Connect with us

ALL MEDIA

Studiul Epidemiologic privind abuzul şi neglijarea copilului in Balcani

Published

on

 

Universitatea Babeş-Bolyai prin Departamentul de Asistenţă Socială doreşte să atragă atenţia asupra importanţei zilei de 19 noiembrie, Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor şi 20 noiembrie, Ziua Universală a Drepturilor Copilului, anunţând primele rezultate ale Studiul Epidemiologic privind Abuzul şi Neglijarea Copilului in Balcani (BECAN). 

Proiectul BECAN este cel mai vast studiu care abordează maltratarea copilului realizat vreodată în regiunea balcanică. La proiectul co-finantat de Programul Cadru 7 pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică al Comisiei Europene participă opt ţări din regiunea balcanică, iar coordonatorul proiectului este Institutul de Sănătate a Copilului din Grecia.

Studiul a identificat prevalenţa cazurilor de abuz şi neglijare la copii, prin aplicarea unor chestionare la un eşantion reprezentativ de copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 16 ani şi la părinţii acestora. 5.955 elevi şi 4.236 părinţi din întreaga ţară au consimţit să răspundă la chestionare, ceea ce ne permite să cunoaştem o largă gamă de practici parentale folosite azi în familiile din România.

Potrivit răspunsurilor copiilor, în ultimul an 65,8% dintre copii au avut experienţe de tipul abuzului psihologic (ignorare, evitarea comunicării, nerecunoaşterea meritelor, defăimare, denigrare, nerespectarea intimităţii, umilire), iar 42,3% dintre fete şi 48,0% dintre băieţi afirmă că au avut parte de comportamente parentale care intră în categoria abuzului fizic. În mod surprinzător, frecvenţa experienţelor de abuz sexual este mai mare la băieţi decât la fete (5.5% vs. 4.8%).

Comportamente de tipul neglijării sunt declarate mai frecvent de către fete, decât de băieţi (20.7% vs. 17.6%). Deşi putem remarca folosirea metodelor parentale tradiţionale de disciplinare, bazate pe pedepse fizice în aproape jumătate dintre familii, constatăm că 93% dintre copii au parte totodată şi de metodele de disciplinare pozitivă (discutarea problemelor, recompense).

Comparând răspunsurile copiilor cu cele ale părinţilor, este interesant de menţionat că acestea sunt într-o mare măsură asemănătoare în privinţa comiterii unor practici de tip abuziv. Atât din chestionarele copiilor, cât şi din cele ale părinţilor rezultă că abuzul psihologic este forma cea mai răspândită de rele tratamente (practici parentale din această categorie fiind semnalate de 65,8% dintre copii şi 63,8% dintre părinţi). Frecvenţa comportamentelor parentale de tipul abuzului fizic este de 47,8% conform răspunsurilor părinţilor, faţă de 44,8% la copii.

Faptul că relele tratamente sunt raportate în procente asemănătoare atât de copii, cât şi de părinţi, indică validitatea cercetării. Neglijarea este subestimată de către părinţi, ei declarând doar în proporţie de 7% comportamente din categoria neglijării copiiilor, pe când o cincime (19,4%) dintre copii afirmă că au suferit comportamente parentale de neglijare. Diferenţele sunt semnificative şi în cazul abuzului sexual, care apar la 5.1% dintre copii vs. 2.7% la părinţi.

 De asemenea, studiul BECAN şi-a propus analiza sistemului de monitorizare a cazurilor de abuz şi neglijare a copiilor şi a constatat că deocamdată Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copiilor au capacitatea de a oferi sprijin doar la o mică parte din totalul cazurilor de rele tratamente îndreptate asupra copilului existente în populaţie. Uneori chiar şi cazurile severe de copii maltrataţi rămân în îngrijirea unor membri de familie unde riscul continuării abuzurilor este crescut.

Alteori, copiii traumatizaţi în urma abuzurilor nu beneficiază de servicii terapeutice necesare îmbunătăţirii sănătăţii lor mintale, chiar dacă sunt diagnosticaţi ca având probleme de comportament sau de sănătate mintală. In ultimii 3 ani, în cazurile de rele tratamente împotriva copiilor cunoscute forurilor competente procentul trimiterii în instanţă a agresorilor a fost între 3 şi 4%. Acest procent ridică semne de întrebare privind respectarea principiului impunităţii în cazurile grave de abuz, neglijare şi exploatare a copiilor, o parte a agresorilor din aceste cazuri rămânând nesancţionaţi.

 Prezenţa practicilor parentale pozitive la majoritatea părinţilor este îmbucurătoare, chiar dacă deocamdată pare-se că există un dublu standard valoric în metodele de educare folosite azi de către părinţii din România. Rezultatele cercetării aduc argumente privind necesitatea de a întări resursele umane şi materiale ale serviciilor din domeniul protecţiei copiilor, pentru ca ele să poată oferi sprijin pentru toţi cei expuşi relelor tratamente, precum şi necesitatea ca programele de prevenire a violenţei împotriva copiilor să devină o prioritate a comunităţii.

 

Lasa un comentariu aici!

ALL MEDIA

Producţii TVR, premiate internaţional la Prix CIRCOM

Published

on

 

Televiziunea Română a urcat pe podium la Prix CIRCOM 2019, obţinând locul I şi o menţiune în cadrul Galei Asociaţiei Televiziunilor Regionale din Europa (CIRCOM Regional)organizaţie care reuneşte 376 de staţii TV din 38 de ţări şi care premiază cele mai bune producţii ale acestora.

La Categoria „Europa”, juriul internaţional a acordat locul I reportajului Faraoani, comuna cu sate în cinci ţări, realizat de Alina Amza la studioul central al TVR din Bucureşti în timp ce la Categoria „Muzică şi arte”, filmul Tatăl meu, Imre al Andreei Ştiliuc (TVR Iaşi) a fost recompensat cu menţiune.

 

„Este un premiu care mă onorează pentru că am avut competitori de la cele mai importante televiziuni publice din Europa”, a declarat jurnalista Alina Amza. „Mă bucur mult că povestea mea despre locuitorii care au mai rămas în Faraoani a impresionat în aşa măsură. Este printre puţinele ocazii când publicul poate vedea vârstnici care au lăsat de-o parte sapa şi au învăţat să folosească reţelele de socializare pentru a-şi aduce aproape copiii şi nepoţii. O poveste despre oameni puternici şi adaptarea lor la provocările secolului 21”, a adăugat Alina Amza.

 

„Pentru mine este mai mult decât un premiu. Are o valoare simbolică foarte mare, deoarece am descoperit acest subiect fabulos în anul 2014, în timpul unui workshop organizat de CIRCOM la Budapesta”, povesteşte Andreea Ştiliuc, care semnează regia, montajul și o parte a imaginii filmului Tatăl meu, Imre. „Atunci am început să visez că, într-o zi, povestea va deveni film’, mai spune Andreea.

Ca în fiecare an, la Prix CIRCOM 2019, TVR a acordat Premiul de debut în jurnalism, respectiv Young Onscreen Talent – o distincţie în memoria Vandei Condurache, realizator şi redactor-şef al Redacţiei Programe TVR Iaşi. În acest an, premiul a fost oferit unei jurnaliste de la televiziunea naţională spaniolă din Galicia.

 

La Prix CIRCOM Regional 2019 au fost înscrise peste 200 de producţii, marele câştigător fiind televiziunea publică norvegiană – NRK – care a primit trei dintre cele 11 premii aflate în competiţie, în timp ce alte premii au fost acordate televiziunilor din: Irlanda – RTÉ, Suedia – SVT, Olanda – RTV Oost, Polonia – TVP3 Katowice, Spania – Telemadrid, Marea Britanie – BBC South şi Spania – CRTVG.

Câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 14 ţări europene, printre care şi reprezentanta TVR – Dite Dinesz, realizator TVR Timişoara.

 

Despre producţiile premiate

Difuzat în cadrul emisiunii Dosar România de la TVR 1, Faraoani – comuna cu sate în cinci ţări este un reportaj emoţionant, despre transformarea satelor şi a societăţii româneşti. Alina Amza i-a adus în faţa telespectatorilor pe bătrânii rămaşi singuri în satele româneşti,  în aşteptarea întâlnirii de pe Skype cu copiii lor. Oamenii din comuna Faraoani, polul emigraţiei din România, au luat calea Europei de frica salariilor mizere. Pentru a rămâne totuşi lângă copiii lor, cei care până mai ieri ştiau doar să mânuiască hârleţul şi să hrănească animalele, s-au familiarizat cu reţelele de socializare şi au acceptat ca tehnologia să pătrundă în vieţile lor.

Cea de-a doua producţie TVR premiată, filmul Tatăl meu, Imre, realizat de Andreea Ştiliuc, prezintă povestea fotografului Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, şi a fiicei sale, Judit, care a supravieţuit tragediei. Creaţiile lui Imre Kinszki sunt tratate de cunoscători asemenea celor ale lui Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy. Cu toate acestea, fotografiile sale sunt încă necunoscute, astfel că, Andreea Ştiliuc s-a gândit să-l readucă în atenţia publicului larg.

 

Despre CIRCOM:

CIRCOM Regional – European Association of Regional Television – este o organizaţie care reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale din 38 de ţări şi are misiunea de a coordona reţeaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relaţiile cu instituţiile europene (Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Parlamentul European), de a creşte numărul programelor destinate schimbului şi de a înlesni realizarea coproducţiilor. Televiziunea Română este membru activ în organizaţia CIRCOM Regional din anul 1993, iar în prezent avem un reprezentat, respectiv coordonatorul naţional pentru CIRCON Regional, membru în Consiliul de Administraţie.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Publicatia PRwave împlinește 14 ani

Published

on

 

PRwave, site de știri online din afaceri, marketing, financiar, media și lifestyle, împlinește 14 ani. Site-ul a fost primul din România dedicat imaginii, comunicării şi relaţiilor publice pentru afaceri şi continuă să ofere conţinut relevant oamenilor de afaceri, persoanelor care doresc să fie la curent cu cele mai noi ştiri, specialiştilor în relaţii publice şi marketing şi studenţilor de la facultăţile de marketing şi comunicare. Mai mult, prin intermediul blogului de călătorii Travel – Moments in Time, lansat în urmă cu 10 ani, vizitatorii au ocazia de a găsi articole care să îi inspire în alegerea următoarei destinaţii de vacanţă.

 

„PRwave este un proiect incredibil. A pornit din dorinţa de a le oferi studenţilor la comunicare şi relaţii publice un site de unde să se poată informa, unde să găsească articole de la specialişti în domeniu şi studii de caz despre campanii de succes. Nici nu ştiam atunci, în urmă cu 14 ani, ce evoluţie minunată va avea PRwave! Am ajuns să publicăm zilnic zeci de ştiri şi articole din domenii variate – economie, afaceri, marketing, media, stil de viaţă, auto, IT, velo, evenimente etc. Avem, de asemenea, prezentări de carte în rubrica Books Wave şi materiale şi case studii în exclusivitate în cadrul rubricii Exclusive.

PRwave înseamnă evoluţie constantă și adaptare permanentă pentru a rămâne în top şi a oferi conţinut de calitate vizitatorilor noştri. Mă bucur că am reuşit să ajungem la 14 ani de PRwave!” a declarat Violeta-Loredana Pascal, fondator PRwave.

 

Peste 86.500 de materiale au fost publicate în acest timp pe site – iar numărul creşte zilnic cu noi ştiri şi articole. Site-ul oferă şi o poveste poliţistă care poate fi downloadată gratuit aici: https://mailchi.mp/6798c54c152c/inocentul. Iar dacă vă întrebaţi cum arăta PRwave în urmă cu 14 ani, iată un preview.

Unul dintre proiectele de succes ale PRwave este blogul de călătorii în limba engleză Travel – Moments in Time. Lansat în urmă cu 10 ani şi început ca un loc în care să fie împărtăşite impresii de călătorie, blogul a ajuns la peste 1400 de articole cu sfaturi de călătorie, itinerarii, ghiduri şi recomandări pentru oraşe din întreaga lume.

„Istoria PRwave continuă. Vă aştept în fiecare zi pe site cu ştiri proaspete şi interesante şi pe blogul de călătorii cu articole care să vă inspire”, a mai adăugat Violeta-Loredana Pascal.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Radio

Aniversare: De la “Star Station” la “Dimineața Blană”, 26 de ani de ProFM

Published

on

Foto Credit: DIGI
 

ProFM împlinește luni, 15 aprilie 2019, 26 ani de ani de muzică bună și jurnalism de primă mână. Smiley și Pavel Bartoș sunt printre artiștii care vor sărbători aniversarea din studio, pe aceeași frecvență cu ascultătorii ProFM. De-a lungul anilor, ProFM a lansat unele dintre cele mai cunoscute nume din jurnalismul românesc și a creat experiențe muzicale care au traversat generații.   

“Păstrează pasiunea, aceasta e secretul prin care ProFM a reușit să rămână în topul radiourilor și în inimile ascultătorilor pentru nu mai puțin de 26 de ani. Dincolo de cel mai experimentat radio comercial, ProFM este o stare de spirit care trece de microfoane și un nume care a crescut vedete, a surprins prin curaj și a dat muzicii românești un loc în care să se afirme. Le mulțumim celor care ne ascultă, fie că sunt din generația Star Station, fie care sunt din generația Dimineața Blană. Și noi ca și ei, suntem bolnavi de ProFM și promitem să nu ne treacă”, a declarat Marius Dobre, managerul ProFM.

Pentru fiecare an de emisie, echipa ProFM a pregătit 26 de cadouri care așteaptă să fie revendicate de fanii care vor petrece ziua de 15 aprilie pe frecvența 102.8. Happy Giveaway Day vine cu trotinete electrice, hoverboard-uri, ceasuri smart, boxe, căști și cu un maraton de muzică și voie bună care aduce la microfoanele din studio actori și vedete.

Pavel Bartoș & Smiley fac ziua bună să se cunoască de “Dimineață Blană” cu Țibulcă și Coțofană. După matinal, intră în “concurs” cu un show de stand up comedy on air Maria Popovici și Micu. CRBL și Oase vor petrece după – amiază la microfonul ProFM, iar la schimbul doi de râsete, sunt invitați actorii alături de care își petrec serile sute de mii de români – Natanticu și Neamțu.

Pro FM emite din 15 aprilie 1993 și, de patru ani, face parte din portofoliul grupului Digi | RCS & RDS. Andrei Gheorghe, Teo Trandafir și Andi Moisescu și-au început cariera la ProFM. Concertele ProFM on Top și Pro FM SuperGirl aduc în fiecare an ascultătorilor cei mai apreciați artiști români.   

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement Https://Www.Autodoc24.RO

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending