TEATRU | Umor, parvenire şi decădere în “Pluralul englezesc”, sâmbătă, 29 iunie, ora 19.30 la Teatrul Nottara

0
370

În iunie 1972, odată cu premiera piesei “Pluralul Englezesc”, reputaţia lui Alan Ayckbourn de a fi unul dintre cei mai promiţători dramaturgi britanici era definitiv câştigată. Au trecut 41 de ani de atunci, dar piesa se joaca în continuare cu un succes fulminant, deoarece mesajul este la fel de relevant şi în societatea actuală. Ayckbourn atinge teme atemporale: inversarea rolurilor, ascensiunea şi decăderea socială, negarea orbitoare, atingând problema alcoolismului şi a depresiei.

Pluralul Englezesc” se joacă sâmbătă, 29 iunie, ora 19.30, pe scena Teatrului Nottara, cu o distribuţie de excepţie, care dezvăluie întregul potenţial umoristic al piesei. Mari actori ai scenei româneşti, sub bagheta regizorală a lui Toma Enache, creează roluri memorabile.

Piesa prezintă trei Ajunuri de Crăciun, trei petreceri diferite, găzduite pe rând în bucătăriile a trei cupluri din trei clase sociale diferite: familia Sidney dornică de parvenire socială – soţul (Armand Calotă) şi soţia sa Jane (Delia Nartea), familia arhitectului Geoffrey – (Constantin Cotimanis) şi soţia sa Eva – (Victoria Cociaş) şi familia bancherului Ronald – (Ion Dichiseanu) şi soţia sa, Marion (Cezara Dafinescu). Acţiunea are loc metaforic în bucătăriile cuplurilor, determinând publicul să se identifice cu personajele. În camera neformală, oamenii işi lasă garda jos şi acţionează fără să se ascundă.

Ceea ce face “Pluralul Englezesc” nu doar una dintre cele mai bune piese a lui Ayckbourn, dar de asemenea, una dintre cele mai bune comedii contemporane din lume, este umorul său briliant, înrădăcinat într-o nemiloasă prezentare de slăbiciuni de caracter.

Eu mai curând dezvălui în personajele mele defecte”, spunea autorul in 1976. “Într-o piesă ca Pluralul englezesc, toate personajele au defecte oribile. Este o afirmaţie destul de cinică, care spune că, dacă eşti o persoană lipsită de imaginaţie, de orice fel de sentiment pentru semenii tăi şi te concentrezi numai pe câştig, atunci vei sfârşi prin a deveni foarte bogat şi de succes, dar vei fi o persoană groaznică. Iar dacă eşti la toate vulnerabil şi emotiv şi ai o relaţie strânsă cu oamenii, nu vei avea foarte mult succes, dar vei fi o persoană plăcută. Vreau să spun: Vai de cei blajini!

Geniul lui Ayckbourn, care este la ora actuală cel mai jucat dramaturg după Shakespeare, constă în umorul irezistibil cu care prezintă temele atât de amare ale societăţii. Drama pe care o trăiesc personajele din “Pluralul englezesc” nu devastează publicul, ci îi creează un şoc al propriei recunoaşteri, corectând viciul printr-o manieră constructivă.

Sâmbătă, 29 iunie, pe scena Teatrului Nottara, de la ora 19.30, sunteţi invitaţi să gustaţi o comedie vie, intensă, dar şi să faceţi o radiografie crudă a societăţii.

În funcţie de categorie, biletele se pot achiziţiona la preţul de 60 sau 70 de lei. Biletele se găsesc la casa de bilete a Teatrului Nottara şi online pe vandbilete.ro si bilete.ro.

Comentarii