Connect with us

ALL MEDIA

STUDIU. Europenii speră într-un sfârşit al crizei

Redactia Radar de Media

Published

on

Concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al treilea trimestru al lui 2013, remis RADAR DE MEDIA, arata urmatoarele:

 In intreaga Europa se raspandeste speranta ca punctul critic al crizei a trecut si ca usor usor economia incepe sa se redreseze. În cel de al doilea trimestru unele ţări au înregistrat o creştere considerabilă în anumite sectoare, în timp ce altele au înregistrat cel puţin o încetinire semnificativă a tendinţei descendente. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa, care oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economiei şi veniturile, precum şi a dorinţei de cumpărare în rândul consumatorilor din 14 ţări europene.

Incepand cu al doilea trimestru economia UE a inregistrat din nou o usoara crestere de 0,4% fata de trimestrul anterior.

Economiile spaniolă şi italiană par de asemenea să îşi fi revenit uşor, in Franta deficitul de comert a disparut, iar  Grecia a reusit sa prezinte un buget pozitiv. In Portugalia numarul somerilor a scazut din nou, pentru prima data in doi ani.

În vară, UE a înregistrat prima sa scădere în ceea ce priveşte numărul total al şomerilor. Rata continuă însă să se menţină la 11 procente.Ca urmare, nu se întrevede deocamdată o inversare reală a situaţiei de pe piaţa muncii. Se anticipează de fapt că în anul care urmează şi mai mulţi oameni să devină din nou şomeri. O scădere semnificativă a numărului de şomeri este preconizată de abia în 2015.

România: reforma calificărilor profesionale urmăreşte asigurarea de specialişti

Pentru 2013, toţi experţii anticipează o uşoară înviorare a economiei româneşti, până în prezent extrem de slabă. Previziunile privind această ameliorare variază între 1,6 procente şi 2,0 procente. În perioada 2014 – 2016, se anticipează că economia României va cunoaşte o creştere cuprinsă între 2,7 procente şi 4,3 procente.

Cu toate acestea, România are încă nevoie de o serie de reforme pentru a putea ţine pasul, pe termen lung, cu celelalte ţări europene.Consumul privat joacă un rol tot mai important în România. Venitul real este în creştere. În regiunea centrală a României, de exemplu, există zone unde rata şomajului este aproape zero.

Aşteptările privind starea economiei: europenii sunt încrezători într-o redresare economică 

Grecia şi Italia înregistrează o stagnare. În perioada iulie – septembrie, cea mai mare creştere s-a înregistrat în Austria, Cehia şi Franţa.

În prezent, valoarea cea mai coborâtă a indicatorului se înregistrează în Grecia (-41.1 puncte). Italia a beneficiat de o uşoară îmbunătăţire (-34.8 puncte), iar Polonia de o creştere semnificativă (-29.5 puncte), cu toate că rămâne în continuare, în ansamblu, a treia cea mai coborâtă valoare.

În următoarele câteva luni, se anticipează creşteri ale economiei în Regatul Unit (19,2 puncte), Germania (10,7 puncte) şi Austria (6,7 puncte).

În Franţa, aşteptările privind starea economiei şi-au revenit în mod continuu în ultimele câteva luni. Consumatorii francezi speră ca redresarea economică din ultimele câteva luni să continue şi să se stabilizeze.

În trimestrul al doilea, economia a crescut cu 0,5 procente. Comisia Europeană (CE) anticipează însă un uşor declin, de 0,1 procente, pentru anul 2013 în ansamblu.

Polonia a depăşit perioada de uşoară slăbiciune economică de anul trecut. Conform CE, creşterea trimestrială a PIB a fost de 0,2 procente în trimestrul întâi şi de 0,4 procente în al doilea.

Dacă comparăm cifrele cu cele din aceleaşi trimestre ale anului anterior, se observă o creştere de 0,7 procente, şi respectiv de 1,1 procente.

Economia portugheză de abia a început să dea uşoare semne de redresare. Experţii încă mai preconizează o scădere de 2,3 procente în performanţa economică pentru anul 2013 în ansamblu. Se anticipează de asemenea ca în anul următor să se înregistreze o creştere de numai 0,6 procente. În al doilea trimestru al lui 2013 însă, PIB a crescut cu 1,1 procente faţă de trimestrul anterior. Această prognoză dă speranţe consumatorilor.

În Italia, prognoza economică s-a îmbunătăţit în ultimele câteva luni. Cu toate că societăţile comerciale nu au ajuns încă la capătul tunelului şi şomajul se menţine ridicat, speranţele consumatorilor renasc, nu în ultimul rând din cauza planului actual de redresare economică.

Economia Cehiei a reuşit să inverseze cu succes tendinţa în trimestrul al doilea. Cu toate că PIB a scăzut cu alte 1,2 procente faţă de anul precedent, s-a înregistrat o creştere de 0,6 procente comparativ cu primul trimestru al acestui an. Conform datelor statistice cehe, şomajul a scăzut şi el în mod considerabil în ultimele câteva luni, datele naţionale plasându-l în prezent la 6,9 procente.

Deşi Slovacia a fost una dintre ţările cu cea mai puternică creştere din Europa în anul care a trecut, în cel de al doilea trimestru al acestui an, PIB a crescut cu numai 0,3 procente faţă de primul trimestru al lui 2013 şi 0,8 procente faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

În iulie, dorinţa de cumpărare în Austria a coborât la cel mai mic nivel înregistrat din aprilie 2009 ca rezultat al crizei băncii Hypo Alpe-Adria-Bank International AG şi a insolvenţei iminente a lanţurilor de magazine Dayli şi Niedermeyer, care au determinat o creştere a şomajului.

Economia din Olanda este în recesiune. Potrivit Eurostat, şomajul este în creştere, fiind în prezent de 7 procente. Această situaţie economică slabă se datorează în primul rând prăbuşirii pieţei imobiliare.

Cu toate că economia greacă continuă să aibă probleme, apar din ce în ce mai multe semne că aceasta începe să se pună din nou, încet, pe picioare. În prezent, turismul joacă un rol major în această redresare.

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending