Sfaturi și recomandări pentru construirea unui solar de legume - RADAR DE MEDIA
Connect with us

UTILE

Sfaturi și recomandări pentru construirea unui solar de legume

Published

on

Amenajarea unui solar este soluția perfectă dacă vrei să te bucuri de legume proaspete în confortul propriei gospodării. Pentru a construi o seră chiar în grădina ta nu este nevoie să ai experiența unui fermier profesionist; urmând câteva sfaturi și recomandări poți duce la bun sfârșit un astfel de proiect, fără bătăi de cap. În articolul de față îți vom prezenta toate etapele necesare pentru ridicarea unui solar la tine acasă, pe care îl poți cultiva cu seminte de legume profesionale sau hobby.

 

Cuprins:

 1. Amplasarea solarului
 2. Orientarea solarului
 3. Irigarea solarului
 4. Încălzirea solarului
 5. Realizarea structurii de rezistență
 6. Alegerea foliei pentru acoperiș
 7. Solar tip tunel versus solar în două pante

Amplasarea solarului

Înainte de a începe construcția propriu-zisă a solarului este necesar să creezi un mediu potrivit pentru amplasarea sa. Cel mai indicat este să alegi un teren într-o zonă ferită de vânturile puternice, care beneficiază din plin de lumină naturală. De asemenea, asigură-te că solul este fertil, nisipos și că are o concentrație scăzută de sare. Totuși, în cazul în care solul nu are suficiente substanțe nutritive, poți completa cu pământ de pădure sau cu marmită, ce vor crește fertilitatea solului.

Dacă ai de ales între un teren în pantă și unul înalt, optează pentru cea de-a doua variantă; astfel, solarul va fi ferit de inundații. O idee foarte bună pe care o poți pune în aplicare dacă spațiul îți permite este să amplasezi sera aproape de peretele casei, pentru a beneficia de un nivel scăzut de umiditate iarna și pentru a fi ferit de vânt.

În cazul în care alegi să îl construiești în câmp, ai grijă ca solarul să fie poziționat la o distanță optimă față de copaci.

 

Orientarea solarului

În funcție de locația aleasă pentru amplasarea sa, solarul trebuie orientat către nord sau către sud, tocmai pentru a beneficia de suficientă lumină. Evită să așezi solarul lângă copaci care nu își pierd frunzele toamna (cum ar fi coniferele), deoarece aceștia vor împiedica pătrunderea razelor de soare în interiorul solarului, pe timpul iernii.

 

Irigarea solarului

 

Advertisement

O etapă importantă din construirea unui solar este legată de realizarea sistemului de irigații. Ideal este ca, în apropierea serei să există o sursă de apă ce-ți va permite să instalezi un sistem de irigare eficient. În principiu, pentru a uda plantele din solar ai la dispoziție două variante din care poți alege, respectiv:

 • Irigarea prin picurare. Metoda presupune montarea unui tub de picurare pe sol, la baza plantelor. Irigarea prin picurare permite dozarea cantităților necesare de apă, care variază în funcție de cultură și de etapa de dezvoltare a acesteia. Avantajul acestui sistem de irigare este că picură cantități mici de apă care vor ajunge direct la rădăcinile plantelor, în adâncimea solului. În magazinele online regăsești diverse astfel de echipamente pentru sere și solarii, pentru orice buget.
 • Irigarea prin microaspersie. Această metodă de udare a plantelor din solar presupune montarea unor aspersoare la nivelul tavanului solarului, care vor dispersa apa uniform, sub forma unei pelicule foarte fine. Avantajul irigării prin microaspersie este că permite controlarea nivelului de umiditate din interior. Astfel, poți preveni efectul negativ al temperaturilor ridicate.

Un alt aspect de care să ții cont este că ph-ul ideal al apei nu ar trebui să depășească și nici să scadă sub şase.

 

Încălzirea solarului

Pe timpul iernii, solarul necesită încălzire. De data aceasta, poți alege din mai multe variante, printre care și:

 • sobe artizanale pe lemn sau pe rumeguș (cele mai utilizate)
 • centrale termice
 • radiatoare electrice
 • răsadnițe cu cablaj electric

 

Realizarea structurii de rezistență

 

Pentru a construi structura de rezistență a solarului, ai la dispoziție următoarele tipuri de materiale:

1.Lemn. Solariile din lemn necesită întreținere constantă, însă prezintă avantajul costurilor reduse de construcție.

2. Țevile din polipropilenă sunt folosite adesea pentru realizarea solariilor, deoarece prezintă cel mai bun raport calitate-preț.

3. Țevile din plastic sunt ușor de manevrat, au costuri reduse și sunt cele mai potrivite pentru construirea unui solar de mici dimensiuni.

Advertisement

4. Profile din aliaj de aluminiu care se asamblează ușor, dar nu oferă întotdeauna cea mai bună susținere în fața vânturilor puternice.

5. Țevi din oțel galvanizate. Acestea sunt destul de rezistente însă, în cazul în care apar fisuri, ele sunt dificil de reparat. Un alt dezavantaj al țevilor din oțel galvanizat ar putea fi costul ridicat.

6. Țevi din oțel negalvanizate. Au ca avantaj rezistența și faptul că nu necesită lucrări de întreținere. Totodată, țevile negre pot fi afectate de rugină, odată cu trecerea timpului și se încing mai repede din cauza căldurii.

 

Alegerea foliei pentru acoperirea solarului

 

De obicei, structura de rezistență a solarului se acoperă cu o folie din polietilenă, tratată astfel încât să asigure o cultură sănătoasă. Atunci când alegi folia, verifică dacă aceasta întrunește următoarele condiții:

 • este rezistentă la soare. Folia trebuie să fie tratată cu un aditiv de stabilizare UV.
 • este transparentă. Folia trebuie să fie transparentă, tocmai pentru a permite plantelor din interior să își realizeze fotosinteza. Analizează indicatorul PAR (photosynthetically active range) al foliei.
 • este rezistentă la variațiile de temperatură. Alege folii tratate cu aditiv etil-vinil-acetat, care conferă, de fapt, un plus de elasticitate.
 • împiedică pierderile de căldură. Optează pentru o folie de solar aditivată cu IR.

 

Solar tip tunel versus solar în două pante

Dacă te-ai hotărât să îți faci propriul solar de legume, poți opta pentru o construcție tip tunel sau în două pante. Fiecare dintre cele două prezintă avantajele sale și necesită, după caz, respectarea anumitor indicații de construire.

 

Advertisement

Solarul tip tunel, realizat pe structură metalică, este rezistent la vântul puternic. În plus, fiind construit din bare metalice arcuite, acesta permite scurgerea rapidă a apei pe folie. Dacă optezi pentru această variantă, poți săpa un șanț care să colecteze apa scursă de pe învelitoare. Printre folia din polipropilenă cu chingi late din material textil, nu cu sfoară sau sârmă.

 

Solarul cu acoperiș în două pante, construit pe structură de lemn poate fi realizat din lemn de stejar, salcâm, fag sau ulm. În acest caz, folia se fixează cu șipci suprapuse ori prin intermediul unui sistem de grinzi și pane. După turnarea fundației, poți construi structura de rezistență a solarului exact ca în situația unei case.

 

Construirea propriului solar de legume are o mulțime de beneficii. Proiectul este destul de complex, însă poate fi realizat cu succes dacă ții cont de câteva sfaturi.

 

 

 

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending