Solicitare Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale. Pamfletul, reality show-ul și news magazine, înapoi pe TV! - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

Solicitare Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale. Pamfletul, reality show-ul și news magazine, înapoi pe TV!

Published

on

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale a solicitat, printr-o adresă, Consiliului Naţional al Audiovizualului retragerea proiectului prin care televiziunile vor fi obligate să renunţe la genuri precum „pamflet”, „reality show” şi „news magazine”, proiect care a fost adoptat în 13 martie.

Documentul a fost elaborat având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public şi de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, şi ţinând cont de faptul că pentru corecta informare a publicului nu pot fi clasificate programe audiovizuale prin genuri specifice presei scrise.

Conform proiectului, care se află în prezent în dezbatere publică: „Clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu”.

Dacă va fi adoptată de membrii CNA, Decizia privind clasificarea programelor audiovizuale după gen va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, iar dacă nu o vor respecta, televiziunile şi radiourile vor risca sancţiuni de până la 100.000 de lei, în conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.

Decizia va fi corelată cu articolul 54 din Legea audiovizualului, care stabileşte ce cuprinde o licenţă audiovizuală, şi cu Decizia CNA numărul 277 din 2013 privind procedura de acordare, modificare, prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală.

O televiziune şi un radio poate avea în structura sa: programe de informare; programe educative, culturale, religioase; filme (de ficţiune, de animaţie, documentare, seriale); programe de divertisment şi alte tipuri de programe; publicitate şi teleshopping, potrivit Deciziei 277.

George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale ARCA: „Lăsând deschisă opţiunea pentru alte tipuri de programe, Consiliul a răspuns unor considerente de importanţă majoră care derivă din spiritul şi litera legii audiovizualului. Astfel, Legea nu stabileşte care va fi conţinutul programelor, nu dictează formate de emisiuni şi nu impune formele de exprimare a conţinutului audiovizual. Toate aceste elemente trebuie să apară numai ca rezultat al exercitării libertăţii de creaţie şi de exprimare a realizatorilor de programe. Legea nu face decât să stabilească limitele pe care libertatea de creaţie şi de exprimare nu le poate depăşi, pentru a nu permite lezarea unor drepturi ale persoanei sau a interesului public.”

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending