Connect with us

EVENTS

Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Teodor Ilincăi şi Ion Dimieru – un cvartet liric de zile mari – alături de Orchestra Naţională Radio

Published

on

Pe 10 octombrie, Verdi ar fi împlinit… 200 de ani! Bicentenarul Verdi, marcat în 2013 în întreaga lume printr-un mare număr de evenimente care îi sunt dedicate genialului artist italian, este marcat încă o dată la Sala Radio prin GALA VERDI 200. Vineri, 18 octombrie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio vă invită la o seară extraordinară ce va reuni fragmente din operele “Il Trovatore”, “Nabucco”, “Rigoletto”, “Aida”, “Don Carlo”, “Falstaff” ş.a.

Gala se va desfăşura sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, în prezent dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi. Muzicianul a beneficiat de o bursă ce i-a oferit posibilitatea de a fi asistent al unor mari dirijori la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri europene de gen. Gabriel Bebeşelea a  colaborat cu Filarmonica din Sibiu, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară şi Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Camerata Liutaria, Camerata I Sedici, Ansamblul Stradivarius, Camerata Harmonia Cordis, precum şi cu Opera Naţională Bucureşti.

Invitaţi speciali ai serii vor fi patru solişti lirici, care se bucură de o foarte frumoasă carieră  internaţională: Teodora Gheorghiu (foto) – soprană, Roxana Constantinescu – mezzosoprană, Teodor Ilincăi –  tenor şi Ion Dimieru – bas. Şi cum Verdi este celebru şi pentru inegalabilele partituri destinate corurilor, nu putea lipsi de la un astfel de eveniment Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Răsplătită cu o bursă de studii oferită de însuşi José Carreras la începutul carierei, Teodora Gheorghiu şi-a alcătuit un parcurs artistic presărat cu succese pe unele din cele mai importante scene ale lumii. La Opera Naţională Bucureşti a debutat în rolul Reginei Nopţii („Flautul fermecat” – W. A. Mozart), fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum: Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Teatrul din Lucerna, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne, Théâtre des Champs-Elysées din Paris ş.a. În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii abordând rolurile: Adela („Liliacul” – J. Strauss fiul), Regina Nopţii („Flautul fermecat” – W. A. Mozart), Nanetta („Falstaff” – G. Verdi), Fiakermilli („Arabella” – R. Strauss), Adina („Elixirul dragostei” – G. Donizetti), Elvira („Italianca în Alger” – G. Rossini), Sophie („Werther” – J. Massenet) şi Eudoxie („La Juive” – Fr. Halévy).

Prin intermediul unei burse Erasmus, Roxana Constantinescu a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase din Viena, iar o a doua bursă i-a oferit posibilitatea de a urma cursuri postuniversitare la Universitatea Naţională de Muzică şi Teatru din München. În perioada 2007-2010 a fost solistă a Operei de Stat din Viena şi a fost invitată să participe în cadrul a numeroase festivaluri, dintre care amintim Festivalul Bach din Oregon, Festivalul Muzical din Toronto, Festivalul Internaţional Bodensee, Festivalul Carinthian Summer Music. Roxana Constantinescu colaborează cu Opera din Los Angeles, Orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică Radio din Saarbrücken, Orchestra Radio din Bavaria, Orchestra Simfonică din Chicago, Seattle Symphony Orchestra, National Arts Center Orchestra din Ottawa, Orchestra de Cameră din München, ş.a.

Din anul 2006 Teodor Ilincăi devine solist al Operei Naţionale din Bucureşti, din acelaşi an începe perfecţionarea în arta cântului vocal  sub îndrumarea maestrului Corneliu Fănăţeanu şi obţine o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena, care s-a prelungit de la an la an, graţie aptitudinilor vocale şi muzicale deosebite. A ocupat primul loc în cadrul concursului de tenori din Szczecin – Polonia (2008) şi locul al II-lea la Concursul Internaţional de canto “Francisco Viñas” din Barcelona (2010), distincţie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu în anul 2012. Debutul său internaţional, care a fost un veritabil succes, a avut loc  în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din MacBeth de G. Verdi. În luna martie a aceluiaşi an şi-a făcut debutul la Opera de Stat din Viena cu rolul Ismaele din opera Nabucco, urmând debutul în La Bohème pe scena operei din Timişoara şi mai apoi la Bucureşti şi Hanovra. În luna decembrie a anului 2009  îşi face debutul la Opera Regală din Londra cu aceeaşi La Bohème, unde obţine aprecierea publicului şi a criticii de specialitate. Teodor Ilincăi colaborează  cu operele din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Peralada, Sevilia, Berlin, Düsseldorf, Duisburg, Macerata, Toulouse, Barcelona, Marseille, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Avenches, Londra, Paris.

Ion Dimieru a studiat cântul vocal la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În perioada 2002-2010 a fost solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu diverse Filarmonici din Ploieşti, Craiova, Bucureşti şi cu Orchestra de Cameră Radio. Dintre rolurile de operă abordate amintim: Figaro – „Nunta lui Figaro”, Papageno – „Flautul fermecat”, Masetto – „Don Giovanni” şi Guglielmo în „Così fan tute” de W. A. Mozart; Alidoro în „Simon Boccanegra” de G. Verdi; Le Veilleur în „Oedipe” de G. Enescu; Gaudenzio în „Il Signor Bruschino” de G. Rossini. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde Requiem de W. A. Mozart, „Simfonia a IX-a” de  L. van Beethoven, Elias de F. Mendelssohn, „Mathäus Passion” de J. S. Bach.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending