Connect with us

Film

This is the End: psihoza sfârșitului, în secțiunea tematică la TIFF 2013

Avatar

Published

on

Psihoza sfârșitului lumii, care a însoțit anul 2012, a inspirat secțiunea tematică de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca), numită This is the End/ Acesta e sfârșitul. Cele 12 filme, care concurează pentru Premiul FIPRESCI, vorbesc pe tonuri diferite despre apocalipse globale sau personale.

„Bătrânețe, moarte, relații aflate pe ultima sută de metri, molime, lumi date peste cap sau care dispar. Voit sau nu, toată tevatura cu sfârșitul lumii din 2012 s-a tradus în diverse obsesii în filmele ultimilor ani, traversate de certitudinea că ceva sau cineva ajunge la capăt de drum. E un filon terminal care merge de la Melancholia lui Lars von Trier până la Amour al lui Michael Haneke, de la apocalipsa globală la cea personală. Asta își propune să exploreze secțiunea tematică This is the End”, spune directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov. „În mod evident, nu e o secțiune foarte optimistă, dar există și filme care vorbesc despre sfârșit pe un ton mai puțin sumbru”.

O combinație de comedie morbidă și sci-fi metafizic, în tradiția lui Stalker, de Andrei Tarkovski, Me Too  (r. Alexei Balabanov) trimite mai multe personaje, toate jucate de actori non-profesioniști, într-un bizar „turn al fericirii”, de unde nu mai există întoarcere. Filmul a fost proiectat în secțiunea Orizzonti, la Festivalul de la Veneția. Din competiția de la Veneția vine și La cinquième saison (r. Peter Brosens și Jessica Woodworth, prezenți anterior în competiția TIFF-ului cu Altiplano), despre o misterioasă calamitate naturală care dă peste cap viața tuturor, undeva în Munții Ardeni: primăvara refuză să mai vină. Apocalipsa se apropie și în El Limpiador (r. Adrian Saba), când o molimă ciudată și devastatoare cuprinde Lima.

Cu gândul la sfârșit conduc o bătrână pe ultimul drum, mai lung decât le stă în puteri, sătenii din Panihida (r. Ana Felicia Scutelnicu), un hibrid de ficțiune și documentar despre ritualurile de înmormântare dintr-un sat basarabean. Decisivă este și călătoria dură a celor cinci tineri evadați din închisoare din Los Salvajes (r. Alejandro Fadel), film selecționat în Semaine de la Critique, a Festivalului de la Cannes. Fără resurse și fără repere, cei cinci se întorc unii împotriva celorlalți.

Despre durerea morții și puterea imaginației, capabilă să-i mențină în viață pe cei dragi, vorbește prin trei povești diferite Living/ Zhit (r. Vasili Sigarev), un film cu tușe suprarealiste și metafizice proiectat la Rotterdam și premiat de critică la Festivalul Filmului Central și Est-European goEast.

O turbulentă poveste de dragoste trăiește tânărul din Hors les murs (r. David Lambert), care se aruncă cu capul înainte într-o fragilizantă relație de dependență, iar un cuplu  căsătorit se destramă încet în Lifelong (r. Asli Ozge), o radiografie clinică a unei separări, într-un decor elegant și atent ales, într-un Istanbul atipic filmat. Un eseu fascinant despre moarte, văzută prin ochii unor adolescenți care rătăcesc împreună printr-o pădure, Leones (r. Jazmín López) amintește deopotrivă de Terrence Malick și Gaspar Noé. Pasionant este și thailandezul 36 (r. Nawapol Thamrongrattanarit), un film experimental despre sfârșitul memoriei, distins cu trofeul Festivalului Internațional de Film de la Pusan.

În selecția de 12 titluri intră și două documentare: Forget Me Not (r. David Sieveking), un film cu un subiect dramatic, dar plin de candoare și umor, despre mama regizorului, bolnavă de Alzheimer, care moare încet și se decuplează de restul lumii, și The Last Black Sea Pirates (r. Svetoslav Stoyanov), povestea dispariției unei lumi romantice, cea a piraților de Marea Neagră.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

El Limpiador

Comentarii

Film

Ai o vară plină cu filme noi marca Independența Film, la TIFF și pe Vimeo

Avatar

Published

on

            Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film, se văd la TIFF din 31 iulie până pe 9 august, la Cluj. În plus, pe contul de Vimeo al casei de distribuție se găsesc titluri de referință, producții prezentate și premiate la Festivalul Cannes.

 

            La Belle Époque sau Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos) este o spumoasă comedie franțuzească, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant în rolurile principale. Programată pentru a fi lansată în cinematografe în acest an, pelicula va deschide cea de-a 19-a ediție TIFF. Filmul este considerat de Hollywood Reporter „sexy și original” și descris de Variety drept „un Westworld francez cu actori în loc de roboți”. La Belle Époque surprinde cu umor un moment special din viața personajului principal trecut de prima tinereţe şi deziluzionat. Publicul va urmări „o călătorie în timp”, prin intermediul unei reconstituiri inedite, într-o perioadă marcantă din viața sa, cea din urmă cu 40 de ani, când şi-a întâlnit marea dragoste.

            Traducătorii (r. Régis Roinsard) este un thriller cu hackeri și traducători de literatură, din a cărui distribuție fac parte Lambert Wilson, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio, Eduardo Noriega și Alex Lawther. Les Traducteurs este unul dintre filmele care vor rula în Piața Unirii din Cluj-Napoca, alături de marele câștigător al Galei Oscar de anul acesta și al Palme d’Or la Cannes 2019, Parasite (r. Bong Joon Ho).

            Martin Eden, în regia lui Pietro Marcello, este o adaptare modernă a romanului autobiografic al lui Jack London, cu Luca Marinelli în rolul principal, câștigător al premiului de interpretare la Festivalul de la Veneția. Il traditore, filmul lui Marco Bellocchio despre Tommaso Buscetta, primul informator infiltrat în mafia siciliană a anilor ’80, se regăseşte de asemenea în secțiunea Focus Italia la TIFF.

 

            La Belle Époque, Les Traducteurs și Martin Eden urmează a fi programate în cinematografe odată cu redeschiderea acestora. Lansat în urmă cu o lună, contul de Vimeo al Independența Film este actualizat constant cu titluri de marcă din portofoliul companiei, în acest moment pe https://vimeo.com/independentafilm regăsindu-se peste 25 de filme independente, de autor, premiate în marile festivaluri internaționale.

 

Filme recente precum Parasite (Parazit, r. Bong Joon Ho), câștigător al Palme d’Or la Cannes 2019 și Les misérables (Mizerabilii, r. Ladj Ly), nominalizat la Palme d’Or, Cannes 2019, controversate ca Love (Dragoste, r. Gaspar Noé) și Nymphomaniac (r. Lars von Trier) sau cu succes la public, cum sunt Amy (r. Asif Kapadia), Perfetti sconosciuti (Complet străini, r. Paolo Genovese) și La Grande Bellezza (Mare frumusețe, r. Paolo Sorrentino) sunt disponibile pe platforma video on demand Vimeo.

Catalogul de filme este actualizat săptămânal, printre cele mai noi titluri adăugate numărându-se Holy Motors (Motoare sfinte, r. Leos Carax), Loveless (Fără iubire, r. Andrey Zvyagintsev) și Mommy (r. Xavier Dolan), toate nominalizate de-a lungul timpului la Palme d’Or, Cannes Film Festival.

 

Social Media: Facebook | Instagram | Youtube | Vimeo.

Parteneri media: Cinemagia.ro, Cinemap, Din Filme, Film Si, Movienews, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

 

Comentarii

Continue Reading

Film

Iulie este luna super-producțiilor și a premierelor la Film Now

Avatar

Published

on

            Luna iulie se anunță plină cu super-producții și premiere la Film Now. Vara continuă cu filme speciale şi poveşti impresionante. Bohemian Rhapsody, Aladdin și Mary, Regina Scoției, în premieră pe micul ecran, sunt doar câteva titluri.

 

            Vineri, 3 iulie, de la ora 20:00, la Film Now urmăriţi ecranizarea unei rivalități istorice în „Mary, Regina Scoției” („Mary Queen of Scots”). Regină a Franței la doar 16 ani și văduvă la 18 ani, Mary Stuart (Saoirse Ronan) refuză să se recăsătorească, revenind în Scoția natală să-și revendice tronul. Dar Scoția se află sub controlul puternicei Elisabeta I a Angliei (Margot Robbie). Fiecare tânără regină o prețuiește pe cealaltă cu o fascinație amestecată cu teamă. Rivale la putere, într-o lume a bărbaților, cele două trebuie să decidă cum să joace cartea căsătoriei în așa fel încât să-și păstreze independența. Însă Mary vrea să revendice tronul Angliei, amenințând suveranitatea reginei Elisabeta. Numeroase trădări, revolte și conspirații vor pune în pericol ambele tronuri și vor schimba cursul istoriei.

Tot pe 3 iulie, de la ora 22:00, vedeţi continuarea aventurii horror a studentei Theresa Gelbman, în „Zi de naştere mortală 2” („Happy Death Day 2U”). Tree își dă seama că nu a scăpat de coșmar, ci retrăiește aceeași zi oribilă într-un univers paralel, în care prietenii și colegii săi sunt versiuni complet diferite de cei pe care îi cunoaște. Chiar și așa, Tree descoperă că trebuie să moară iar și iar, dacă vrea să îi salveze.

 

            Duminică, 5 iulie, este seara de super-acțiune pe Film Now în thrillerul „Operațiunea Hunter Killer” („Hunter Killer”). Gerard Butler îl interpretează pe căpitanul de submarin Joe Glass. Din distribuție mai fac parte Gary Oldman, câștigător al unui premiu Oscar, dar și regretatul actor Michael Nyqvist, într-unul din ultimele sale roluri. În Oceanul Arctic, căpitanul Glass și echipajul său caută un submarin american dispărut, dar descoperă un complot ce riscă să declanșeze un război. Împreună cu un grup de elită al marinei, căpitanul Glass trebuie să-l salveze pe președintele rus răpit de puciști și să îl transporte într-un loc sigur, navigând prin apele inamice.

            Duminică, 19 iulie, de la ora 20:00, urmăriţi „Bohemian Rhapsody”, un omagiu adus legendarei trupe Queen, muzicii lor și carismaticul Freddie Mercury, unul dintre cei mai iubiți artiști ai lumii. Filmul urmărește ascensiunea trupei, apropierea de colaps, pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea triumfătoare a formaţiei în ajunul concertului Live Aid. Concertul caritabil Live Aid, din 1985, rămâne una dintre cele mai puternice performanțe din istoria muzicii rock, momentul în care Queen a hipnotizat peste 70 de mii de spectatori pe stadionul Wembley din Londra, dar și audiența TV. „Bohemian Rhapsody” este filmul biografic cu cele mai mari încasări din toate timpurile, ce și-a adjudecat cele mai multe victorii la cea de-a 91-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film, patru Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun actor (Rami Malek).

            Duminica, 26 iulie, de la ora 20:00, ne întoarcem în copilărie, cu cea mai recentă punere în scenă a poveştii „Aladdin. Cunoscuta istorisire din „O mie și una de nopți” a fost transpusă în anii ’90 în celebrul desen animat Disney. Un ambițios live-action regizat de Guy Ritchie și cu o distribuție deosebită, filmul spune povestea orfanului de pe străzile din Agrabah, carismaticul hoț ce descoperă lampa fermecată. Cu maleficul vrăjitor Jafar pe urmele sale și cu gândul doar la prințesa Jasmine, Aladdin (Mena Massoud) face echipă cu Duhul din lampă (Will Smith), într-o aventură extraordinară, amuzantă și plină de ritm. Filmul „Aladdina avut un succes de casă enorm, cu încasări de peste 1 miliard de dolari.

Comentarii

Continue Reading

Film

Kirk Douglas şi-ar fi dorit să joace în filmul „Dacii”. A făcut însă o fotografie cu Amza Pellea

Avatar

Published

on

            Ştiaţi că filmul istoric româno-francez Dacii” (1967), difuzat de TVR 2, duminică, 28 iunie, de la ora 20:10, este lungmetrajul de debut al regizorului Sergiu Nicolaescu şi primul rol principal într-un film artistic al marelui actor Amza Pellea ?

 

Într-un interviu cu binecunoscuta actriţă Oana Pellea, fiica marelui actor, aceasta povesteşte: Dacii reprezintă pentru tata un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”.

„Dacii” a atras şi atenţia actorilor de la Hollywood. Kirk Douglas a fost interesat să joace în filmul românesc, aşa că a venit în România la Platourile Buftea. Chiar dacă nu a ajuns să fie distribuit în film, deoarece era deja implicat în alte mari proiecte peste ocean, marele actor american s-a arătat încântat să cunoască și să discute cu actorii și cu membrii echipei care au realizat una dintre cele mai fabuloase producţii autohtone.

            „Întâlnirea cu Kirk Douglas la Buftea a fost emoţionantă pentru echipa română. Ştiu ca Amza a fost foarte amuzat că agentul actorului american a impus ca la fotografia de grup cu actorii români, Kirk Douglas, care era mai scund decât Amza, să stea pe un mic scăunel ca să pară de aceeaşi înălţime”, a adăugat Oana Pellea.

Filmul istoric „Dacii” (1967), în regia lui Sergiu Nicolaescu şi cu un scenariu semnat de Popovici şi Jacques Rémy, îl puteţi urmări duminica aceasta, de la ora 20:10, la TVR 2. Cu o distribuţie mixtă româno-franceză: Pierre Brice, Marie-José, Georges Marchal, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu, György Kovács, Sergiu Nicolaescu.

Filmul ne prezintă regatul dac în timpul lui Decebal, chiar în perioada expediţiei generalului roman Fuscus, descrisă de istoricul Dio Cassius. Producţia „Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum prezintă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

            „Amza Pellea a fost un actor foarte responsabil şi dedicat. Îi plăcea tare mult istoria şi cunoştea foarte bine trecutul României. A iubit mult acest popor şi a fost onorat să întruchipeze figuri istorice ale acestui neam”, a mai spus actriţa Oana Pellea.

 

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0