Connect with us

A-Z NEWS

Simona Țăranu la conferințele Citește și Dăruiește: „fără Dumnezeu și fără perseverență nimeni nu reușește nimic”

Published

on

În urma invitației pe care Școala Atlas a făcut-o proiectului „Citește și Dăruiește”, caravana a ajuns și la București, pe 10 martie, în sala de conferințe „Mircea Eliade” a Bibliotecii Naționale a României, aceasta fiind a XII-a ediție. În cadrul evenimentului, mai mulți elevi, de la diferite școli și licee bucureștene, au primit răspunsuri la întrebările lor legate de gestionarea problemelor actuale.

În deschiderea evenimentului, interpreta Adina Iolu, elevă a Școlii Populare de Arte din Târgoviște, a interpretat Imnul de Stat. În prima parte a conferințelor, în fața elevilor s-au aflat: scriitorul Victor Stan (președintele filialei de literatură pentru tineret a Uniunii Scriitorilor din România); Cătălina Șerban (Inspector de specialitate ISMB) și Răzvan Curcubata (fondator Sellification4Education), acesta din urmă prezentându-le elevilor metode eficiente de învățare și arătând că succesul economic nu înseamnă succes în viață.

Tot în prima parte, Ștefan Paraschiv (publicist și asistent universitar al Facultății de Drept, Universitatea București, cunoscut discipol al intelectualilor Ileana și Romulus Vulpescu), a răspuns elevilor la întrebări printr-un discurs în care a arătat nevoia de modele autentice în ceea ce privește educația și libertatea:

Cine vă înșeală cu dezvoltare personală, cu propria personalitate pe care ar trebui să o aveți încă de mici, este un nenorocit. Trebuie să aveți modele, profesori și exigențe de a fi mai buni în fiecare zi. (…) Îndoiți-vă de voi înșivă!” Acesta a mai adăugat, vorbind despre descoperirea valorilor naționale, a operelor fundamentale și despre libertate, aceea că este o amăgire faptul că se poate ieși pe stradă și din club la trei dimineața într-o oarecare libertate: „…libertatea este o stare de spirit pe care trebuie să o avem fiecare în parte și întreaga națiune ca atare. Iar acest lucru mă îndoiesc că se mai întâmplă”. La sfârșitul cuvântării sale, Ștefan Paraschiv conchide elevilor că nu trebuie să fie diferiți din ambiție, ci diferiți pentru că au personalități unice și pentru că așa i-a creat bunul Dumnezeu.

La sfârșitul primei părți, Amalia Gheorghe, interpretă de 6 ani din Dâmbovița, a susținut un mini-recital de muzică populară.

În a doua parte, elevii bucureșteni i-au avut în față pe istoricul și scriitorul Cornel Mărculescu (vicepreședinte al filialei dâmbovițene a Societății de Științe Istorice din România), acesta vorbind despre istoria Bibliotecii Naționale a României și a unor personalități marcante din Capitală; pe Iulia Craiu (judecător la Curtea de Apel București), care a răspuns la întrebări legate de procedurile juridice și emoțiile personale în luarea de decizii judecătorești; și pe Simona Țăranu (prezentator tv, Digi24), a cărei prezență a stârnit o îndelungă dezbatere sportivă și jurnalistică, elevii aflând aici și informații surprinzătoare din spatele camerelor de filmat. Simona Țăranu a afirmat, printre altele, că „fără Dumnezeu și fără perseverență nimeni nu reușește nimic.

Tot în a doua parte, Claudiu Dumitrache (muzician, scriitor, jurnalist și Ambasador al Culturii EEF), a răspuns întrebărilor legate de inspirație, artă, judecată și sensul vieții, aducând în atenția elevilor rugăciunea ca rațiune a artei, comuniunea deplină sau maximizarea iubirii ca sens al cunoașterii desăvârșite și spovedania ca singură posibilitate de intrare în viața veșnică, cu trimiteri la învățăturile marilor gânditori și trăitori creștini. În final, părintele Alexandru Ivan (preot și președinte al Asociației „Sfântul Alexandru și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași”), a comunicat elevilor importanța adoptării valorilor creștine în viața lor și necesitatea urmării tradiției ortodoxe în ceea ce privește sănătatea trupului și sufletului, ca singură cale verificată spre împlinirea personală pentru care este creat omul.

Înainte de a treia parte, grupul Minisong, coordonat de către compozitorul Vicențiu Enache, a încântat audiența printr-un program muzical sensibil. Tot în această pauză de divertisment, a avut loc și un moment captivant și interactiv susținut de iluzionistul Andrei Magus, elev al Școlii Atlas.

Elevii i-au mai avut în fața lor, în partea a treia, pe cercetătorul Andrei Drăgulinescu (teolog și conf. univ. dr. la Universitatea Politehnică București, autor a peste 30 de studii științifice și teologice), care a răspuns la întrebările legate de noile provocări și riscuri din lumea digitală, la întrebările legate de cosmos și de pregătirea noilor generații pentru viitor; pe Florin Ghiță (reprezentant medical al OralB) și pe Andrei Șchiopu (prof. de limba franceză și jurnalist sportiv), acesta din urmă împărtășind mai multe experiențe interesante cu elevii.

Răzvan Vișan, moderatorul și fondatorul proiectului (prof. de georgrafie la Școala Atlas), le-a vorbit elevilor despre conceptul „Citește și Dăruiește”, transmițând, printre altele, mesajul „Viitorul este în mâinile voastre!”, îndemn ce reprezintă, de altfel, și titlul cărții sale.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și două modele de elevi de gimnaziu. Ștefan Gabriel Mateescu (elev și scriitor), în vârstă de 15 ani, a susținut un discurs despre arta cuvântului, a recitat una dintre poeziile sale și a oferit unor elevi, prin organizarea unui concurs de cultură generală, romanul său (intitulat „Crimă printre nobili”). Alex Gheorghe, în vârstă de 14 ani, de asemenea, a susținut un discurs prin care a stimulat elevii la implicare în toate sferele profesionale.

La finalul evenimentului, elevii au primit diplome de participare și cărți, dar și conferențiarii și profesorii implicați au fost apreciați cu diplome și suveniruri.

Amintim că proiectul „Citește și Dăruiește – un altfel de acces pentru știință și cultură” a fost inițiat de către prof. Răzvan Vișan și demarat prin Euro Education Federation și Myosotis Media Group în 12 localități. În anul 2022, proiectul a primit premiul pentru cel mai mare proiect de voluntariat în educație, în cadrul Galei Premiilor Radar de Media.

Următoarea ediție a evenimentului va avea loc la Târgoviște, de data aceasta sub o nouă denumire care va marca și un nou concept. Conferințele „Citește și Dăruiește” se vor transforma, astfel, în Conferințele „Myosotis”, ca urmare a surprinzătoarei evoluții a proiectului, dar și a cererilor unităților de învățământ care cresc constant.

Proiectul nostru a evoluat în mod organic și surprinzător, de la o ediție la alta. De aceea ne-am hotărât să-l facem mai complex și să-l denumim „Conferințele Myosotis”, ca reacție a faptului că elevii pleacă de aici cu informații de neuitat.” – a declarat Răzvan Vișan, inițiatorul proiectului.

comunicat de Myosotis Media Group pe Regal Literar

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Reality Show2 ore ago

Laura Giurcanu și Sânziana Negru au câștigat imunitatea mare aseară, la America Express

Program Special7 ore ago

PROGRAM SPECIAL DE ZIUA ROMANIEI De 1 Decembrie, TVR onorează Oamenii

Reality Showo zi ago

Giulia și Vlad Huidu au câștigat jocul de amuletă și Joker în ediția de ieri America Express Diseară, Irina va acorda imunitatea mare a etapei a șasea

AUDIENȚE TVo zi ago

Clanul a fost aseară în topul preferințelor telespectatorilor! Serialul a fost lider absolut de audiență

Serialeo zi ago

Telespectatorii sunt gata de o nouă porție triplă de râs, marca Las Fierbinți!

Reality Show3 zile ago

Începe etapa a șasea în competiția America Express, cu probe de foc pe Drumul Soarelui Vlad Huidu: ”Simțeam că nu mai pot să respir!”        

AUDIENȚE TV4 zile ago

Aseară, la Vocea României, am aflat concurenții pe care îi vom vedea, vinerea viitoare, în LIVE! Ediția KO-urilor a fost lider absolut de audiență

Reality Show5 zile ago

Marele anunț KANAL D a făcut toți românii fericiți! O lovitură de grație pentru PRO TV! Telespectatorii au felicitat celebrul post: „Sunt convins ca o sa fie un show la cel mai inalt nivel aşa cum doar @kanaldromania reuşeşte de fiecare dată! Abia aştept! ”

Platforma Online TV5 zile ago

Noutățile lunii decembrie pe Disney+

TV Divertisment Show5 zile ago

Începe etapa KO-urilor la Vocea României! Theo Rose: „Mă doare stomacul când vorbesc cu tine”

Emisiuni5 zile ago

Andrew Tate primul interviu televizat după ce a ieșit din închisoare la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Facebook

Advertisement

IN Trending