Connect with us

Emisiuni

Sezon nou „Exclusiv în România” la TVR 1 în cea de-a doua zi de Paşti

Published

on

Foto Credit: TVR

Descoperim cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpați, ne bucurăm de măiestria Fluierașilor din Vaideeni și vedem ce preparate tradiționale de Paști aduse din Transilvania se gătesc în Oltenia. În prima ediție din noul sezon „Exclusiv în România” – luni, 25.04, ora 13.10.

Începe un nou sezon „Exclusiv în România” și cum prima ediție a noului sezon o vom vedea a doua zi de Paști, echipa lui Cristian Tabără ne invită să aflăm cum se ţine această sărbătoare a creștinătății în Oltenia de sub Munte.

Advertisement

Călătoria pe care ne-o propun Cristian Tabără și echipa sa include satul Marița, comuna Costești sau localitatea Vaideeni, una dintre cele mai mari localităţi din judeţul Vâlcea. Despre Vaideeni se spune că a fost întemeiată de păstorii din Transilvania în timpul migraţiei din secolele XVII—XVIII, când ciobanii din Sibiu, Alba, Hunedoara şi Braşov au preferat să se stabilească la sud de Carpaţi pentru a scăpa de taxele Imperiului Habsburgic.

În satul Marița vom descoperi, de altfel, cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpați. Ridicată între anii 1556-1557, pe ruinele unei cetăţi dacice, anterior migraţiei păstorilor din Ardeal, biserica din Marița-Vaideeni a devenit un simbol al creştinătăţii din această parte a țării și este un punct central al pelerinajelor monahale din Vâlcea. Biserica poartă hramul „Cuvioasa Parascheva”.

Advertisement

Credeați că nu mai există copii care dau cu bucurie ecranul telefonului pe un instrument muzical ? Ei bine, îi vom descoperi luni, 25 aprilie, ora 13.10 la TVR 1, când „Exclusiv în România” îi aduce în fața noastră pe Fluierașii din Vaideeni. Ne vor bucura și impresiona cu un moment artistic.

În apropiere, împreună cu sătenii din Vaideeni, echipa „Exclusiv în România” va pregăti bucate… „mai degrabă ardelenești, pentru că ne aflăm în mijlocul descendenților celor care au venit cândva aici de peste munți, din Mărginimea Sibiului”, ne lămureşte Cristina Madgearu, producător al emisiunii de la TVR 1. Printre surprizele culinare gătite și degustate și care nu lipsesc de pe masa de Paști în această zonă a țării se numără preparatele din porc, ce însoțesc neapărat mielul, dar și supa vârtoasă cu tăiței.

Nu departe, în comuna Costești, o vom cunoaște pe Rodica Crăcană, meșter popular, care păstrează cu sfințenie arta țeserii scoarțelor oltenești, dar și amintirea vechilor obiceiuri de Paști din zonă. A doua zi de Paști, împreună cu „Exclusiv în România” spunem „Hristos a înviat!” la poalele Munților Căpățânii.

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending