Connect with us

ALL MEDIA

Turul ciclist al Spaniei: Dublul castigator al La Vuelta, Denis Menchov isi incheie participarea cu o spectaculoasa si meritata victorie de etapa „pe acoperisul competitiei“

Published

on

Sambata, penultima etapa, a oferit din nou prilejul unei confruntari intre fruntasii clasamentului, traseul dintre La Faisanera Golf – Bola del Mundo 170,7 km prezentand o dificultate neobisnuita, fiind, dupa ce am avut etapa-rege, am putea spune acum „etapa-regina“ a competitiei. In total 5 catarari dintre care una de categoria a doua (Puerto de Canencia), trei de categoria intaia (Puerto de Navafria, Puerto de Mocruera si Puerto de Cotos), pentru ca finalul spre un varf de categorie speciala la 2 247 metri altitudine sa ofere ultima sansa ! Acest varf este denumit si „Cima Alberto Fernandez“ in memoria ciclistului spaniol decedat tragic intr-un accident de masina in anul 1984. In total, alergatorii au avut de infruntat azi 55 kilometri de catarare…

Un debut de etapa mai putin obisnuit dupa putini kilometri evadand din pluton nu mai putin de 20 de ciclisti, acestia intelegandu-se foarte bine, avansul lor a crescut cu fiecare kilometru. Numele lor: Bouet (ALM), Montaguti (ALM), Capecchi (LIQ), Seeldraeyers (AST), Kessiakoff (AST), Machado (RNT), Sicard (EUS), Navarro (STB), Kostyuk (LAM), Menchov (KAT), Cobo (MOV), De la Fuente (CJR), Porte (SKY), Geschke (ARG), S. Clarke (OGE), Duque (COF), Steegmans (OPQ), De Weert (OPQ), Lodewyck (BMC) si Peterson (GRS). Dupa cum s-a putut vedea alergatori fara sanse la un loc de frunte, desi printre ei s-au aflat si doi castigatori ai editiilor precedente: Menchov si Cobo. Prima catarare la Puerto de Navafria, dupa aproape 40 de kilometri i-a revenit lui Clarke, ca si aceea de la Puerto de Canencia, avansul fugarilor crescand la peste 10 minute !

In pluton maxima atentie si supraveghere reciproca intre fruntasii clasamentului aflati pe podium: Contador, Valverde si Rodriguez. Evadatii au cautat sa-si conserve avansul, dintre ei Clarke a sprintat mereu cand s-a apropiat o catarare, el trecand primul si la Puerto de la Morcuera , ceea ce i-a adus alte 10 puncte in clasament. Pentru toti alergatorii au fost de notat doua obstacole: ploaia si starea necorespunzatoare a soselei, ici-colo crapaturile din asfalt pretinzand maxima atentie. Penultima catarare de la Puerto de Cotos a revenit lui De la Fuente dar australianul Simon Clarke prin punctele acumulate anterior si-a asigurat victoria in clasamentul cataratorilor. Ka un interval de numai 12 kilometri au urmat cele doua sprinturi intermediare adjudecate de Bouet si respectiv , cu 30 kilometri inainte de finis grupul fugar avand inca un avans de 6 minute.

Ultima ascensiune spre Cima Fernandez a inceput la altitudinea de 950 metri fiind de invins o diferenta de nivel de aproape 1 300 metri ! Grupul evadatilor s-a destramat asa cum era de asteptat, Denis Menchov, dublu castigator al La Vuenta si Richie Porte disputandu-si umar la umar victoria de etapa, ciclistul rus incheindu-si participarea la competitia iberica cu o spectaculoasa voctorie de etapa. Valverde si Rodriguez au atacat in mai multe randuri, Contador a contrat insa fiecare incercare a adversarilor fiind practic virtualul castigator al intrecerii.

Clasamentul etapei:

1 MENCHOV, Denis KAT 4h 48′ 48”
2 PORTE, Richie SKY + 17”
3 DE WEERT, Kevin OPQ + 42”
4 KESSIAKOFF, Fredrik AST + 1′ 16”
5 SICARD, Romain EUS + 1′ 39”
6 CAPECCHI, Eros LIQ + 2′ 30”
7 BOUET, Maxime ALM + 2′ 39”
8 GESCHKE, Simon ARG + 3′ 14”
9 RODRIGUEZ, Joaquin KAT + 3′ 31”
10 VALVERDE, Alejandro MOV + 3′ 56”
11 MACHADO, Tiago RNT + 4′ 08”
12 CONTADOR, Alberto STB + 4′ 15”
13 MORENO, Daniel KAT + 4′ 15”
14 ANTON, Igor EUS + 4′ 24”
15 TALANSKY, Andrew GRS + 4′ 34”

1.Alberto Contador ESP/STB
2.Alejandro Valverde ESP/MOV
3.Joaquin Rodriguez ESP/KAT

Editia se incheie duminica in mod traditional la Madrid, de la Cercedilla urmand sa fie strabatuti ultimii 115 kilometri. Prima jumatate a distantei estre neteda ca-n palma, ultimii 57 de kilometri urmand a fi parcursi in centrul capitalei spaniole pe un circuit, care va fi acoperit de 10 ori. Schimbari in clasamente sunt prea putin probabile.

Sptfm.ro

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

MENIU

pentru sufletul tau

IN Trending