vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăDigitalIndustria onlineTehnici simple de demontare a fake news-urilor

    Tehnici simple de demontare a fake news-urilor

    Fotografia aceea compromițătoare este reală sau un trucaj? Declarația a sunat chiar așa sau a fost scoasă din context? Există câteva tehnici facile pentru a demasca fake news-urile sau măcar pentru a pune acele așa-zise știri la îndoială și a cere verificări suplimentare. Despre asta, plus un studiu de caz de pe o platformă de știri din Brașov, în rândurile de mai jos.

     De la știrile publicate de agențiile internaționale de știri la știrile despre Brașov, spre exemplu, publicate pe un site local, toate pot fi probate folosind câteva instrumente și o metodă de gândire folosită des de detectivi: reverse thinking, adică o gândire în sens invers pentru a putea ajunge urmărind firul logic la momentul inițial al apariției datelor în cauză.

    Atenție, șoferi! Știri din Brașov pentru dumneavoastră

    „Atenție, șoferi! Drumul dintre Ghimbav și Cristian se închide pentru 24 de ore” este titlul unei știri din 14.12.2020 publicată pe Brasov.net, la secțiunea Administrație. Fotografia aleasă e o captură de ecran din Google Maps unde este precizat DN73B, iar în corpul știrii se menționează că se fac lucrări la km. 2+865 m al acestui Drum Național, între cele două localități din județ, din apropierea municipiului Brașov.

    Plecând de la această informație, accesarea Google Maps cu punerea „omulețului” la locul menționat va releva dacă imaginea selectată de redacție este exact de la locul lucrărilor care se vor desfășura sau e o imagine care arată generic DN73B, din oricare loc de pe lungimea de mai mulți kilometri a acestui drum.

    Încă un lucru care se poate verifica este probarea efectivă a lucrărilor – dacă într-adevăr s-a aplicat un strat de asfalt și s-au realizat marcaje rutiere în sensul giratoriu, așa cum figurează în corpul știrii, înseamnă că știrea e adevărată.

    Atenția la detalii este foarte importantă. Mai sus e precizat „în sensul giratoriu”. Nu ni se precizează dacă sensul giratoriu era amenajat înainte sau nu – în imagine figurează doar o intersecție, fără vreun sens giratoriu. Așadar, numărul pistelor de verificat crește – atenția la detalii și procesul de reverse thinking folosesc inclusiv la demascarea fake news chiar și la capitolul de știri locale, știri din Brașov.

    Combaterea fake news, prin instrumente și mindset

    Specialiștii în contracararea fake news au la dispoziție softuri web-based și mai avansate – au cont autorizat, unde introduc imaginea respectivă și obțin detalii despre prima dată când a fost postată și de către cine și în ce loc din acest mediu online atât de vast – dacă a fost postată pe o rețea socială, când, pe care și în ce context? Dacă a fost postată pentru prima dată pe Brasov.net, foarte bine, niciun motiv de îngrijorare, înseamnă că imaginea este cea originală.

    Poate apărea fake news printre știri din Brașov, care nu depășesc granițele județului? Desigur, dacă ele servesc interese locale, de amploare mai mică. Fenomenul știrilor false nu se limitează automat numai la chestiuni de amploare, de nivel național și internațional. Din fericire, însă, știrile de la Brașov par să fie pe bune și să nu ascundă fake news dacă sunt pe Brasov.net. Este și responsabilitatea jurnaliștilor de a face verificările necesare înainte să publice pe surse ceva – iar jurnalismul etic presupune în mod automat și această grijă continuă.

    Eugen Stefan

    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente