Întrunit în ședința publică din data de 06.06.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare pentru programe destinate campaniei electorale, difuzate în perioada 24 – 30.05.2024.
În cea de-a treia săptămână de campanie, 24 de posturi centrale de televiziune și radio au transmis emisiuni dedicate campaniei electorale pentru alegerile locale și/sau pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Constatând încălcarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Decizia CNA nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024, conform cărora „În emisiunile informative, prezentarea activităţilor de campanie va fi realizată exclusiv de către radiodifuzori.
Sunt interzise difuzarea de materiale în legătură cu activităţile de campanie, realizate sau puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către competitorii electorali, precum şi difuzarea de interviuri acordate de către candidaţi sau reprezentanţi ai competitorilor electorali”, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor:
– Antena 3 CNN (printre titlurile afișate pe ecran: „Firea: Foișor este cel mai mare spital de ortopedie din țară” – 29.05.2024);
– B1 TV (printre titlurile afișate: „Marii sportivi ai țării o susțin pe Firea” – 24.05.2024; „Ciucă promite dezvoltare în Oltenia” – 25.05.2024).
Totodată, Consiliul a decis sancționarea postului România TV cu somație publică, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „România Te Vede” din data de 26.05.2024, titlul afișat pe ecran:„Revoltător: Țara care își eutanasiază săracii” [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”].
În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni difuzate în luna februarie 2024, Consiliul a decis să sancționeze România TV cu amendă de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului, conform cărora: „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.
Rapoartele de monitorizare cuprind ediții ale emisiunilor „Știrile România TV” ora 15:00 și „Cheia Zilei” din 03.02.2024, precum și „Știrile România TV” ora 15:00 și „România în 60 de minute” din 04.02.2024. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit: „Tunurile reziștilor care pot falimenta România”; „Falimentarea României, câte miliarde vom plăti”.