Connect with us
Redactia Radar de Media

Published

on

Numerosi jurnalisti, oameni de cultura si iubitori ai muzicii clasice, au fost  prezenti miercuri, 30 martie, de la ora 17.30, la sediul Artmark (Palatul Cesianu, Bucuresti) pentru a le spune „drum bun” si a le ura succes lui Horia Mihail si pianului calator, care pornesc la drum.

Prezent la eveniment, Presedintele Director General al Radio Romania, András István Demeter, a vorbit despre importanta proiectului dar, fidel limbajului teatral, a definit si distributia: „Rolurile principale in aceasta ecuatie apartin unor extraordinari artisti care au, pe langa talent si har, si initiative fezabile, simple, nu imposibile de sustinut. O initiativa prin care se poate demonstra ca, atunci cand exista valoare si talent, atunci nu exista obstacole care sa impiedice acest talent sa circule.(…) Acest proiect vine sa dovedeasca faptul ca, indiferent ce s-ar intampla din punct de vedere politic, social, la inceputul mileniului trei, cultura, arta, in cazul nostru arta interpretativa, se poate afla intr-o continua miscare”.
„Dorim sa valorificam intr-un mod cat mai semnificativ si mai vizibil acele piane din generatiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar reconditionate, nu mai pot fi introduse in circuitul de concerte cu inregistrare si transmisiune radio’’, a explicat Oltea Serban-Parau, redactor sef Radio Romania Cultural, cum s-a nascut ideea acestui turneu. „Am pornit de la povestea atat de interesanta a lui Franz Liszt, al carui bicentenar este sarbatorit in 2011 si care in urma cu mai bine de un secol si jumatate facea un turneu in Romania cu un pian adus din vestul Europei, pian care calatorea impreuna cu el”. 

Inainte de a sustine un scurt recital cu muzica de Liszt, Horia Mihail a marturisit ce l-a determinat sa accepte aceasta provocare – „A fost dorinta mea de-a face un pas inainte pe scena, sa prezint si lucrari solo. In ultimele turnee pe care le-am sustinut, am remarcat ca infrastructura pianistica lasa mult de dorit in majoritatea marilor orase din Romania. Efectiv nu aveam pe ce sa cant. Am cantat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu aceasta idee de a  gasi un pian pe care sa-l reconditionam si sa-l punem la dispozitia unei comunitati.”

Turneul pianistului Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio -cuprinde  recitaluri in 12 orase din Romania si marcheaza implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt. 

Urmand exemplul compozitorul maghiar care  intre  anii 1846 si 1847 sustinea concerte in tarile romane pe un pian Erard ce-l insotea peste tot, in  5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va sustine recitaluri,  va avea alaturi  un pian calator. Primele 7 concerte ale turneului vor anunta cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant.

Pianul va calatori alaturi de pianistul Horia Mihail in orase care nu dispun la aceasta data de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni si Medias.

Primul recital al turneului va avea loc la Sala Thalia din Sibiu, vineri, 1 aprilie, iar recitalul care marcheaza   plecarea unui pian de concert spre o destinatie finala, Medias, va avea loc in capitala, la Sala Radio, pe 15 aprilie, de la ora 19.00.

La sfarsitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Medias, unde va fi predat autoritatilor locale in cadrul unei ceremonii urmata de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat  in folosinta comunitatii locale a orasului Medias de catre Societatea Romana de Radiodifuziune.

Mediasul este un oras important din judetul Sibiu, cu un centru istoric de o frumusete aparte. Alegerea acestuia ca beneficiar al actiunii noastre se datoreaza in primul rand faptului ca in Medias exista foarte multi iubitori de arta, un numar impresionant de melomani. La ultimul concert al formatiei Romanian Piano Trio in cadrul turneului MusicON (organizat tot de Asociatia Culturala Accendo) au participat peste 600 de spectatori.

Turneul din acest an nu este o actiune singulara. Este in intentia noastra sa reusim sa dotam cat mai multe sali de concert cu instrumente performante… „Este un proiect care are sustinerea Radio Romania pentru cel putin 3 editii asa ca va fi si „Pianul Calator II”  si cu siguranta  „Pianul Calator III in 2013. Este o experienta noua, turnee am facut, recitaluri solo am facut, concerte solo am facut, foarte multe, insa un astfel de turneu este o premiera pentru mine, categoric exista un alt gen de emotie”, declara Horia Mihail.

Programul turneului va cuprinde in exclusivitate muzica scrisa de  Franz Liszt, iar orasele prin care va trece sunt Sibiu – 1 aprilie, Brasov – 3 aprilie, Cluj-Napoca – 4 aprilie, Baia Mare – 7 aprilie, Targu Mures – 10 aprilie, Iasi – 12 aprilie, Bucuresti – 15 aprilie, Hunedoara – 17 aprilie, Deva – 18 aprilie, Alba Iulia – 19 aprilie, Dumbraveni – 20 aprilie, Medias – 21 aprilie.

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

Facebook

IN Trending