Connect with us

UTILE

Terapia de grup – ce este și când te poate ajuta

Published

on

Reclame

Terapia psihologică se regăsește sub diferite forme, fiecare având beneficiile și particularitățile sale. Una dintre acestea este terapia de grup. În cadrul acesteia, se organizează un grup de persoane ce se confruntă cu aceleași dificultăți și care se află sub ghidajul unui psiholog sau terapeut cu experiență. 

Citește în continuare pentru a afla cum te poate ajuta terapia de grup și care sunt situațiile în care este indicată.

Ce este terapia de grup?

Terapia de grup este o formă de terapie în care un psiholog in Bucuresti lucrează cu un grup mic de persoane care se confruntă cu probleme similare sau cu același tip de dificultăți. În cadrul ședințelor de terapie de grup, participanții au oportunitatea de a împărtăși experiențele, sentimentele și gândurile lor cu ceilalți membri ai grupului, sub îndrumarea și supravegherea atentă a psihologului.

Grupul organizat pentru această formă de terapie oferă o sursă de suport fiecărui membru. Împărtășirea experiențelor poate avea mai multe beneficii, printre care:

 • reducerea sentimentului de singurătate (ca urmare a faptului că există și alte persoane în aceeași situație);
 • creșterea empatiei;
 • favorizarea comunicării;
 • facilitează procesul de conștientizare.

Când e utilă terapia de grup?

Terapia de grup poate fi utilă într-o varietate de situații și pentru diferite tipuri de probleme de sănătate mintală sau emoțională. Iată câteva exemple în care terapia de grup ar putea fi benefică:

 • anxietate generalizată – În cadrul terapiei de grup, motivația participanților pentru implementarea diferitelor strategii poate crește.
 • atacuri de panică – Participanții primesc sprijin și încurajare din partea celorlalți membri și a psihologului, astfel aceștia înțeleg mai bine ce presupune episodul de panică și cum poate fi gestionat.
 • depresie – Persoanele care se confruntă cu depresia pot găsi suport în cadrul grupului și le oferă o variantă facilă de a gestiona simptomele cu care se confruntă. 
 • decesul unei persoane dragi – Persoanelor care au suferit un deces în familie le este mai ușor să treacă prin procesul de doliu.
 • diferite dependențe – Grupul de terapie oferă sprijin celor care se confruntă cu dependențele. Împărtășirea experiențelor este utilă pentru susținere reciprocă și responsabilizare.
 • boli cronice – Membrii grupului pot găsi confort și alinare, se pot încuraja reciproc și traversa mai ușor provocările asociate cu boala.
 • experimentarea unor situații traumatizante – Traumele influențează puternic viața psihică a unei persoane. Comunicarea cu persoane care au avut aceleași experiențe poate diminua intensitatea emoțiilor resimțite cu privire la evenimentul respectiv. 

Terapia de grup te poate ajuta să depășești momente dificile din viața ta. Vei descoperi că nu ești singur și că există oameni care te înțeleg. Înainte de a opta pentru această formă de terapie, vorbește cu un psiholog și află dacă este potrivită și pentru tine. Uneori, poate fi necesară și efectuarea unor sesiuni individuale înainte de începerea terapiei de grup sau chiar simultan cu aceasta.  

Sursa foto: Pexels

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending