„Țară, țară, vrem români!”, un documentar în premieră la „Dosar România” - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Published

on

Un film despre șansa unor localități de a se dezvolta și despre cât de multe se pot face atunci când pui Omul pe primul loc. Îl vedem duminică, 8 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR 1.

Acolo unde se pune preț pe educație și pe un loc de muncă stabil, oamenii capătă încredere că se poate trăi frumos şi în România. O arată şi filmul „Țară, țară, vrem români!”, semnat de realizatoarea TVR Codruța Angelescu, pe care îl urmărim în premieră duminică, la „Dosar România”. Pe 8 ianuarie, de la ora 18.00, urmărim la TVR 1 un film despre preţul plătit de România pentru nepăsarea faţă de om şi faţă de nevoile lui reale. 

Nepăsarea cu care au fost trataţi i-a făcut pe tot mai mulţi români să plece, să ia drumul străinătăţii. De-a lungul anilor, s-au tot închis fabrici, mine, combinate şi nu s-a pus nimic în loc. Ţăranii au fost lăsaţi să se descurce fiecare cum poate – cu drumurile, cu asistenţa medicală precară, de fapt, cu orice nevoi – fără să-i asculte nimeni. Fără venituri sigure, tinerii au făcut mai puţini copii şi, pe măsură ce populaţia scădea, măsurile luate de stat au accelerat dezastrul. S-au închis şcolile din sate, iar familiile cu copii au fost nevoite să-şi lase casele şi terenurile şi să plece spre oraşe, căutând un viitor măcar pentru generaţia următoare.

1 milion de români a pierdut România în ultimii 10 ani. În Dealul Ordâncuşii nu mai este nimeni, deşi au fost zeci de familii. În satul Brădet mai sunt 8 locuitori din 600. Unul dintre ei este Cornel Bora: „S-a împuţinat poporul… E păcat. Eu nu ştiu ce-i cu ţara asta. Cei de la conducere ţin ei banii şi cei săraci sunt săraci până la capătul vieţii”, spune el cu amărăciune.

Ivan Ştefan, din Valea Ordâncuşii găseşte o explicaţie: „Tinerii merg în străinătate să câştige bani, ce să facă, să moară de foame aici, în munţi?”

La rândul său, Emilian Achim, din Almaşul Mare, are un sfat pentru mai-marii ţării: „Cei care chivernisesc această ţară ar trebui să se gândească la resurse şi la popor. Adică tu, România, nu ai caş, nu ai carne, nu ai grâu? Aduci de toate din străinătate şi pe bietul producător român îl laşi să-şi arunce recolta la gunoi?”

Filmul „Țară, țară, vrem români!” este şi despre cei care nu au mai aşteptat ca guvernanţii să se trezească, să înţeleagă şi să acţioneze. Au făcut ei schimbarea, de jos în sus, au făcut ceea ce părea la început dincolo de imposibil. „Ţară, ţară, vrem români!” este despre şansa unor sate de a se dezvolta şi despre cât de multe se pot face atunci când pui Omul pe primul loc, când pui preț pe educație și pe un loc de muncă stabil, care aduce încrederea că se poate trăi şi în România… frumos.

În fiecare duminică, de la ora 18.00, respectiv luni, de la 22.00 (în reluare), TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement
Vedete3 săptămâni ago

Ce bani au câștigat Faimoșii, în reality show-ul fenomen SURVIVIOR ROMÂNIA

Vedete2 săptămâni ago

Scandal monstru la Survivor România! Doi concurenți s-au luat la bătaie pe insulă: „Ai venit să arunci cu noroi în toată lumea!”

Premieră TV2 săptămâni ago

Zece concurente vor intra în cea mai frumoasă competiţie a stilului, la Kanal D2

Reality Show2 săptămâni ago

SURVIVIOR ROMÂNIA. Faimoșii, în pragul disperări nu mai găsesc drumul spre victorie!

Vedete7 zile ago

Mihai Zmărăndescu și Remus Boroiu de la Survivor România s-au luat la bătaie înainte de a participa la concurs

Reality Show4 săptămâni ago

VIDEO Ce concurent din tribul Războinicilor a părăsit competiția Survivor România!

Emisiuni3 săptămâni ago

Au început filmările pentru cel de-al 19-lea sezon Te cunosc de undeva!

Premieră TV2 săptămâni ago

Marea premieră a sezonului 11 Chefi la cuțite le aduce lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu adversari surpriză la lupta pentru amuletă

Reality Show2 săptămâni ago

Cel mai scandalos concurent din tribul Faimoșilor a părăsit competiția. Dan Pavel: ”Suntem la jumătatea cursei pentru câștigarea marelui premiu

Reality Show3 săptămâni ago

Victorii pentru Războinici, lacrimi și conflicte pentru Faimoși, la Survivor: ”Indiferent de tensiuni, sunt și momente foarte frumoase

AUDIENȚE TV4 săptămâni ago

America Express, pe primul loc în topul audiențelor! A doua imunitate, așteptată cu emoții

Facebook

Advertisement

IN Trending