Tratamentul pentru hernie de disc este mai eficient cu sau fara bisturiu ?

Data:

radardemedia.ro
radardemedia.ro
Spread the love

Trebuie sa stii ca hernia de disc este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate. Aceasta problema poate afecta una sau mai multe vertebre ale coloanei, provocand astfel dureri severe, dar si dificultati la miscare si la mers. Adesea nu suntem constienti ca suferim de hernie de disc, crezand ca avem o simpla nevralgie sau o banala durere de spate, fara a merge sa investigam originea problemei sau fara a face o vizita la medicul ortoped. Hernia de disc va fi diagnosticata numai prin consultatia specialistului si prin radiografii, RMN sau Scanare CT.

 

Vorbind din punct de vedere mai tehnic, un disc herniat este o “uzura” care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, aproape la orice varsta, determinata de disparitia miezului moale al unuia sau mai multor discuri intervertebrale, din cauza compresiei. Coloana vertebrala este structurata astfel incat sa alterneze vertebrele, care sunt portiunile osoase, cu un fel de tampoane izolante care actioneaza ca amortizoare. Ele sunt umplute cu un miez moale sau pulpa, de consistenta gelatinoasa, care face miscarile elastice si coloana vertebrala flexibila.

 

Uneori, din cauza traumatismelor sau a microtraumelor repetate de-a lungul timpului, precum si a unor defecte posturale care nu au fost niciodata corectate, apare o compresie laterala a discului. Aceasta este etapa initiala a herniei, care poate rezulta in durere si pierderea sensibilitatii la membrele partii afectate atunci cand compresia vertebrei irita terminatiile nervoase. Nu este o coincidenta ca una dintre cele mai frecvente simptome ale unei hernii de disc este sciatica, sau inflamatia foarte dureroasa a nervului sciatic care porneste de la nivelul feselor pe intregul picior.

 

In functie de locatia herniei, pot aparea alte simptome, inclusiv dureri de spate (de obicei lombosciatalgia), rigiditatea coloanei vertebrale, dificultati in efectuarea miscarilor, amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor inferioare. Durerea tinde sa se accentueze in special noaptea, cand stam nemiscati. Printre factorii de risc ai acestei afectiuni regasim: obezitatea, stilul de viata sedentar, locurile de munca ce presupun conditii grele, inaltimea (persoanele foarte inalte sunt mai expuse riscului), fumatul si mostenirea genetica. Varsta este si ea un factor, insa hernia poate aparea si la o varsta frageda.

 

Durerea de spate repetata cu simptomele pe care le-am enumerat nu trebuie niciodata subestimata si, intr-adevar, ar trebui sa mergi la un medic specialist. In asteptarea diagnosticului definitiv al herniei sau, in orice caz, in fazele acute ale inflamatiei, este important sa se ia un tratament pentru durere si sa recapeti un minim de functionalitate a coloanei vertebrale.

 

Desi aceasta afectiune este dureroasa, este, fara indoiala, reversibila, atat de mult incat un numar bun de hernii se vindeca singure sau cu ajutorul gimnasticii medicale, masajului si fizioterapiei. Utilizarea bisturiului este considerata necesara numai atunci cand situatia degenereaza si hernia se inrautateste. Ce inseamna asta ? Este momentul cand durerea nu mai poate fi controlata si pot aparea deficiente neurologice, cum ar fi disparitia puterii de a apuca obiecte, disparitia sensibilitatii si functionalitatii membrelor si a zonelor corpului afectate de compresie.

 

Cum functioneaza reabilitarea fara bisturiu ?

Pentru a ameliora simptomele dureroase ale unei hernii de disc, nu este necesar intotdeauna sa recurgem la o interventie chirurgicala, decat daca apar complicatiile amintite mai sus. Prin urmare, in prezenta unei compresii care provoaca dureri de spate, pot fi aplicate si alte remedii mai putin drastice, inclusiv gimnastica posturala, fizioterapie, etc. Astfel este posibila refacerea coloanei vertebrale si imbunatatirea reactiei organismului la remediile farmacologice. Cei care sufera adesea de dureri de spate sau de gat, tind sa creada ca miscarea nu amelioreaza durerea si ca odihna este solutia ideala. De fapt, contrariul este adevarat ! Gimnastica stabilizeaza si intareste muschii spatelui si abdomenului actionand ca un analgezic natural, deoarece „etanseitatea” si alinierea vertebrelor depind tocmai de tonusul sistemului muscular care sustine coloana vertebrala.

 

Muschii puternici sustin coloana vertebrala si impiedica aparitia unei presiuni excesive pe oasele vertebrale. Exista un alt motiv pentru care sportul este esential pentru prevenirea si ameliorarea durerilor. Este important sa se precizeze ca orice activitate fizica nu trebuie sa fie prea intensa. Prea mult efort nu este recomandat pentru cei care au deja o problema de compresie. In teorie insa, nu exista exercitii de evitat atunci cand ai dureri de spate din cauza herniei de disc, important este sa le efectuezi corect, dupa o incalzire adecvata si, daca este posibil, sub indrumarea specialistului.

 

Apoi avem fizioterapia, al carei program de exercitii are ca scop principal sa permita recuperarea completa a functionalitatii spatelui si a membrelor, pentru a putea desfasura activitati cotidiene. Din acest motiv, fizioterapeutul adapteaza aceste exercitii la nevoile si conditiile pacientului, bazate nu numai pe intensitatea mai mare sau mai mica a simptomelor, stadiul si pozitia herniei, ci si pe varsta si nevoile sale. In general, antrenamentele propuse includ exercitii care lucreaza la decompresia nervilor, in special in cazul herniei cervicale, si deblocarea articulatiilor afectate de durere.

 

Alta procedura este infiltratia PRP. Aceasta procedura presupune infiltrarea plasmei. Plasma este recoltata din sangele pacientului si ulteiror centrifugata. Este un procedeu care se realizeaza simplu, dureaza putin si se efectueaza in conditii stricte si sigure de catre medicului ortoped. Odata cu infiltrarea plasmei, bogata in trombocite, rezultatul consta in regenerarea tesuturilor infiltrate.

 

Astfel de proceduri, fara bisturiu, precum si multe altele (electroterapie, ultrasunete, procedura ShockWave sau David) sunt disponibile la Bio Ortoclinic. Clinica este specializata in tratarea persoanelor cu hernie de disc sau alte afectiuni al coloanei vertebrale, precum si in efectuarea recuperarilor medicale.

 

Daca ai dureri de spate sau stii ca ai afectiuni ale coloanei vertebrale deja diagnosticate, este cazul sa actionezi. Nu lasa durerea de spate sa se agraveze si sa iti afecteze viata. Apeleaza la Bio Ortoclinic si vei avea un tratament corespunzator, fara bisturiu.

 

Sursă foto: freepik.com

Share

itexclusiv.ro
retetedesanatate
creditrapid

Articole Aseamantoare
Fresh

Masa de blackjack – ce secrete se ascund?

Când te gândești la cazinouri, prima imagine care îți...

Ferestre din Lemn Stratificat: Durabilitate și Performanță în Construcții

Feroneria ferestrelor joacă un rol esențial în asigurarea siguranței...

Alpinismul Utilitar: Tehnici și Beneficii în Lucrările pe Structuri Metalice

Alpinismul utilitar reprezintă o ramură a alpinismului care se...

Mașinile CNC pentru Lemn: Tehnologia Care Transformă Prelucrarea Lemnului în Artizanat Modern

Industria prelucrării lemnului a evoluat semnificativ, iar tehnologia CNC...