sâmbătă, februarie 24, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăTeleviziuneEmisiuniSerie de documentare etno-antropologice, realizate de Tudor Chirilă, la TVR 2

  Serie de documentare etno-antropologice, realizate de Tudor Chirilă, la TVR 2

  Duminică, 7 august, de la ora 14.00, TVR 2 va transmite primul documentar din cele patru realizate de Tudor Chirilă pe valea Crişului Repede de-a lungul ultimilor trei ani.

   

  Târgul de la Negreni este o radiografie în stil “cine-vérité” a unui eveniment de excepţie desfăşurat în satul situat pe valea Crişului Repede, într-un spaţiu de confluenţă a trei judeţe (Cluj, Bihor şi Sălaj) şi trei munţi (Vlădeasa, Pădurea Craiului şi Plopişului).

   

  Această poziţie a condus la apariţia în vechime a unui imens târg anual ce apare în documentele habsburgice pe la 1800, dar care cu siguranţă e mult mai vechi. Păstrat până azi prin cerbicia muntenilor de acolo, târgul a ajuns o uriaşă manifestare mai cunoscută în metropolele Europei şi Americii decât la Bucureşti (aşa cum reiese din documentar) ce polarizează indivizi sosiţi din toate punctele cardinale, dornici să-şi achiziţioneze obiecte de valoare din universul etnografic şi al anticariatelor.

   

  În ultimele decenii, Târgul de la Negreni (cunoscut în vechime sub numele „de la Fechetău” – numele maghiar al localităţii) a devenit fief al anticarilor ce-şi expun acolo colecţiile, în faţa miilor de turişti sosiţi special, în adevărate cohorte care blochează toate căile de acces (şosea, tren). Prin comparaţie, Târgul de Fete de pe Muntele Găina din Apuseni, mult mai cunoscut în ţară, este mai mic decât Tărgul de la Negreni.

   

  Redactia Radar de Media

  Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

  Redactia Radar de Media
  Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
  Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente