Trofeul Transilvania 2012 merge în Norvegia - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Cinema

Trofeul Transilvania 2012 merge în Norvegia

Published

on

Sâmbătă seara, 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj, în prezența invitaților speciali și a publicului, TIFF2012 și-a premiat câștigătorii. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român (ICR), merge anul acesta în Norvegia: Oslo, 31 august / Oslo, August 31st, în regia lui Joachim Trier, este marele câștigător al ediției. Premiul i-a fost înmânat lui Laurențiu Merișan, reprezentantul distribuitorului Independența Film, de către actrița Geraldine Chaplin și Horia-Roman Patapievici, președintele ICR.

Celui de-al doilea lungmetraj al regizorului norvegian i-a revenit și Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei și prezentat pe scena Teatrului Național de actrița Ana Ularu, membră a juriului Competiției.Scris deJoachim Trier și Eskil Vogt, Oslo, 31 august este drama unui dependent de droguri care se confruntă cu propriul trecut, pe parcursul unei zile.

La ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF, au luat parte personalități din lumea filmului românesc și invitați străini. În aplauzele îndelungi ale sălii și ale actorilor din 10 pentru FILM, prezenți pe scenă, Geraldine Chaplin, onorată cu Premiul pentru întreaga carieră, a povestit despre legăturile ei cu România. „România a fost prima țară de a cărei existență am aflat, în copilărie. Știam de casa mea din Beverly Hills și de România, țara de unde venea soția unchiului meu, Sydney Chaplin. Ea ne-a alintat teribil în copilărie și mi-aș fi dorit ca și părinții mei să fie un pic mai români”, a spus actrița pe scenă, adăugând la final că a fost atât de răsfățată la Cluj, încât s-a simțit ca în copilărie. „This festival is really mishto!”, a încheiat Geraldine Chaplin, în aplauzele audienței.

Ion Caramitru, distins la rândul său cu Premiul pentru întreaga carieră, și-a primit trofeul din mâinile unuia dintre cei mai apreciați actori români, Andi Vasluianu. Mari Törőcsik, prezentată depoliticianul clujeanPéter Eckstein-Kovács drept „o legendă vie a filmului unguresc și european”, a mărturisit că momentul înmânării Premiului pentru întreaga carieră la TIFF este unul dintre cele mai frumoase din viața sa.

Două premii-supriză au recompensat două cariere impresionante. Scenograful Helmut Stürmer și directorul de imagine Iosif Demian, ambii parte a echipei filmului Nunta de piatră, care și-a aniversat 40 de ani la TIFF, au fost distinși cu Premii de Excelență, oferite de Mercedes-Benz. Distincțiile le-au fost înmânate de actorul Ovidiu Schumacher și de reprezentantul Mercedes-Benz, Gabriel Crăciun.

Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, a fost adjudecat de Maja Milos, cu filmul Clip (Serbia, 2012). Regizorul Samuel Maoz, membru al juriului Competiției, și Eugen Șerbănescu, directorul CNC, i-au înmânat premiul regizoarei.

Din Rusia vine câștigătorul Premiului Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone: Chapiteau Show, în regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011). Distincția le-a fost înmânată scenaristei Marina Potapova și producătorului Alexei Layfurov de către Mike Downey, membru al juriului Competiției, și Mihai Ghyka, Chief Comercial Officer Consumer Business Unit la Vodafone.

Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, în valoare de 5000 de euro, constând în cotă de peliculă Kodak Vision 3,oferită de Kodak Cinelabs România, i-a fost acordat Bárbarei Álvarez, pentru De joi până duminică / Thursday Till Sunday (Chile-Olanda, 2012). Regizoarea Dominga Sotomayor a ridicat premiul înmânat de criticul de film Mark Adams, membru al juriului, și Cornelia Popa, manager Kodak Cinelabs România.

Advertisement

Actorul Kim Kold, protagonistul din Teddy Bear (r. Mads Matthiesen, Danemarca, 2011), a fost remarcat de juriul TIFF 2012 și recompensat cu Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Kjartan Sveinsson, membru al formației Sigur Ros și al juriului TIFF, i-a înmânat premiul regizorului Mads Matthiesen.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, a fost adjudecat deTiranozaur/ Tyrannosaur (r. Paddy Considine, Marea Britanie, 2011), proiectat în secțiunea tematică Oameni și zei. Iar cel mai popular film la TIFF 2012 a fost Chapiteau Show (regia Sergei Loban, Rusia, 2011). Voturile spectatorilor i-au adus Premiul Publicului, oferit de MasterCard și înmânat de actrița Ioana Flora și Ioana Gorgănean, Marketing Manager MasterCard.

Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude) este marele câștigător al competiției Zilelor Filmului Românesc. Criticul de film Michel Ciment și Corina Șuteu, directoarea ICR New York, i-au înmânat trofeul producătoarei Ada Solomon. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, este oferit de Institutul Cultural Român.

Cel mai bun film scurt din competiția ZFR a fost desemnatBlu, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiuneaScurtmetraj constă în 1.500 de euro, oferiți de Volksbank, şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro. Distincția i-a fost înmânată tânărului cineast de membrii juriului secțiunii de scurtmetraje, regizorii Bogdan Mirică, Tihomir Rachev și Nora Lakos și de Alina Luncașu, reprezentanta Studiourilor MediaPro.

La categoria Debut, favoritul juriului a fost documentarul Un gând, un vis, Doyle… și-un pix, în regia lui Bogdan Ilie-Micu, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Ursus. Dorotheea Petre și Victor Teioșanu, Brand Manager Ursus, au anunțat câștigătorul.

Impresionat de prestația lor, juriul a decis să acorde o Mențiune Specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc actorilor Constantin Cojocaru și Victoria Cociaș, pentru interpretarea din Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu), regia Radu Gabrea. „Surpriza este la fel de mare ca atunci când am fost anunțat că îl voi juca pe Nicolae Ceaușescu”, a spus Constantin Cojocaru pe scenă.

Artistul Joachim Luetke și producătorul TV Ovidiu Uscat au premiat Cel mai Bun Scurtmetraj din secţiunea UmbreHope, regia Pedro Pires (Canada, 2011). Premiul este oferit de Transilvania Media Group, iar misiunea de a-l duce regizorului i-a fost dată criticului canadian Guilhem Caillard, membru în juriul Zilelor Filmului Românesc.

Munca adolescenților selectați în atelierul Let’s Go Digital! a fost răsplătită la final de TIFF. Filmul It sees you, realizat de echipa formată din Mara Şimon, Denisse Conn-Tubacu și Cristian Georgescu, a primit Premiul Let’s Go Digital!, oferit de UPC.

Advertisement

La Gala de închidere de sâmbătă seara au fost anunțați și câștigătorii Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF. Cristina Bîlea a obținut Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 de dolari, cu scenariul Vara s-a sfârșit, Adina Militaru a fost recompensată cu Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, în valoare de 1.500 de dolari, cu scenariul Dus întors: 3 minute, iar Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas au primit Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar, în valoare de 2.000 de dolari, cu scenariul 10 perfect. Premiile au fost anunțate pe scenă de Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România.

 Feestivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român din New York

Sponsor oficial: Ursus

Partener festival: Vodafone

Sponsor principal: Terapia Ranbaxy

Maşina oficială: Mercedes Benz

Sponsori: Mastercard, Volksbank, HBO, TNT, JTI, Tenaris Silcotub, Nikon, Electrogrup, EnergoBit, E-ON, Sony, Banca Transilvania, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Odeon Cineplex, Apa Someș

Advertisement

Partener tehnic: Benq

Partener tehnologic: Brinel

Partener de promovare: Vitrina Advertising

Co-producător: TVR 1

Partener de monitorizare: Media Image

Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Digi 24, Evenimentul Zilei, Zile și nopți, Cinematique, Capital, Story, Marie Claire, Beau Monde, Esquire, Harper’s Bazaar, BeWhere!, TATAIA

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro

Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Știri de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika

Advertisement

Mulțumiri: Senior Interactive și Drumul Ceaiului

 =========================

Au fost acordate urmatoarele Premii:

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român – Oslo, 31 august / Oslo, August 31st (regia JoachimTrier, Norvegia, 2011)

Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei – Maja Miloš (Clip, Serbia, 2012)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone – Chapiteau Show (regia Sergei Loban, Rusia, 2011)

Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei – Joachim Trier, Eskil Vogt (Oslo, 31 august / Oslo, August 31st, Norvegia, 2011 )

Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, în valoare de 5000 de euro – cotă de peliculă Kodak Vision 3,oferită de Kodak Cinelabs România – Bárbara Álvarez(De joi până duminică / Thursday Till Sunday, Chile-Olanda, 2012)

Advertisement

Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising – Kim Kold (Teddy Bear, Danemarca, 2012)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – Tiranozaur/ Tyrannosaur, regia Paddy Considine (Marea Britanie, 2011)

Premiul Publicului, oferit de MasterCard – Chapiteau Show, regia Sergei Loban (Rusia, 2011)

Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz: Iosif Demian – regizor şi director de imagineşi Helmut Stürmer – scenograf

Premiul pentru Întreaga Carieră – actorul Ion Caramitru

Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award actriţele Geraldine Chaplin şi Mari Törőcsik şi regizorul Claude Lelouch

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român – Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Volksbank şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro – Blu, regia Nicolae Constantin Tănase, 2011

Advertisement

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de URSUS Bogdan Ilie-Micu, pentru regia filmului Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix

Menţiune Specială în cadrul Zilelor Filmului RomânescConstantin Cojocaru şi Victoria Cociaş, pentru interpretarea din Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), regia Radu Gabrea

Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetrajdin secţiunea Umbre, oferit de Transilvania Media Group Hope, regia Pedro Pires (Canada, 2011)

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi, oferit de UPC It sees you, realizat de echipa formată din Mara Şimon, Denisse Conn-Tubacu, Cristian Georgescu

Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 euro, oferit de Terapia Ranbaxy – Családi film / Portret de familie, regia Ábel Visky

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale,oferită de Fabrica de Pensule – Connection Lost, regia Paula Oneţ şi Manuela Borza

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 3.000 de dolari – Cristina Bîlea, cu scenariul Vara s-a sfârşit

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 1.500 de dolari – Adina Militaru, cu scenariul Dus întors: 3 minute

Advertisement

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 2.000 de dolari – Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas, cu scenariul 10 perfect

  

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending