Connect with us

ALL MEDIA

Terapeutul Marius Vornicescu ne raspunde la intrebarea: De ce vegetarian?

Gloria Antonescu - Reporter special

Published

on

     „Nimic nu va fi atât de benefic pentru sănătatea oamenilor şi nu ne va mări şansele de supravieţuire pe Terra ca evoluţia la o dietă vegetariană”.  

Albert Einstein

„ Tot ceea ce e necesar pentru ca răul să triumfe, este ca omul bun

să nu facă nimic.”

Edmund Burke

Câţi dintre oameni au acasă animale de companie câini sau pisici? Mulţi. De compasiunea şi dragostea faţă de animalele de companie au profitat marile concerne, creând mâncare artificială dar şi profituri uriaşe. Câţi dintre acei oameni care afirmă sus şi tare că iubesc animalele, în special câinii şi pisicile, au aceeaşi dragoste şi compasiune faţă de porcul din coteţ pe care îl taie şi mănâncă în special de sărbători? Dragostea faţă de animale, cum ar fi porcii, găinile, oile, vacile, peştii, este uitată şi convertită în necesitate.

Conştiinţa oamenilor a scăzut atât de mult încât porcul nu mai e porc, găina nu mai e găină, oaia nu mai e oaie, ci e HRANĂ. Dar nişte animale ucise, hăcuite şi apoi „cosmetizate”  pentru a fi vândute pot fi numite HRANĂ? Nu cred.

Isador Duncan spunea: „Atât timp cât servim noi înşine drept morminte vii pentru animalele asasinate, cum putem spera în domnia păcii pe pământ?”

Este foarte adevărat că puţini dintre noi am omorât animale, dar prin faptul că noi cumpărăm mereu şi mereu, nu facem altceva decât să întreţinem această mega industrie a cărnii.

Ne facem complici la decapitarea a milioane de animale pentru a ne satisface nu numai foamea ci şi poftele. Este foarte comod să plăteşti pe altcineva să ucidă în locul tău. De cele mai multe ori nici nu ne gândim la asta. Probabil că dacă am fi nevoiţi să ucidem noi pentru a ne procura hrana, mulţi nu ar fi în stare şi ar începe să îşi pună întrebări despre viaţă, despre modul de a gândi, despre alimentaţie şi multe altele.

„ Există totuşi o strânsă legătură între ospăţul de care tocmai te-ai bucurat şi abatorul ascuns grijuliu la mile distanţă.”

Ralph Waldo Emerson

„Expoziţia de cadavre” din abatoare, supermarket-uri şi alte magazine de profil nu face altceva decât să arate cât de mult a decăzut umanitatea în zilele noastre, culmea, în era informaţiei când e foarte uşor să te documentezi despre nocivitatea consumului de carne.

Oamenii de azi nu mai sunt interesaţi de un mod nou de viaţă, nu au timp pentru altceva, dar o mare parte îşi doreşte o schimbare radicală în ceilalţi. Cu toţii vrem o viaţă mai bună, o lume mai bună, dar nu facem nimic pentru a schimba ceva.

În acest sens Mahatma Gandhi spune: „Tu trebuie să reprezinţi schimbarea pe care doreşti să o vezi în lume”.

Aşadar să începem cu noi transformarea, iar cei din jur vor vedea un exemplu viu.

„Nu încape nici o îndoială că o foamete mai mare poate fi ameliorată cu o cantitate dată de grâu prin eliminarea completă a animalelor (din procesul de producţie al mâncării).

            Este nevoie de aproximativ 900 kg de concentrate (grâne) date vitelor pentru a produce destulă carne şi alte produse animaliere – pentru a susţine o persoană timp de un an, în timp ce 180 kg de cereale (grâu, porumb, orez, soia etc.) mâncate direct, vor susţine o persoană timp de un an. Astfel, o cantitate de grâu mâncată direct va hrăni de cinci ori mai mulţi oameni decât dacă ar fi întâi dată la animale si apoi mâncată indirect de oameni sub formă de produse animaliere… ” M. E. Ensminger, Ph. D, specialist în agricultura animală, recunoscut internaţional.

 

Este incredibil cum planeta îşi poate reveni, trecându-se la o alimentaţie vegetariană. Am observat că mulţi intră în panică când le spui că nu mănânci carne,  de parcă numai asta ar fi pe pământ ca şi aliment. Lumea devine imediat interesată de nutriţie şi te întreabă: „Şi ce mănânci?” sau „Dar din ce îţi iei proteinele?”.

Mă „amuză” aceste întrebări atât de dese şi mă gândesc câţi din cei ce mă întreabă ştiu ce sunt proteinele şi de câte ori în viaţa lor s-au gândit cu adevărat la ce conţine carnea şi la „suportul” proteic oferit de aceasta.

Aceste două întrebări parcă sunt setate în creierele oamenilor care consumă carne, întrucât puţini dintre aceştia au făcut excepţia să nu mi le adreseze.

„Pare necinstit ca elita intelectuală din ţările bogate să se poticnească pe subiectul a prea mulţi copii în naţiunile lumii a doua şi a treia, în timp ce ignoră supra-popularea cu vite şi realitatea unui lanţ trofic care îi privează pe săraci de hrană, pentru a procura bogaţilor o dietă stabilă de carne de la animale crescute cu grăunţe”. Jeremy Rifkin, autor al „Beyond Beef”, „The Rise and Fall of the Cattle Culture”, preşedinte al Greenhouse Crisis Foundation, Washington D.C.

 

Nemaimâncând carne,  practic încurajezi un mod de viaţă sănătos, un mod de a gândi sănătos, iubirea şi compasiunea faţă de animale şi nu numai. În noi stă puterea schimbării. Lumea trebuie să devină mai bună.

“Nedreptăţile îngrozitoare şi suferinţele impuse rasei animale, formează cel mai negru capitol din istoria umanităţii.”
Edward Augustus Freeman

 

Capitol din cartea: ” Arta de a fi lacto vegetarian” de Marius Vornicescu

Comentarii

comments

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending