Connect with us

Emisiuni

Traditii si obiceiuri romanesti de Paste asezonate cu muzica populara, la TVR 3

Avatar

Published

on

În perioada Paştelui, în grila TVR 3 sunt programate transmisiuni directe, emisiuni care vorbesc despre tradiţiile şi obiceiurile românilor de Paşti, precum şi emisiuni folclorice care vor aduce voia bună în casele românilor.

În Vinerea Mare, pe 18 aprilie, de la ora 18.00, TVR 3 difuzează în direct întreaga slujbă a Prohodul Domnului – de la Catedrala Patriarhală.

Tot vineri, de la ora 21.30, în cadrul emisiunii Ca-n cer , TVR Timişoara susţine campania Fundaţiei Sfânta Irina. În comuna Sasca Montană din judeţul Caraş-Severin, în vârf de munte, se înalţă deja primele clădiri din ceea va fi, în cel mult un an, prima clinică de recuperare oncologică din România. Iniţiatorul proiectului Clinica Nera este doctorul Pavel Chirilă, alături de măicuţele de la Mănăstirea Slatina-Nera. Împreună îi vor învăţa pe bolnavii în stadiile incipiente să-şi schimbe viaţa, hrana şi gândurile. La Clinica Nera va exista şi un laborator de cercetare, prevenţie şi tratare a cancerului. Cei care doresc să contribuie la construcţia Clinicii Nera sunt rugaţi să se adreseze Fundaţiei Sfânta Irina.

Ziua de sâmbătă începe pe Pridvoarele Credinţei, la ora 7.00, de unde telespectatorii TVR 3 află mai multe despre ziua Învierii. Şi tot despre tradiţii şi obiceiuri de Paşte, datini de la Sărbătoarea Învierii este vorba şi în emisiunile Satul – sâmbătă de la ora 8.30, O datină la români – Ouăle de Paşte – sâmbătă de la ora 11.00. De la 13.30, TVR 3 transmite o ediţie specială Vine Cluju’ pe la noi!, un program de dedicaţii muzicale adresat iubitorilor de muzică populară. Şi tot sâmbătă, Ţăst Şou este o sursă de inspiraţie pentru reţete de Paştide la ora 16.30, iar echipa Studioului teritorial Iaşi pregăteşte masa Ca la mama acasăde la ora 16.45.

De Paşti la mănăstire  este propunerea TVR 3 pentru seara de sâmbătă, 19 aprilie, la ora 21.30. Echipa TVR Timişoara a petrecut Săptămâna Mare în mijlocul uneicomunităţi monahale, aproape de oraş, la doar 15 kilometri, într-o oază de linişte, la Mănăstirea Timişeni. În seara Învierii, de la ora 21.30, telespectatorii pot urmări poveşti şi sfaturi de viaţă spuse de măicuţele de la Mănăstirea Timişeni, care vorbesc despre semnificaţia postului, curăţenia desăvârşită, despre bunătate, hărnicie, înţelepciune, disciplină, supunere.

De la ora 23.30, la TVR 3 transmite, în direct de la Patriarhia României, Slujba de Înviere, în cadrul unei ediţii speciale Universul credinţei. Iar de la 1.15 telespectatorii se vor bucura de întâlnirea cu îndrăgitul Fuego, într-un concert intitulat „O serenadă pentru Dan Spătaru”, pregătiti de Studioul teritorial Iaşi.

În prima zi de Paşte, TVR 3 va prelua, de la TVR Craiova, ediţia specială a emisiunii Spirit şi credinţă, începând cu ora 11.00. Un dialog de suflet cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şiArhiepiscopul Craiovei, despre Lumină, Pace, Bucurie şi Înviere, presărat cu frumoase cântece bisericeşti pascale, interpretate de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova. Apoi, de la ora 12.00, programul continuă cu Slujba primei zile de Paşti.

Obiceiurile culinare ale ortodocşilor timişoreni sunt prezentate într-o ediţie specială Ca la sărbătoare, în premieră de la ora 17:00, emisiune realizată de Studioul teritorial Timişoara.

După-amiaza, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi La pas prin Oltenia, la Mănăstirea Tismana, din Gorj. Iar seara, de la ora 20.00, Petrică Mâţu Stoian şi invitaţii săi ne invită la un concert în care îi vom revedea pe Sofia Vicoveanca, Cristian Pomohaci, Corina Chiriac, Constantin Enceanu, Ştefan Constantin Moacă şiTaraful Aurel Blondea. Acompaniază Orchestra  „Maria Tănase”, dirjor Nicu Creţu.

Luni, 21 aprilie, a doua zi de Paşti aduce în casele românilor interpreţi din Moldova, dar şi din Ardeal, prin emisiunile Cânt şi joc pe plai străbun, de la ora 13.00, şi Mândră-i hora-n Bucovina, de la ora 14.30 –emisiuni realizate de Studioul teritorial Iaşi. Printre invitaţi la cele două emisiuni se numără Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Ansamblul „Florile Bucovinei” din Radauţi.

A doua zi de Paşti continuă, de la ora 16.30, cu un magazin de divertisment cu muzică şi invitaţi supriză, Sărbători magice, emisiune realizată de Studioul teritorial Timişoara. Seara, de la ora 20.00 urmărim o ediţie specială Cântec şi poveste, iar de la ora 22.00 aflăm mai multe despre un proiect muzical inedit de promovare a datinilor şi tradiţiilor româneşti prin muzică, în cadrul emisiunii Cobzality la Timişoara.

Seara de marţi, 22 aprilie, aduce la TVR 3 spectacolul Balet pe gheaţă – Frumoasa din pădurea adormită, spectacol difuzat de la Studioul teritorial Cluj.

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending