Connect with us

Emisiuni

Totul pentru muzică! Cu pruncul pe scenă, în semifinala „Vedeta populară”

Published

on

Foto credit: TVR

Cei mai buni zece concurenți ai sezonului 8 „Vedeta populară” luptă să prindă un loc în Marea Finală. Doar cinci dintre ei vor merge mai departe. Iuliana Tudor prezintă semifinala celui mai iubit show de talente din folclorul românesc pe 12 iunie, ora 21.00, la TVR 1.

Duminică seară, la TVR 1, nouă concurente şi un concurent ne vor purta într-o călătorie muzicală plină de culoare, emoţii şi voie bună. Cei 10 interpreţi calificaţi în urma ediţiilor sezonului 8 „Vedeta populară” vor lupta din răsputeri să convingă juriul şi publicul că merită să ajungă în finală. Iuliana Tudor, gazda show-ului de la TVR 1 ne dă întâlnire duminică, 12 iunie, de la ora 21.00.

Prima probă pune concurenții într-o ipostază inedită, în care Niculina Stoican, Cornelia Rednic, Elise Stan, Grigore Leşe şi Simion Bogdan Mihai, juraţii „Vedeta populară”, nu i-au mai văzut: vor interpreta o melodie din folclorul minorităților. În cea de-a doua, ne vor delecta cu cântece asociate marilor ritualuri din folclorul românesc. Interpreţii vor fi acompaniați de Ansamblul Folcloric Profesionist Brâulețul al Centrului Cultural Județean Theodor Burada, dirijor Cristian Obrejan. Pe tot parcursul semifinalei, concurenții vor fi însoțiți pe scenă de Ansamblul Junii Sibiului, manager Silvia Macrea, cea care semnează împreună cu Alessia Sas și coregrafia tuturor momentelor.

Dar iată cine sunt cei 10 pentru care seara de duminică va fi cu mari emoții:

O gorjencă de 18 ani a făcut eforturi mari pentru a-și împlini visul de a studia la un liceu de muzică. În semifinală, Ioana Şandru ne impresionează cu un cântec despre dorul de copilărie, de frați și surori, de casă și de părinți, reprezentativ pentru folclorul aromân. „Zorile de dimineaţă“, o melodie cântată de lăutarii din zona Gorjului în dimineaţa nunţii, mai face parte din arsenalul pregătit de tânără pentru semifinală.

Are bunici în Valea Mare şi 10 Prăjini, satele cu fanfare de lângă Vaslui, aşa că ştie cum sunt petrecerile de neuitat ale românilor din zonă. În semifinală, Delia Gandore (19 ani) pune în valoare, cu vocea ei, un cântec din folclorul grecesc. În proba a doua, la „Vedeta populară”, vasluianca ne rupe inimile cu un bocet din zona Moldovei, întipărit ei în minte de când era mică.

Şi o olteancă de numai 17 ani, elevă la Colegiul Dinu Lipatti din Capitală, s-a calificat în semifinala „Vedeta populară”. Roberta Buzurin a pregătit pentru duminică o piesă din folclorul maghiar, dar şi un cântec parte a unui obicei inclus în Patrimoniul Naţional – „Drăgaica”, ritual specific zilei de 24 iunie, care, se spune, ajută recolta, aduce bunăstare, prevesteşte binele și răul, dar are şi puteri magice, mistice. Roberta urcă pe scenă alături de câteva colege, fiind vorba despre un obicei la care participă doar fetele tinere nemăritate.

Pe biletul tras la sorţi de Cristina Drăgan (30 de ani) din Iaşi, scrie „folclor ucrainean”, pe care e încântată să îl aducă în semifinala „Vedeta populară”. Fetița ei de 5 ani a învățat cu ea cântecul. Tot familia îi sare în ajutor şi la proba a doua, când fericita mamă a patru copii vine pe scenă cu fetiţa de numai şapte luni pentru a interpreta un cântec de leagăn. Pentru o prezenţă şi mai de impact, Cristina şi-a creat singură costumul pentru această seară studiind fotografii vechi.

Şi un cântec din folclorul sârbesc se va auzi la „Vedeta populară”. Îl va interpreta Nicoleta Cristante (22 de ani) din Romanaţi, Olt. Tot în semifinală, Nicoleta, masterand în Artă Muzicală Română Contemporană la Craiova, ne arată cum se organizează o petrecere tradițională a burlăcițelor, ea alegând pentru proba a doua un cântec dintr-un ritual de nuntă din zona Olteniei, când mirii își iau rămas bun de la prietenii din copilărie.

Bistriţa e reprezentată în semifinală de Viorica Ciucui (65 de ani), rapsod care a apelat la doamnele pe care le îngrijea în Italia pentru a pregăti cât mai bine o melodie din folclorul italian. Lele Viorica mai aduce în faţa noastră o melodie dintr-un ritual de nuntă, pentru care a venit cu steagul gata împodobit pe tren.

Singurul semifinalist al sezonului 8 „Vedeta populară” vine de la Botoşani. Deşi are doar 16 ani, cântă cu foc o melodie de dragoste din folclorul bulgăresc. La proba a doua, Codruţ Ştirbu prezintă „De trei ori pe după masă“, un cântec dintr-un ritual de nuntă ce are rolul de a alunga tot răul din casa tinerilor căsătoriți, prin înconjurarea în pași de dans a mesei unde se găsesc mirele şi mireasa.

La numai 17 ani, a experimentat deja cum e să fii departe de casă, dar a lăsat Italia pentru România. Iasmina Lăzăroi din Maramureş ne surprinde cu două momente speciale pe scenă: un cântec de dragoste din folclorul italian, care nu îi pune vreo dificultate şi, ca o avanpremieră la nunta ei, o melodie dintr-un ritual de nuntă maramureşean: „Mireasă, cununa ta!”.

Folclorul etniei rrome va fi pus în valoare pe scenă la „Vedeta populară” de Ioana Ştefan, 27 de ani, din Suceava. Ioana și-a făcut curaj să vină la concursul de talente de la TVR 1 după ce a văzut-o pe sora ei mai mare pe această scenă. În contrapunct cu veselia primului moment, Ioana a ales, pentru proba a doua, un bocet din ritualul înmormântării.

Deşi părea speriată de ideea de a cânta muzică din folclorul german, reprezentanta Teleormanului, a doua oară semifinalistă la „Vedeta populară”, a descoperit multe cântece care îi plac. Îmbrăcată în costumul de pe vremea când făcea parte din grupul de muzică veche al liceului, Maria Chivu (21 de ani) a ales să interpreteze o melodie din folclorul nemţesc despre libertatea omului de a gândi ceea ce vrea. Iar la proba a doua, încinge atmosfera cu un cântec lăutăresc de nuntă.

Mai este un pas până la Marea Finală „Vedeta populară”, dar numai cinci concurenți vor merge mai departe în concurs duminică seară. Cine sunt aceştia aflăm la TVR 1 pe 12 iunie, de la ora 21.00, când Iuliana Tudor ne aşteaptă alături de semifinaliștii emisiunii la o nouă întâlnire emoţionantă cu muzica populară. Românii de peste graniță o pot urmări simultan, la TVRi și TVR Moldova.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

id="ads-radardemediaro-sidebar">
Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending