TEHNOLOGIE | Soldaţi cu forţe supraomenești, achiziţii ale Pentagonului. IRON MAN devine REALITATE

0
689

Cercetătorii armatei americane lucrează la dezvoltarea unei armuri de înaltă tehnologie care ar urma să confere soldaţilor “o forţă supraomenească”, asemenea celei prezentate în filmele de acţiune Iron Man, notează romaniatv.net.    

Noua armură revoluționară se va numi “Tactical Assault Light Operator Suit (sau Talos)” și va fi dotată cu un schelet extern, care va permite să transporte echipamente grele. De asemenea, aceasta va avea în dotare un calculator performant, protecție anti-glonț crescută, precum și un sistem de control al semnelor vitale, a explicat US Army.

“Unele dintre tehnologiile preconizate pentru Talos conţin o armură avansată, calculatoare care permit soldatului să ştie unde se află în orice moment pe câmpul de luptă şi să comunice cu comandamentul, precum şi un sistem de alimentare electric şi un schelet exterior foarte mobil”, a precizat armata terestră americană.

Comandamentul pentru operaţiuni speciale (US Special Operations Command), care controlează comando-urile de elită ale Marinei americane, Navy SEAL, şi ale armatei terestre, Army Rangers, a lansat un apel cercetătorilor, în urmă cu o lună, să prezinte proiecte bazate pe tehnologii care să poată fi încorporate într-o ‘armură de luptă inteligentă’. Proiectele vor putea fi prezentate până în septembrie 2014.

Această viitoare armură de luptă ar putea folosi, de asemenea, ‘”un scut lichid”, care aminteşte de filmele Terminator, dar această tehnologie nu este decât în primele stadii de dezvoltare, a explicat pentru AFP responsabilul american. Potrivit acestui proiect dezvoltat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), acest lichid s-ar solidifica cu o încărcătură magnetică sau electrică.

Acest proiect se înscrie într-o tendinţă actuală a cercetării care se concentrează pe interfaţa om-maşină, care urmăreşte să multiplice capacităţile unui simplu soldat. Proiectul a fost iniţiat de amiralul William McRaven, aflat la conducerea comandamentului de operaţiuni speciale şi devenit celebru pentru conducerea raidului Navy SEAL pentru uciderea lui Osama bin Laden, în mai 2011. Potrivit responsabililor militari ai proiectului, o estimare a costurilor acestuia este prematură.

Deşi recunosc că Talos duce cu gândul la armura lui Tony Stark din ‘Iron Man’, militarii subliniază că armura viitorului, contrar super-eroilor din filme, nu va ajuta la furat.

Comentarii