Connect with us

SPECIAL

TVR a pregătit programe speciale de Ziua Națională Constantin Brâncuși

Bianca Bujor - Editor Coordonator

Published

on

Foto Credit: TVR
2 of 2Înainte

Brâncuși „altfel”, în documentare semnate Cornel Mihalache, la TVR 1

Cel mai bun portret al lui Constantin Brâncuși este propriul autoportret. Din cuvintele scrise de el, nu de alții, din fotografiile lui, cu opera lui și din imaginile filmate de el însuși. Adunând la un loc toate acestea, rezultă un portret eseu făcut altfel de Cornel Mihalache, pe care îl putem vedea vineri, 19 februarie, de la ora 13.30, la TVR 1, sub titlul „Români care au schimbat lumea – Brâncuși”. Filmul poate fi urmărit și la TVR Moldova, de la ora 12.35, iar la TVRi, seara, de la ora 22.00.

De la ora 23.00, TVR 1 difuzează un documentar semnat de același Cornel Mihalache, distins cu Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar și cu Premiul UCIN pentru regie film documentar. „Hobița, Coloana și Tractorul” este povestea lui Tănasie Lolescu, omul care, în 1953, la ordinul comuniștilor, a tras cu un tractor de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. După 53 de ani, protagonistul își mărturisește regretul, fapt demonstrat și prin construirea, la Hobița, a unui monument cu tentă brâncuşiană, în onoarea marelui sculptor. Un interviu care cuprinde, în 25 de minute, o întreagă istorie trecută, prezentă şi viitoare. Filmul se vede și la TVR Moldova, pe 20 februarie, de la 14.30.

 

Operele de căpătâi ale maestrului, în pastile de cultură, la TVR 2

TVR 2 marchează Ziua Brâncuși printr-o serie de scurte materiale video, sub umbrela „Ziua Națională Constantin Brâncuși”. „Calea Eroilor de la Târgu Jiu” este numele filler-ului difuzat la ora 15.00 (și preluat la TVR Moldova de la 16.50), ce evocă opera de căpetenie a sculptorului, testamentul său artistic și spiritual, ansamblul lucrărilor de la Târgu Jiu. Simbolurile complexe ale axei „Masa tăcerii” – „Poarta sărutului” – „Coloana infinitului”, cele trei repere ce unesc pământul și cerul, exprimă un mesaj profund al artistului către posteritate.

De la 16.55, la TVR 2 „Rugăciunea lui Brâncuși” marchează momentul de răscruce nu doar din cariera artistului, ci din întreaga istorie modernă a sculpturii. Aflăm mai multe de la Barbu Brezianu, critic și istoric de artă, expert al operei lui Constantin Brâncuși. Prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă din București, sculptorul Darie Dup ne însoțește în materialul intitulat „Sărutul lui Brâncuși”, difuzat la 21.55 la TVR 2, în care îl percepem pe marele artist drept unul dintre reprezentanții de seamă ai artei moderne. Printre lucrările pe care singur și le fotografia se numără și „Sărutul’’, o sculptură în piatră, aflată la antipodul lirismului lui Rodin. Nu reprezintă O pereche, ci TOATE perechile care s-au iubit pe pământ și dincolo de el.

 

Pe lângă programele preluate de la celelalte posturi ale Televiziunii Române, TVRi mai oferă telespectatorilor săi, pe 18 februarie, de la ora 21.00, o ediție specială „A doua Românie”, dedicată marelui Brâncuși, iar sâmbătă, 20 februarie, de la ora 23.00, respectiv luni, de la ora 4.00, românii din străinătate pot urmări filmul „Brâncuşi din eternitate”, o producție România 2014, în regia lui Adrian Popovici și avându-i în distribuție pe Ioan Andrei Ionescu, Claudiu Bleonţ și Alexandru Isfan. Drama prezintă trei poveşti, trei planuri şi trei personaje care construiesc intriga filmului.

Să-l privim mai atent. Să-l înțelegem mai bine. Să-l amintim mai des. Şi să-i mulțumim mai mult. Constantin Brâncuși e o parte din noi. E în gena acestui popor. La 145 de ani de la nașterea sa, Televiziunea Română îl sărbătorește, ca în fiecare an. Pentru că Brâncuși trebuie cunoscut de toate generațiile.

 

 

 

2 of 2Înainte

Comentarii

comments

Editor Coordonator | bianca.bujor@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending