Connect with us

ALL MEDIA

SPECIAL GUEST. Mihail Neamțu: Reacția la blasfemie. România versus Franța. ”În România se poate înjura și se poate minți, într-un climat de indiferență și toleranță”

Avatar

Published

on

Mihail Neamțu  este teolog, eseist și membru fondator și președinte al Partidului Noua Republică. Are un Doctorat în teologie la King’s College London – Universitatea din Londra, cu o teză despre “The Nicene Christ and Desert Eschatology” (2008). Politicianul este totodată un participant activ la dezbaterea românească despre cultură, politică, valori și societate. Acesta pledează pentru restrângerea puterii economice și legislative a statului și pentru relansarea educației private.

Mihail Neamțu ne împărtășește astăzi, ca special guest, opinia sa legată de atacurile armate care au avut loc în Franța săptămâna trecută.

”Să ne amintim. Acum zece ani, în iarna anului 2005, în chiar Postul Crăciunului, Alina Mungiu a acceptat dramatizarea unei piese de teatru intitulată `Evangheliştii`.

Intriga poveştii este banală: însetat de putere, Pavel din Tarsus îi cere unui filozof levantin (Cherintos) să compună istoria profetului Isus, în jurul căreia şi-ar putea constitui propria sectă religioasă.

Într-una dintre secvenţele piesei dramatice apare tânăra Elena, gata să-i ofere învăţătorului Isus un sărut lasciv, „omenesc, prea omenesc.”

Iată ce o întreabă Cherintos pe-o prostituată: „Ai simţit natura divină din mădularul lui dumnezeiesc?” Jocul acestei scene are loc în timpul proiecţiei unor imagini erotice semnate de controversatul fotograf Jan Saudek.

Mai târziu, Pavel intră în conflict cu Isus şi, înfuriat de eşecul manipulărilor sale ideologice, îl ucide pe profetul din Nazaret. Despre Maica Domnului, un personaj al piesei spune: „Din câte am auzit, a fost o târfă!”…

Așa cum observa profesorul Adrian Papahagi, piesa doamnei Mungiu pleacă de la „ceea ce preocupă cel mai mult lumea noastră deicidă: sexul şi puterea.”

Scriitoarea a reciclat câteva din temele gnostice ale literaturii Antichităţii târzii, reabilitate beletristic și cinematografic pe tot parcursul secolului XX. De la Nikos Kazantzakis şi Martin Scorsese (care tematizează Ultima ispită a lui Hristos, în relaţia pur imaginară cu Maria Magdalena) până la mai puţin spectaculosul Dan Brown (Codul lui Da Vinci), apare tema îndrăgostirii Logosului divin (abandonat de Tatăl pe Cruce) de-o ipostază cosmică sau terestră a feminităţii (Sophia).

Scriitura Alinei Mungiu n-are umor și, ca atare, nu poate fi comparată cu producțiile caricaturiștilor francezi sau danezi.

E greu să vezi registrul comic din „Evangheliștii” care-l potretizează pe apostolul Pavel drept criminal și pe „învăţătorul din Nazaret” ca pe-un trist amant, iubit de-o ficțională Elena.

Mai mult, regizorul care-a pus în scenă piesa doamnei Mungiu s-a făcut remarcat ulterior (în 2008) pentru piesa „Hai sa facem sex” (autor: Valentin Krasnogorov).

Sugestia unui act sexual între Maria Magdalena și Isus apre în contextul reiterării scenei spălării picioarelor. Iată deci o scriere fără haz, dar premiată de UNITER în 1993.

Nimeni n-a declarat „stare de necesitate” după apariția acestui text mediocru sub raport stilistic și nul ca valoare literară. Nimeni n-a auzit, slavă Domnului, pronunțată vreo chemare la jihad. Nimeni n-a vandalizat Teatrul „Ateneu” din Tătăraşi (Iaşi). Nimeni n-a ars cărţile autoarei.

Din acest motiv, putem spune că-n România dreptul la liberă exprimare a rămas neatins.

În Occident, lucrurile stau altfel. Acolo, mulți asistă neputincios la uciderea artiştilor – cum a fost cazul regizorului Theo van Gogh (1957-2004) – sau a caricaturiștilor de la Charlie Hebdo.

O fatwa aclamată de zeci de mii de clerici şi agitatori islamici l-a făcut pe Salman Rushdie să ceară protecție militară din 1988 încoace.

S-a spus despre creștinii ortodocși din România, despre pupătorii de moaște și băutorii de aghiazmă, că sunt „niște țărani”, „fundamentaliști” sau „retrograzi”.

Nu cred că-i așa. O probă o constituie reacția la blasfemia produsă și celebrată acum câțiva ani de Alina Mungiu-Pippidi. În pofida grosolăniilor violente imaginate de această scriitoare la adresa lui Isus Hristos și-a apostolului Pavel, nimeni și nimic nu i-a periclitat dreptul de-a scrie.

E proba faptului că-n România se poate înjura, se poate batjocori și se poate minți, într-un climat de indiferență și toleranță.”

Noua Republică te invită să dai viață istoriei este un eveniment susținut de Mihail Neamțu, care va avea loc joi, 15 ianuarie, începând cu orele 19:00, în Zeppelin Pub.

Pe Mihail Neamțu îl puteți urmări pe www.contributors.rowww.nouarepublica.ro, www.facebook.com/mihailgeorgeneamtu.

 CITEȘTE ȘI:


Comentarii

Radio

O nouă emisiune in grila DIGI FM, “Ora de Poveste”

Avatar

Published

on

Pentru copiii cuminți și pentru copiii mai puțin cuminți. Pentru mami, pentru tati. Pentru cei care #augrijă de noi toți în aceste zile și pentru cei care #stauacasă, Digi FM lansează vineri, 2 aprilie 2020, la ceas de seară, “Ora de Poveste”. 

În perioada aceasta, echipa Digi FM a ales pentru serile în familie, care vin după zile grele pentru părinţi, cele mai frumoase povești de la Humanitas Junior, în întregime sau fragmente, adunate în Biblioteca Copiilor care #StauAcasă. O bucurie pentru copii și un moment de respiro pentru părinți.

Realizatorii Digi FM, Bogdan Miu, Beatrice Ghiciov, Bogdan Ciuclaru, Lucian Mîndruță, Nono Semen și Ramon Cotizo au aplaudat ideea și, rând pe rând, s-au înregistrat citind câte o poveste. Li s-au alăturat și prieteni din zona muzicală şi din alte domenii, vedete precum Irina Rimes, Sore, Seredinschi și alții, care doresc să ofere momente frumoase părinților și copiilor care #StauAcasă.     Din 2 aprilie, în fiecare seară, de la ora 20.00, de luni până vineri, înainte de culcare, părinți și copii sunt invitați pe pagina de facebook Digi FM, acolo unde ora 20:00 înseamnă “Ora de Poveste Digi FM”. Pentru cine are poftă de și mai multe povești, toate clipurile video se vor regăsi și pe site-ul www.digifm.ro , unde vor fi adăugate permanent ultimele clipuri şi poveşti noi. Toate poveștile citite la Digi FM se găsesc complete în colecția Humanitas Junior (https://humanitasjunior.ro/).

 

 

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

Reviste Burda Romania, in continuare, la punctele de presa

Avatar

Published

on

Având în vedere contextul actual și măsurile impuse de autorități în scopul prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor cu COVID 19, o bună parte din punctele de vânzare s-au închis, altele și-au redus activitatea, iar limitarea circulației persoanelor are ca efect scăderea substanțială și drastică a cererii pentru publicații periodice printate comercializate în puncte de desfacere cu amănuntul.

Pentru asigurarea siguranței angajaților, dar și pentru a reduce riscurile economice privind activitatea companiei, pe perioada stării de urgență, începând cu luna aprilie 2020, BURDA ROMÂNIA va publica în format print toate titlurile sale lunare – Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, National Geographic, Ioana, Auto, Motor și Sport, Grădina mea de vis, Burda Style, Sănătatea de azi, Practic în bucătărie, Practic Sudoku, Ioana Sudoku, Practic Integrame –, cu tiraj diminuat, iar revista săptămânală, Femeia de azi, va apărea cu frecvență redusă, de doar două ori pe lună, cu tiraj diminuat.

Aceste publicații pot fi achiziționate si online, de pe siteul burda.ro, cu livrare prin curier. Tot pe site-ul companiei  vor fi publicate datele de apariție pe piata pentru fiecare titlu, în fiecare săptămână.

Toate abonamentele vor fi onorate.

În același timp, vor rămâne active site-urile din portofoliul Burda Romania.

Ne rezervăm dreptul ca în viitor, în funcție de evoluția situației pieței, sub influența măsurilor luate în scopul diminuării efectelor Covid 19 asupra populației, să luăm decizii diferite, pe care vi le vom comunica.

Le mulțumim colegilor de la difuzare și vânzătorilor de la chioșcurile de presă. Le mulțumim cititorilor care aleg să își pună pe lista de necesar publicațiile favorite.

Îți mulțumim, stimate partener, că ne ești alături.

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

HaHaHa Production lanseaza „Spala-te pe maini”, un ghid muzical animat pentru spalatul corect pe maini

Avatar

Published

on

HaHaHa Production lanseaza „Spala-te pe maini!”, un ghid muzical animat pentru promovarea spalatului corect pe maini care este prima si cea mai importanta masura de auto-protectie in lupta impotriva virusilor.

„Foarte putini dintre noi stiu sa se spele asa cum trebuie pe maini. Sunt doar 30 de secunde care, folosite corect, pot face diferenta intre sanatate si boala.”, spune Smiley care a pus la lucru resursele creative ale studioului HaHaHa Production pentru a transmite amuzant un mesaj atat de important zilele acestea pentru toate generatiile.

https:///watch?v=kzoAir3xFPI&feature=youtu.be

Artistii si producatorii HaHaHa Production isi doresc ca „Spala-te pe maini” sa reprezinte un indemn pentru toti cei care stau acasa zilele acestea sa repete pe piesa spalatul corect pe maini, sa se filmeze si sa trimita video cat mai multor persoane: „Pana ne intra in reflex spalatul corect pe maini, putem sa facem ca actiunea asta sa fie distractiva, asa ca va invit sa va distrati facand filmulete cu voi pe piesa noastra in timp ce respectati toti pasii obligatorii din acest proces.”, adauga Smiley care, intors recent din America, a ales sa ramana acasa timp de doua saptamani pentru a se proteja pe el si pe cei din jurul lui si sa faca pe conturile sale de Instagram, YouTube, Tik-Tok si Facebook un jurnal de autoizolare cu toate activitatile care ii compun zilele petrecute acasa.

 

Oricine isi doreste, il poatre suna sau ii poate trimite mesaje foto, video sau text lui Smiley, pentru ca acesta si-a ascuns numarul de telefon, cifra cu cifra, in videoclipul de la „Ce mai faci, straine?” https://www.youtube.com/watch?v=ZOdYsBA8w9M cea mai recenta piesa a sa, aflata de la lansare pe primele locuri in topul celor mai urmarite clipuri de pe YouTube. Aproape 5000 de persoane i-au scris mesaje si au comunicat cu el prin intermediul numarului sau de telefon: „Acum ca tot stau in casa, ma bucur de toate semnele de viata de la voi si incerc sa raspund fiecaruia. Si dupa, ma spal pe maini. Corect. Sper ca si voi.”, spune Smiley care incearca sa-si foloseasca muzica si toate resursele creative de la HaHaHa Production pentru a aduce, pe cat posibil, un plus de bine in jurul sau.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0