Connect with us

ALL MEDIA

Studiul Epidemiologic privind abuzul şi neglijarea copilului in Balcani

Redactia Radar de Media

Published

on

Universitatea Babeş-Bolyai prin Departamentul de Asistenţă Socială doreşte să atragă atenţia asupra importanţei zilei de 19 noiembrie, Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor şi 20 noiembrie, Ziua Universală a Drepturilor Copilului, anunţând primele rezultate ale Studiul Epidemiologic privind Abuzul şi Neglijarea Copilului in Balcani (BECAN). 

Proiectul BECAN este cel mai vast studiu care abordează maltratarea copilului realizat vreodată în regiunea balcanică. La proiectul co-finantat de Programul Cadru 7 pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică al Comisiei Europene participă opt ţări din regiunea balcanică, iar coordonatorul proiectului este Institutul de Sănătate a Copilului din Grecia.

Studiul a identificat prevalenţa cazurilor de abuz şi neglijare la copii, prin aplicarea unor chestionare la un eşantion reprezentativ de copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 16 ani şi la părinţii acestora. 5.955 elevi şi 4.236 părinţi din întreaga ţară au consimţit să răspundă la chestionare, ceea ce ne permite să cunoaştem o largă gamă de practici parentale folosite azi în familiile din România.

Potrivit răspunsurilor copiilor, în ultimul an 65,8% dintre copii au avut experienţe de tipul abuzului psihologic (ignorare, evitarea comunicării, nerecunoaşterea meritelor, defăimare, denigrare, nerespectarea intimităţii, umilire), iar 42,3% dintre fete şi 48,0% dintre băieţi afirmă că au avut parte de comportamente parentale care intră în categoria abuzului fizic. În mod surprinzător, frecvenţa experienţelor de abuz sexual este mai mare la băieţi decât la fete (5.5% vs. 4.8%).

Comportamente de tipul neglijării sunt declarate mai frecvent de către fete, decât de băieţi (20.7% vs. 17.6%). Deşi putem remarca folosirea metodelor parentale tradiţionale de disciplinare, bazate pe pedepse fizice în aproape jumătate dintre familii, constatăm că 93% dintre copii au parte totodată şi de metodele de disciplinare pozitivă (discutarea problemelor, recompense).

Comparând răspunsurile copiilor cu cele ale părinţilor, este interesant de menţionat că acestea sunt într-o mare măsură asemănătoare în privinţa comiterii unor practici de tip abuziv. Atât din chestionarele copiilor, cât şi din cele ale părinţilor rezultă că abuzul psihologic este forma cea mai răspândită de rele tratamente (practici parentale din această categorie fiind semnalate de 65,8% dintre copii şi 63,8% dintre părinţi). Frecvenţa comportamentelor parentale de tipul abuzului fizic este de 47,8% conform răspunsurilor părinţilor, faţă de 44,8% la copii.

Faptul că relele tratamente sunt raportate în procente asemănătoare atât de copii, cât şi de părinţi, indică validitatea cercetării. Neglijarea este subestimată de către părinţi, ei declarând doar în proporţie de 7% comportamente din categoria neglijării copiiilor, pe când o cincime (19,4%) dintre copii afirmă că au suferit comportamente parentale de neglijare. Diferenţele sunt semnificative şi în cazul abuzului sexual, care apar la 5.1% dintre copii vs. 2.7% la părinţi.

 De asemenea, studiul BECAN şi-a propus analiza sistemului de monitorizare a cazurilor de abuz şi neglijare a copiilor şi a constatat că deocamdată Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copiilor au capacitatea de a oferi sprijin doar la o mică parte din totalul cazurilor de rele tratamente îndreptate asupra copilului existente în populaţie. Uneori chiar şi cazurile severe de copii maltrataţi rămân în îngrijirea unor membri de familie unde riscul continuării abuzurilor este crescut.

Alteori, copiii traumatizaţi în urma abuzurilor nu beneficiază de servicii terapeutice necesare îmbunătăţirii sănătăţii lor mintale, chiar dacă sunt diagnosticaţi ca având probleme de comportament sau de sănătate mintală. In ultimii 3 ani, în cazurile de rele tratamente împotriva copiilor cunoscute forurilor competente procentul trimiterii în instanţă a agresorilor a fost între 3 şi 4%. Acest procent ridică semne de întrebare privind respectarea principiului impunităţii în cazurile grave de abuz, neglijare şi exploatare a copiilor, o parte a agresorilor din aceste cazuri rămânând nesancţionaţi.

 Prezenţa practicilor parentale pozitive la majoritatea părinţilor este îmbucurătoare, chiar dacă deocamdată pare-se că există un dublu standard valoric în metodele de educare folosite azi de către părinţii din România. Rezultatele cercetării aduc argumente privind necesitatea de a întări resursele umane şi materiale ale serviciilor din domeniul protecţiei copiilor, pentru ca ele să poată oferi sprijin pentru toţi cei expuşi relelor tratamente, precum şi necesitatea ca programele de prevenire a violenţei împotriva copiilor să devină o prioritate a comunităţii.

 

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați pe email sau la telefon.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending