Connect with us

Life Style

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia premierei „Ultima noapte” de Alex Tocilescu

Published

on

Luni, 5 decembrie 2011, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti va avea loc audiţia premierei „Ultima noapte” de Alex Tocilescu.

„Ultima noapte” de Alex Tocilescu este un spectacol direct, concentrat, construit pe o intrigă în aparenţă simplă, pe dialogul a două personaje din momentul în care acestea află că o civilizaţie nepământeană va distruge planeta şi că sfârşitul lumii se va produce peste o oră. Există un raport evident între concentrarea piesei şi intensitatea emoţională a spectacolului radiofonic. În nuanţe şi semitonuri, ni se sugerează în toată complexitatea ei viaţa profundă a sufletului, ascunsă dincolo de micile întâmplări cotidiene.

 

Doi tineri căsătoriţi îşi rememorează viaţa, îşi reevaluează relaţia, criza în cuplu, impasul rutinei şi al infidelităţii. Confesiunea devine personală, directă, realitatea şi visul interferează, dialogul conţine adevăr, simplitate, prospeţime. În spectacolul radiofonic regizat de Attila Vizauer, replicile pline de ezitări ascund imbolduri tainice, frământări interioare, derive ale cuplului.

 

Actorii Andreea Vasile şi Vlad Ivanov se lasă în voia emoţiei şi, prin dialogul lor nemijlocit şi spontan, ne poartă în lumea piesei, îngăduindu-ne şi nouă astfel accesul la emotivitate. Exprimarea eliptică duce la un maximum de limpezime, impasul conducându-i de fapt pe cei doi la posibilitatea de a trăi autentic, de a se justifica pe deplin ca oameni. În conţinutul rarefiat, în dialogul aparent banal, se inserează temele esenţiale ale existenţei: visul, puritatea, moartea.

 

Posibila apropiere a civilizaţiei nepământene îngăduie un ”joc” radiofonic abil şi creativ, o ruptură stilistică menită să surprindă ascultătorul şi chiar să-i stimuleze imaginaţia. Regizorul Attila Vizauer a ales să folosească, în cheie postmodernă, citate din cele mai importante creaţii radiofonice sau cinematografice dedicate acestei teme, de la celebrul “Războiul lumilor” al lui Orson Welles din 1938, prin versiunile radiofonice din 1968, 1970, cinematografice din 1953, până la varianta din 2005 a lui Steven Spielberg sau din “2012” al lui Roland Emmerich, mediate de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor.

 

Dacă este adevărat ce spunea Freud, anume că ”visele sunt o proiecţie a realităţii, iar realitatea o proiecţie a viselor”, acest spectacol radiofonic o demonstrează din plin. „Ultima noapte” de Alex Tocilescu se va difuza în premieră joi, 8 decembrie 2011, la ora 19.00, la Radio România Cultural.

 

 

 

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
AUDIENȚE TV3 ore ago

Debut spectaculos al confruntărilor Chefi la cuțite. Primul battle, lider incontestabil de audiență şi record în acest sezon

AUDIENȚE TVo zi ago

Chefi la cuțite, pe primul loc în topul audiențelor. Jurații și-au alcătuit echipele cu care intră în confruntările sezonului 12

Vedeteo zi ago

Decizia pe care a luat-o Adela Popescu după ce a plecat din emisiunea Vorbește lumea

Serialeo zi ago

În această seară, e supărare mare în episodul din Las Fierbinți: „Ești nebun cu munca! Stai toată ziua cu calul”

Platforma Online TVo zi ago

PREMIERĂ: Focus Sat TV lansează integral și în exclusivitate în România serialul Canal+ Original Brigada

Mondeno zi ago

Laurențiu Reghecampf sa mutat cu iubita lui Arabia Saudită. Corina Caciuc, posibil să fie iar însarcinată!

Vedeteo zi ago

După eșecul de la Survivior, Ionuț Iftimoaie a luat decizia să nu mai apară la TV, familia e mai importantă!

Emisiunio zi ago

În exclusivitate La Măruță, Valentin Sanfira a vorbit despre coșmarul vieții sale: „Dacă nu aveam cască… muream pe loc!”

Horoscopo zi ago

Horoscop marți, 26 septembrie 2023. Cele mai multe astre vor avea de caștigat!

Emisiuni2 zile ago

Am aflat câştigătorul sezonului 12 Chefi la cuțite. Secretul ANTENEI 1 dezvăluit doar de Viperele Vesele. Deznodământul acestui sezon o premieră pentru emisiunea de la ANTENA 1!

Monden2 zile ago

Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul

Facebook

Advertisement

IN Trending