Connect with us

ALL MEDIA

Scrisoare adresată domnului Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei în România

Redactia Radar de Media

Published

on

Către: Ambasada Greciei in România

In atenţia: Domnului Georgios Poukamissas, Ambasadorul Greciei în România

Ref. la: Proiectele de minerit aurifer propuse de Eldorado Gold Corporation in nord-estul regiunii Halkidiki

Stimate domnule Poukamissas,

Ne adresăm astăzi dumneavoastră în calitate de cetăţeni îngrijoraţi de potenţialele consecinţe dezastruoase ale mineritului aurifer în România, cât şi în ţările din sud estul Europei. Am urmărit cu îngrijorare evoluţiile recente cu privire la extinderea activităţii miniere în nord-estul regiunii Halkidiki din Grecia.

Exploatarea auriferă de suprafaţă şi în subteran propusă de compania canadiană Eldorado Gold în nord estul regiunii Halkidiki ar avea implicaţii majore pentru mediul înconjurător şi populaţia locală, în special ca urmare a utilizării tehnologiile bazate pe cianuri.

Proiectul minier de amploare propus de Eldorado Gold implică distrugerea a peste 800 de hectare de păduri – multe dintre ele seculare, producând schimbări ireversibile în modul de viaţă al comunităţii locale şi fiind afectate toate activităţile economice şi sociale pe care traiul zilnic al acestora se bazează: agricultură, creşterea animalelor, apicultură sau alte activităţi care depend de existenţa pădurilor din zonă (vânătoare, cules de ciuperci, melci sau plante sălbatice etc.).

In regiunea Halkidiki există o puternică opoziţie locală la extinderea activităţii miniere şi în general, la minerit susţinută de mii de cetăţeni şi oameni de ştiinţă din întreaga Grecie. Consiliul de mediu din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic a evidenţiat într-o rezoluţie publicată în februarie 2007 potenţialele pericole pentru sănătatea umană şi pentru mediul înconjurător, degradarea gravă a peisajului natural şi cultural al regiunii Halkidiki şi consumul fără precedent al resurselor naturale ale Greciei.

Ne exprimăm solidaritatea faţă de localnicii din nord estul regiunii Halkidiki care luptă pentru a le fi respectat dreptul la un mediu sigur şi sănătos şi suntem încrezători că lupta lor va opri definitive proiectul minier propus în zonă. In acelaşi timp, ne exprimăm îngrijorarea faţă de tehnologiile periculoase bazate pe cianuri care pot duce la consecinţe transfrontaliere.

In lumina celor de mai sus, vă solicităm să înaintaţi personal îngrijorările şi cererile noastre guvernului grec şi autorităţilor responsabile de evaluarea proiectului minier pentru asigurarea respectării drepturilor civile ale cetăţenilor greci, în special şi a celor europeni, în general.

Noi vom continua să rămânem activi şi să informăm populaţia din România despre proiectele miniere planuite în nord estul regiunii Halkidiki care ar putea afecta nu doar România, ci şi tările aflate în vecinătatea ei.

Raluca Dan

Campania Salvaţi Roşia Montană

Victor Vozian

Indymedia Romania

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending