Connect with us

A-Z NEWS

Scrisoare Deschisa adresata Membrilor CNA cu referire la sanctiune 50.000 lei aplicata Antenei 1

Published

on

Fiind in mod oficial informati cu privire la sanctionarea statiei TV Antena 1 cu amenda in cuantum de 50.000 lei pentru difuzarea in cadrul editiilor din data de 06 si 07 octombrie 2010 ale emisiunii “Acces Direct” a unor imagini ce ar fi fost neadecvate tronsonului orar de difuzare a emisiunii, am luat act de motivatiile in fapt si in drept invocate in decizia 1050 / 2010.

In multe dintre luarile de pozitie, dar si cu ocazia emiterii de decizii sanctionatorii, Consiliul National al Audiovizualului isi intemeiaza reactiile pe aplicarea cu rigurozitate a dispozitiilor legale, pe impartialitate, dar si pe alte considerente care deseori devin contradictorii in raport cu activitatea Consiliului.

O astfel de constatare ce evidentiaza in primul rand, diferenta unitatii de masura cu care este analizata activitatea televiziunilor, dar mai ales lipsa de justete ce se manifesta cu privire la statiile TV Antena 1 si Antena 3, este chiar cazul filmului realizat cu mijloace neprofesionale si in cadrul caruia erau prezentate momente petrecute de dl Irinel Columbeanu in compania a doua domnisoare.

Imaginile in cauza, difuzate de Antena 1 in scop de analiza in cadrul emisiunii “Acces Direct” au produs indignarea majoritatii membrilor Consiliului National al Audiovizualului, pana intr-acolo incat emisunea in cauza, in ciuda audientei inregistrate, era catalogata drept “mizerabila” desi reactia aceleiasi persoane la momentul vizionarii fragmentelor (de emisiune) denota in mod indiscutabil amuzamentul fatis.

De retinut este ca, emisiunea difuzata de Antena 1 continea semnul de avertizare potrivit caruia accesul minorilor la vizionarea imaginilor impune acordul prealabil al parintilor.

In acelasi ton, o alta statie de televiziune -ProTv-:

–          prezenta in data de 05 octombrie 2010, in cadrul emisiunii “Happy Hour” in intervalul orar 17.45 – 19.00, in chiar prima parte a emisiunii, respectiv la revista presei, subiectul „Blonda lui Iri x 2, ilustrarea fiind realizata cu aceleasi imagini (avandu-i ca protagonisti tot pe dl Irinel Columbeanu si cele doua invitate ale sale), sursa declarata a imaginilor fiind publicatia SPY,

–          revine in data de 10 octombrie 2010 si, in intervalul orar 13.00 – 14.00, dedica unul dintre subiectele emisiunii “Apropo TV”, aceluiasi subiect de presa pentru care Antena 1 era drastic sanctionata (cu amenda in cuantum de 50.000 lei) de membrii Consiliului National al Audiovizualului.

Mai mult decat atat, televiziunea concurenta Antenei 1, respectiv ProTv, difuza in cadrul emisiunii “Happy Hour” imagini continand scene de nuditate (Irinel Columbeanu sarutand sanii uneia dintre invitatele sale), imagini care, la montaj, fusesera eliminate de echipa Antenei 1 cu buna stiinta.

In aceeasi perioada, respectiv in data de 06 octombrie 2010, o alta statie tv a grupului Pro (AcasaTv) acorda spatiu de emisie aceluiasi subiect si acelorasi imagini, in cadrul emisiunii „Povestirile de Acasa„, incepand cu ora 17.30, fara ca prin aceasta sa fie atrasa in vreun fel atentia vreunuia dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului.

In aceste conditii, observand consecventa cu care Consiliul National al Audiovizualului sanctioneaza statia TV Antena 1 pe subiecte ce sunt tratate cel putin similar si de alte statii de televiziune, nu intelegem care este gradul de liniaritate si unde este impartialitatea cu care Consiliul intelege sa abordeze si sa trateze jucatori mass-media ai aceleiasi piete.

In aceeasi nota (discordanta fata de impartialitatea deseori invocata de membrii Consiliului) fiind si modalitatea de analizare ce a stat la baza sanctionarii Antenei 1 cu intreruperea emisiei pentru o durata de 10 minute, vom incerca sa gasim si sa intelegem cauza tratamentului ce este cu rigurozitate aplicat Antenei 1 in pofida demersurilor profesionale pe care echipele tuturor emisiunilor noastre le fac pentru cresterea audientei noastre care, cel putin in ultima perioada, este mai mult decat elocventa.

Retoric intrebandu-ne daca acestea sunt diferentele ce trebuie artificial create pentru generarea si mentinerea unui mediu concurential echilibrat, asteptam totusi decizia Consiliului pe marginea solicitarii de reanalizare a cazului nostru, respectiv de eliminare a sanctiunii, chiar si in conditiile in care ni se impune ca, pana la reanalizare, sa comunicam publicului sanctionarea Antenei 1.

Gasind totodata ca lipsa de partinire ar trebui sa isi faca loc, macar intr-un tarziu, si in domeniul audiovizualului, inca mai suntem incredintati ca doar profesionalismul, completa informare si renuntarea la pozitii de forta pot aduce publicului telespectator beneficiul unei societati echilibrate in care cu totii sa contribuim la crearea unor repere, inclusiv morale, stabile si constante in timp.

In alta ordine de idei, exista si multe alte ratiuni, in mod special de ordin tehnico-juridic, ce vor sta la baza contestarii in justitie a sanctiunii pe care o apreciem cel putin disproportionata si netemeinica.

Avem, de asemenea, convingerea ca tuturor acestor argumente li se va acorda intreaga atentie din partea altor foruri, realmente impartiale, acesta fiind cazul jusitiei care a recunoscut deja uneia dintre televiziunile noastre dreptul la libera exprimare si informare a publicului telespectator.

In sustinerea afirmatiilor noastre anexam prezentei inregistrari ale emisiunilor la care facem referire.

Cu deosebita stima,

Sorin ALEXANDRESCU,

Director General

Advertisement
Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Analize Audiente TV2 zile ago

Vocea României lider absolut de audiență! Ediția de aseară a fost urmărită de peste 1.2 milioane de telespectatori

Reality Show2 zile ago

Sâmbăta aceasta PRIMA TV te prinde în Cursa iubirii. Un reality show despre puterea relației în care se vor vedea toate fațetele iubirii!

Emisiuni2 zile ago

Când debutează noul sezon „Drag de România mea!” la TVR2 ?

Reality Show3 zile ago

America Express – Drumul Soarelui revine la Antena 1 cu o premieră maraton de 5 zile

Vedete3 zile ago

Denise Rifai este însărcinată cu primul copil la 38 de ani? Vedeta Kanal D a vrut să se știe de la ea. Cine este iubitul ei

ȘTIAI CĂ...?3 zile ago

10 lucruri care te pot face fericit și împlinit

TV Divertisment Show4 zile ago

Cătălina Grama, dezvăluiri despre Paul Ipate, astăzi la Săriți de pe fix!: ”La două dimineața, iese cu cuțitele să vâneze hoții imaginari!”

AUDIENȚE TV4 zile ago

Scandal între soțiile lui Brânzoi și Firicel: „Ne-ați chemat aici ca să ne dăm seama că suntem mai săraci ca voi!” – Las Fierbinți, lider absolut de audiență!

Reality Show4 zile ago

Lovitură pentru echipa Soarelui Răsare, aseară, la Chefi la cuţite: Chef Bontea a pierdut încă un concurent. Show-ul culinar, lider detaşat de audienţă

Horoscop4 zile ago

Horoscopul zilei de joi, 28 septembrie 2023. Planeta Jupiter intră în casa Săgetatorului

Emisiuni4 zile ago

Helmut Duckadam, legenda vie a sportului rege, duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Facebook

Advertisement

IN Trending