Connect with us

A-Z NEWS

Tudor Chirilă, mărturii dupa primul an de pandemie (interviu video)

Published

on

Tudor Chirilă a vorbit, într-un interviu oferit jurnalistei Irina Păcurariu, despre impactul negativ enorm pe care pandemia l-a avut asupra businessului său – o scădere de 95% a cifrei de afaceri, dar și despre cum au fost afectați toți artiștii în această perioadă.

Solistul a discutat și despre măsurile de sprijin venite din partea statului, insuficiente în comparație cu ajutoarele financiare oferite artiștilor din Occident.

Tudor Chirilă a mai vorbit, în cadrul aceluiași interviu, despre posibilitatea redeschiderii sectorului cultural, a evenimentelor cu publicul, precum și despre importanța campaniei de vaccinare.

 

Declarațiile lui Tudor Chirilă au fost făcute în emisiunea #NEXTHASHTAG, din cadrul proiectului Romanian Creative Week (RCW – https://romaniancreativeweek.ro/), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, organizat la Iași în perioada 2 – 6 iunie 2021.

 

Interviul integral realizat de Irina Păcurariu cu Tudor Chirilă poate fi urmărit aici:

 


Prezentăm, mai jos, câteva dintre pasajele importante ale interviului:

„Să faci muzică este un business.
Businessul nostru a căzut, în pandemie, cu 95%”

Advertisement

 

Irina Păcurariu: Înainte de pandemie, una dintre marile verificări ale voastre, ale artiștilor, în privința relației cu publicul, erau turneele, concertele. Îi vedeai pe oameni, îi făceai să se bucure, să fie acolo cu tine, să-ți fredoneze melodiile. Ce se întâmplă acum, fără evenimentele acestea, fără să-ți privești publicul în ochi?

 

Tudor Chirilă: Este extrem de greu. Să faci muzică este un business. Businessul nostru a căzut, în pandemie, cu 90-95%, ca cifră de afaceri. Tot ce încercăm acum este să păstrăm echipa din jurul nostru. Facem o grămadă de lucruri singuri, eu am devenit un fel de om-orchestră. E foarte greu să ții lângă tine, în perioada asta, tehnicienii. Nu poți să le dai bani pe nimic, pentru că nu ai acești bani.

 

Avem un ecosistem care înseamnă chirii, echipamente, oameni. Avem niște oameni pe care nu vrem să-i pierdem pentru că, dacă i-am pierde, repornirea, oricând ar fi ea, va fi mult mai grea. Pentru politicieni, sectorul cultural este neinteresant. Și asta se vede de când a fost făcută această segmentare: „HoReCa. HoReCa. HoReCa”. Dar sectorul cultural, deloc. Au ținut terase deschise și restaurante la capacitate de 30%, dar artele performative au fost închise. Dans, teatru, muzică, totul închis. Însă recomandarea Comisiei Europene în privința relansării este să se facă transdiciplinar, adică să se integreze relansarea HoReCa cu turismul și cultura.

 

Ce a ieșit la iveală în această pandemie a fost celebra chestie românească, scapă cine poate, fiecare pe culoarul lui, iar chestia asta s-a văzut și pe culoarul sectorului cultural. Din păcate, diverse falii ale sectorului au încercat tot timpul să preseze, dar într-un mod de tipul: eu mă lupt doar pentru mine.

 

În ceea ce mă privește, am privilegiul de a putea fi un șomer de lux. Îmi mai permit încă asta, dar nu toată lumea își permite. Pentru asta am intrat în această bătălie, în care eu consider că este inadmisibil să nu compensezi sectorul cultural pentru lunile în care tu, stat, i-ai interzis să muncească.

Advertisement

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Pagini: 1 2

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending