Connect with us

A-Z NEWS

SPECIAL GUEST. Narcisa Iorga: ”Preacurații și nevinovații apărători ai Antenei 3 au introdus CNA în raportul MCV”

Published

on

Narcisa Iorga, fost membru CNA, a ocupat funcțiile de redactor, şef departament politică internă, redactor-şef adjunct şi publicist-comentator, producător de emisiuni şi corespondent de război pentru Jurnalul Naţional şi Antena 1. Aceasta ne împărtășește câteva idei, ca special guest, referitoare la observațiile negative din raportul MCV, privind activitatea CNA.

”Consiliul Național al Audiovizualului este singura autoritate publică română care nu are directă legătură cu procesul legislativ sau cu domeniul justiției și care se regăsește în raportul MCV al Comisiei Europene.

După modelul infractorilor, care își găsesc motivația pentru infracțiuni în comportamentul victimelor, membrii CNA aflați în siajul PSD și care, de patru ani încoace, au sufocat instituția prin deciziile lor părtinitoare, spun că e vina ONG-urilor că i-au pârât Comisiei Europene, în timp ce ei, preacurații și nevinovații, nu fac decât să împartă dreptate.

Membrii CNA se amăgesc singuri șoptindu-și în mod repetat, ca într-o ședință de terapie în grup, că cele câteva rânduri din raport nu reprezintă o problemă. Să numere câte rânduri ocupă referirile la Avocatul Poporului și vor înțelege că nu mai pot ignora raportul european, așa cum au făcut până acum.

Este pentru a doua oară când Consiliul Național al Audiovizualului este menționat în raportul MCV, în directă legătură cu atacurile având o motivație politică asupra magistraților. Acesta este un lucru grav.

Comisia Europeană își va concentra, de-acum, atenția asupra CNA, așa cum a făcut-o asupra instituțiilor sistemului judiciar. De ce? Pentru că atacurile asupra justiției nu se petrec în interiorul birourilor cu uși capitonate, ci în public, prin intermediul televiziunii.

CNA tolerează aceste atacuri și, prin pasivitatea sa, încurajează decredibilizarea actului de justiție. Comisia Europeană pune un deosebit accent pe acceptarea hotărârilor judecătorești de către politicieni și de către opinia publică și consideră intolerabile subminarea credibilității magistraților ori exercitarea de presiuni asupra acestora. CNA le tolerează. Lucrul acesta nu este acceptabil.

În raportul MCV din ianuarie 2012, Comisia Europeană constata ”numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activității de supraveghere desfășurată de Consiliul Național al Audiovizualului”.

A fost făcută și o recomandare concretă de revizuire a standardelor astfel încât să fie sancționate pe măsura faptelor acele posturi care încalcă legea, care exercită presiuni asupra sistemului jduiciar și recurg la acte de intimidare asupra magistraților și instituțiilor implicate în lupta împotriva corupției.

Ignorând aceste recomandări, CNA nu a luat, anul trecut, nicio măsură împotriva Antenei 3, spre exemplu, care a organizat un marș de protest față de hotărârea judecătorească definitivă de condamnare a patronului de facto al trustului Intact.

CNA nu sancționat același post care, în contextul desfășurării procesului lui Dan Voiculescu, a adus acuzații grave de fapte de corupție, fără nici un fel de dovadă, la adresa procurorului șef al DNA și la adresa președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție.

CNA a fost sesizat atât în nume personal, de către Laura Codruța Kovesi, cât și de către CSM. Nu a reacționat în nici un fel față de atacurile sistematice la adresa unuia dintre membrii completului ce-l judeca pe Dan Voiculescu. CNA a preferat să asigure protecție postului de televiziune al familiei Voiculescu. Capul în nisip!

Advertisement

Raportul MCV publicat acum câteva zile menționează că atacurile motivate politic împotriva judecătorilor și procurorilor prin media au rămas o problemă în 2014. Au fost prezentate ”neadevăruri demonstrabile sau au acuzat magistrați (sau familiile lor) de corupție”, ”informații înșelătoare către public, punerea sub semnul întrebării a competenței profesionale a magistratului, acuzarea magistratului (inclusiv membri ai familiei) de corupție. Au fost vizați inclusiv procurori DNA, judecători ai Înaltei Curți, judecători ai unor instanțe inferioare, de exemplu la Constanța. Au mai fost cazuri în care înalți politicieni au făcut comentarii directe la adresa judecătorilor și a sistemului judiciar”.

Raportul MCV din 2012 recomanda factorilorilor politici de decizie să dea Consiliului asigurări cu privire la independența sa efectivă. Drept răspuns, PSD a strâns și mai tare chingile politice: a trimis în CNA un membru de partid, fost consilier al premierului și a menținut un membru recunoscut pentru propaganda sa în sprijinul USL. Acum insistă pentru a propune încă un membru pe locul ce revine Camerei Deputaților. PSD controlează acum  șapte din cei nouă membri ai CNA. Aceștia ”împart legea” după interesele politice ale partidului care-i susține și nu în interes public.

Despre CNA, Comisia Europeană afirmă cât se poate de limpede: ”în mai multe rânduri, Consiliului Național al Audiovizualului i s-a cerut să joace un rol mai activ în ceea ce privește aplicarea de sancțiuni mass-media pentru încălcarea eticii profesionale”.

Membrii CNA spun că nu merită să-și facă griji pentru această mențiune. Raportul MCV, nu va nominaliza niciodată persoane. Analizează instituții și comportamentul acestora, de la care se așteaptă să înțeleagă că regulile statului de drept nu sunt facultative în interiorul Uniunii Europene.

Probabil că CNA ar lua în serios avertismentele MCV doar dacă i-ar nominalipe za pe unii ca Laura Georgescu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Viorel Vasile Buda și Lorand Turos.

Cum acest lucru nu se va întâmpla niciodată,  membrii CNA vor rămâne mândri, bine înfipți în scaunele lor, cu susținere puternică din Parlamentul dominat de interese comune cu postul de televiziune specializat în telejustiție. Interesul public va continua să umble cu capul spart.

Pe Narcisa Iorga o puteți urmări pe www.facebook.com/narcisa.iorga.7?fref=ts sau www.cutiapandorei.net.

CITEȘTE ȘI:

[sam id=”11″ codes=”true”]

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending