Connect with us

UTILE

Tur la Vatican: tot ce trebuie să știți despre Piața Sf. Petru

Published

on

Piața Sf. Petru sau Piazza San Pietro, așa cum se numește în italiană, este imensa piață a Vaticanului, ce găzduiește celebra Bazilica Sf. Petru. 

Proiectată de arhitectul Bernini, este una dintre cele mai mari și mai grandioase piețe din Roma, precum și una dintre cele mai elegante din lume.

Unde se află Piața Sf. Petru și cum să ajungi acolo:

Piața Sf. Petru este situată în Vatican, în interiorul orașului Roma, Italia. Este localizată aproape de Tibru și se află la baza vechiului Deal al Vaticanului, încă vizibil în spatele bazilicii (acum Grădinile Vaticanului).

 

Principala stradă care duce în piață se numește Via della Conciliazione, care este o intrare monumentală în Vatican și datează din epoca fascistă. Piața este accesibilă și de pe frumoasele străzi din Borgo, cartier alăturat Vaticanului și punctul original de acces.

 

Autobuzele care opresc cel mai aproape de Vatican sunt 23, 34, 40, 46, 62, 64, 98, 881, 916, 982, tramvaiul 19 și stația Metro A Ottaviano / San Pietro. Toate aceste stații sunt la câțiva pași de piață.

 

Sfaturi pentru a vizita Piața Sf. Petru:

Accesul în Piața Sf. Petru este gratuit, însă  pentru o experiență completă și complexă vă recomandăm să alegeți un tur ghidat al Vaticanului.

 

Advertisement

The Vatican Museums, St. Peter’s Basilica and Sistine Chapel Tour sau Private Vatican Guided Tour sunt alegerea perfectă pentru a explora și a înțelege Vaticanul prin perspectiva unui expert.

 

Celebra colonadă din Piața Sf. Petru marchează granița dintre statul italian și Vatican. Totuși, nu există control la frontieră și nu este nevoie de pașaport pentru a intra în piață. Rețineți însă că, dacă doriți să vizitați Bazilica Sf. Petru, este aplicabil un cod vestimentar (consultați site-ul oficial al Vaticanului).

 

Vă rugăm să rețineți că accesul la muzeele Vaticanului și la Capela Sixtină nu se face prin piață, așa că asigurați-vă că vă organizați corect timpul.

 

Scurtă istorie a pieței Sf. Petru:

Piața Sf. Petru, așa cum o vedem astăzi, datează din secolul al XVII-lea și este rezultatul muncii arhitectului Gian Lorenzo Bernini.

 

La acea vreme, Papa Alexandru al XII-lea a dorit începerea lucrărilor pentru a crea o piață care să permită „celui mai mare număr posibil de oameni” să participe la binecuvântarea Papei și, astfel, i-a atribuit sarcina lui Gian Lorenzo Bernini, un arhitect deja foarte popular în Roma.

 

Bernini a proiectat Piața Sf. Petru astfel încât să fie foarte bine pusă în valoare Bazilica Sfântul Petru, punctul central al pieței. Pentru a evidenția importanța bisericii, el a construit un pătrat care să atragă privirea tuturor vizitatorilor spre bazilică, toate liniile din piață atrăgând cumva atenția la același loc.

Advertisement

 

Principalele elemente care alcătuiesc piața Sf. Petru sunt:

O zonă trapezoidală, imediat în afara bisericii, mai înaltă decât restul pieței;

Două colonade ce încadrează zona centrală a pieței;

2 fântâni, care au adăugat lumini și sunet pieței, pentru o experiență mai profundă;

Peste 140 de statui;

Un obelisc;

Fațada bazilicii Sf. Petru care, deși exista deja în momentul construcției pieței, este cel mai important element al acesteia.

Acestea sunt câteva lucruri de văzut în Piața Sf. Petru. Iată câteva detalii despre fiecare:

 

Piața în sine:

Bernini a proiectat Piața Sf. Petru ca o zonă cu un deosebit impact vizual, iar cel mai bun mod de a înțelege această piață este chiar prin măreția sa.

Advertisement

Piața Sf. Petru are o lățime de 240 de metri și o lungime de peste 300 de metri și se spune că poate găzdui până la 300.000 de oameni.

Pe măsură ce vă apropiați de piața veți vedea că, în ciuda spațiului imens, colonada oferă un sentiment de izolare și într-adevăr vă conduce atât ochii, cât și pașii către bazilică.

 

Colonada din Piața Sf. Petru:

Colonadele din piața Sf. Petru sunt una dintre marile capodopere ale lui Bernini.

Acestea sunt concepute pentru a forma două structuri semicirculare care încadrează piața, realizate cu 44.000 metri cubi de marmură de travertin, provenind din apropiere de Tivoli.

 

Poziționarea fiecărei coloane a fost atent studiată de Bernini, care a reușit să creeze un efect vizual foarte special pe care îl putem admira și astăzi.

 

Colonada este formată din 4 rânduri de coloane ușor vizibile de aproape oriunde în piață. Cu toate acestea, există un loc în piața Sf. Petru, centrul exact al colonadei (marcat la sol) de unde dispar coloanele! Dacă stați chiar în acel loc, rândurile colonadei se aliniază dând impresia unui singur rând. Acest efect vizual vă va tăia respirația!

Cele două structuri semicirculare acționează ca brațe sau aripi, simbolizând biserica deschizându-și brațele către credincioși.

Colonada are 140 de statui deasupra, 70 pe fiecare parte.

Advertisement

 

Obeliscul din Piața Sf. Petru:

Obeliscul din centrul pieței Sf. Petru este anterior pieței în sine și se afla deja aici când Bernini a decis să-l încorporeze în designul său. Este unul dintre cele 13 obeliscuri antice din Roma și a fost adus din Egipt în 40 d.Hr., din ordinul împăratului Caligula, care l-a plasat în circul său. Obeliscul a fost mutat în locația actuală în 1586, din ordinul Papei Sixtus al V-lea, care dorea să îi adauge o inscripție religioasă și o cruce deasupra, pentru a simboliza triumful creștinismului asupra păgânismului și legătura dintre pământ și cer.

 

Fântânile

Piazza San Pietro are două fântâni, situate în poziția exactă a celor două puncte de focalizare ale elipsei formate de colonade. Cele două fântâni sunt asemănătoare, dar nu identice. Cea din dreapta a fost realizată de Carlo Maderno în 1614 folosind materiale din aceeași locație. Fântâna din stânga este realizată  de Bernini în 1677, rămânând aproape de modelul fântânii anterioare, dar a adăugat delfini la baza ei.

 

Statuile:

Piața Sf. Petru este vegheată de multe statui, așezate deasupra colonadei, precum și în partea de sus a fațadei bazilicii.

Statuile de deasupra colonadei reprezintă sfinți și papi, în timp ce cele din partea de sus a bisericii îl reprezintă pe Iisus, apostolii și pe Sf. Ioan Botezătorul.

 

Bazilica Sf. Petru:

Advertisement

Bazilica Sf. Petru domină Piața Sf. Petru. Este clădirea spre care privirile se îndreaptă automat. Bazilica are o lungă istorie, care își are rădăcinile chiar în începutul istoriei creștinismului. Clădirea așa cum o vedem acum este rezultatul muncii desfășurate în timpul Renașterii și a perioadei Baroce. Cu toate acestea, este așezată pe rămășițele unei vechi biserici prin care Împăratul Constantin a dorit sa marcheze locul unde Sf. Petru a fost îngropat.

 

Bazilica Sf. Petru este una dintre cele mai frumoase din lume și găzduiește multe opere de arta importante și demne de văzut.

 

Fereastra Papei:

Piața Sfântul Petru îi întâmpină pe credincioși și le permite să participe la slujba și binecuvântarea Papei.  În fiecare duminică, Papa apare la fereastra Palatului Vaticanului pentru a-i binecuvânta pe credincioși.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Editor-in-Chief, Founder, Owner | dorin.huntai@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending