TELEȘCOALA este la TVR 2. Ce întrebări pun elevii la ora de Dirigenție ? - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Emisiuni

TELEȘCOALA este la TVR 2. Ce întrebări pun elevii la ora de Dirigenție ?

Published

on

Foto Credit: TVR

Ora de dirigenţie se numără printre cele mai iubite de către elevi, în special pentru că în cadrul acestei ore, elevii se pot exprima fără reţineri şi pot comunica mai uşor unii cu alţii. Cum şcoala se află în mare parte în mediul online, în cel de-al patrulea sezon „Teleșcoala”, emisiunea TVR 2 pentru elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, a inclus în orarul clasei a VIII-a, în fiecare dimineață de vineri, de la ora 9:00 și de la ora 9:30, două cursuri de dirigenție. Printre temele abordate sunt: cum ne pregătim pentru examene, conduită, managementul timpului sau cum facem față provocărilor din pandemie.

Advertisement

Despre importanța dirigenției în programa școlară a elevilor, dar și care sunt preocupările elevilor a vorbit Andreea Ciocâlteu, profesor consilier școlar CMBRAE, autor de manuale Consiliere și dezvoltare personală, formator CCD București.

Ce se învață la ora de dirigenție ?


Ora de dirigenție este astăzi ora de consiliere și dezvoltare personală. Profesorul diriginte este primul consilier al clasei și ora de dirigenție, prin prisma programei, reușește să faciliteze altfel relația dintre profesorul diriginte și elevii săi. Conform programei școlare sunt multe resurse în ceea ce privește rezolvarea de probleme, găsirea de soluții, luarea deciziilor, pornind de la organizarea programului zilnic, stiluri de învățare, până la orientarea școlară și profesională.

Advertisement

Cât de serios privesc elevii ora de dirigenție ?


Elevii o privesc mai serios pentru că astăzi ora de dirigenție este mult mai adecvată nevoilor și intereselor lor. Dacă până acum profesorul diriginte în timpul acestei ore rezolva probleme de managementul clasei, probleme care apăreau spontan, numărul absenților sau conflictele dintre elevi, astăzi avem un parcurs mult mai clar definit, iar copiii deja simt că ora poate fi configurată adecvat intereselor pe care ei le au.

În contextul actual, care sunt cele mai frecvente întrebări puse de elevi ?


La clasele a V-a sau a VI-a, interesele elevilor sunt legate în special de intercunoaștere și relaționare. Mai ales în contextul pandemiei, programa de dirigenție, de consiliere și dezvoltare personală, vine foarte bine în sprijinul acestora: să-și facă prieteni, să fie aproape de ceilalți, să-și împărtășească problemele, să-și rezolve potențialele conflicte și să diminueze efectul comportamentelor de tip bullying și chiar să le prevină. Pentru că doar prin dezvoltare personală putem rezolva eficient problema bullyingului și îl putem preveni. De asemenea, la clasele a VII-a și a VIII a în special, interesul elevilor este pe zona de orientare școlară și profesională. Vor să știe la ce sunt buni, sau care sunt șansele lor de viitor prin prisma profesiilor pe care le vor alege. Deci, pe de-o parte relaționarea, planul socio-afectiv și, pe de altă parte, planul viitorului.

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Subscribe to our newsletter!
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending