Connect with us

Revista Presei

Un amendament din legea antifumat arde comerțul legal

Redactia Radar de Media

Published

on

Miercuri urmează să fie votat în plenul Parlamentului proiectul de lege care interzice fumatul în spațiile publice închise. Propunerea legislativă mai pregătește însă ceva, un amendament introdus fără nici o consultare publică, și anume interzicerea “afișării” țigărilor „în locurile obligatorii de trecere”.

Comercianții de produse din tutun își văd, practic, activitatea scoasă în afara legii, drept urmare, cer retrimiterea Raportului la Comisia de Sănătate pentru a fi rediscutat amendamentul. In supermarketuri, activitatea va fi paralizată, dat fiind că va crește timpul de servire a clientelei. Magazinele de proximitate si chioșcurile vor fi, de asemenea, serios afectate, trebuind, probabil, sa ascundă țigările de ochii trecătorilor.

Între timp, țigările de contrabandă, mai mult la vedere decat ascunse, vor fi în continuare disponibile oriunde: la colțul blocului, în piață, la metrou.

Ce altceva pregătește legea antifumat, fără nici o legătură cu fumatul? Un amendament la proiectul de lege, introdus cu doar o seară înaintea ședinței din 10 noiembrie, a Comisiei de Sănătate, prevedea: „În unităţile în care se comercializează produse din tutun, este interzisă afişarea acestora la loc vizibil.” La finalul dezbaterilor din ședința Comisiei, textul devenise: „In unitățile in care se comercializeaza produse din tutun, afisarea acestora în locurile obligatorii de trecere este interzisă.”

Este clar că amendamentul a fost scris pe genunchi și introdus în textul proiectului în ultimul moment. A lipsit o consultare, așa cum era democratic și firesc, cu industria, comercianții, cu autoritățile din domeniu (Ministerul Finanțelor Publice, Consiliul Concurentei sau Agenția Națională de Administrare Fiscală). Împotriva industriei, activiștii antitutun invocă articolul 5.3 din Convenția Cadru de Control al Tutunului (CCCT), care recomandă excluderea acesteia de la consultări, insa nici măcar aceasta recomandare nu vizează comercianții. Articolul CCCT este, oricum, doar o recomandare, care în Europa nu e aplicată nicăieri, pentru că înaintea acesteia primează regulile constituționale și dispozițiile legale privind democrația participativă, consultările și transparența decizională.

Iar faptul că nu a existat o consultare, se vede în modul în care a fost formulat textul, parcă special ca să semene confuzie…Ce pot însemna de fapt „locuri obligatorii de trecere”? Casa de marcat, raftul, vitrina, intrarea în magazin sau la toaletă? Dar “afișare”, cand pare a fi vorba de produse, nu de reclama?

Potrivit scrisorilor trimise la Camera Deputatilor de Asociatia marilor retaileri, de diverși comercianți mai mari sau mai mici, precum si de companiile de tigarete, in supermarketuri și hipermarketuri, activitatea va fi blocată, dat fiind că va crește timpul de servire a clientelei. In plus, nu s-a ținut cont de „imposibilitatea de aplicare a unor astfel de măsuri în magazinele de dimensiuni mici – unde punctul de vânzare coincide cu casa de marcat – având drept consecință eliminarea comerțului cu țigarete din aceste magazine”. În prezent există circa 75.000 de puncte de vânzare cu amănuntul în care se comercializează țigări, iar peste 50% dintre acestea vând en-detail. Luând în considerare că produsele din tutun nu aduc profituri semnificative directe, dar impulsionează vânzările altor produse cu peste 40%, aplicarea amendamentului ar avea ca efect imediat scăderea abruptă a cifrei de afaceri in numeroase unități comerciale. Pe termen mediu și lung, multe afaceri de familie ar putea dispărea și implicit zeci de mii de locuri de muncă.

În timp ce comercianții se vor da cu capul de pereți să aplice legea, țigările de contrabandă vor fi în continuare disponibile oriunde: la colțul blocului, în piață, la metrou. Piața neagră în România e de aproape 15% (conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel), unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 500 de milioane de euro anual.

Presupunând că jumătate din produsele din tutun sunt vândute la nivel național prin magazine mici, înseamnă că nivelul comerțului ilegal ar putea crește cu 50%, mai precis cu peste 7 p.p.. Cum, un punct procentual de contrabandă înseamnă pierderi de 35 milioane de euro la buget, se poate spune că inca 250 milioane de euro se vor adăuga celor 500 de milioane neîncasate din cauza contrabandei. Doar în primă instanță.

Pe termen lung, consumatorul se va afla într-o confuzie din ce în ce mai mare. Porivit semnatarilor scrisorilor, la anul, designul pachetelor va fi schimbat, ca rezultat al transpunerii noii Directive a tutunului. Avertismentele de sănătate vor crește, forma pachetului va fi modificata, ingredientele la fel. Iar faptul că pachetele nu vor fi expuse, va face și mai dificilă distingerea între produsele legale și cele ilegale. Noua Directivă a tutunului prevede mărirea avertismentelor de sănătate până la 65%. Avertismentul nu va mai putea fi văzut la raft sau la casă, ci doar după alegerea mărcii, când consumatorul va fi cumpărat deja pachetul. Ca urmare, decât să dea banii pe un pachet nefamiliar, din al cărui preț, oricum, 80% înseamnă taxe plătite la stat, oamenii vor prefera să cumpere pachetele cunoscute, provenite din contrabandă, care sunt mai ieftine.

Obiectivul sănătății publice, și mai greu de atins

Există o vorbă, „mai binele e întotdeauna dușmanul binelui”. Cei care ne vor binele, cu orice preț, nu iau în calcul că în momentul de față, companiile de tutun au în vedere produse inovative, cu risc redus. Conform scrisorii producătorilor legali, prin eliminarea prezentării produselor, consumatorul nu va putea opta pentru țigaretele de acest tip. Mediul concurential din industria tutunului va fi afectat „prin excluderea posibilității de prezentare a produselor noi și a inovațiilor, inclusiv a celor cu risc redus pentru sănătatea consumatorului”, se arată în documentul semnat de aceștia.

Ce se ascunde în spatele perdelei de fum?

Parlamentul European a respins în proporție covârșitoare (80%) o măsură similară, după o analiză riguroasă a impactului economic și a celui de sănătate publică.

În plus, România a luat poziție, opunându-se ferm aplicarii asa numitului “display ban” (interzicerea expunerii produselor) în Norvegia. După cum se vede, doctorii din comisia de sănătate, la presiunea ONG-urilor, au votat cu stânga fără să știe că dreapta are o poziție total opusă.

Nu vorbim doar despre o industrie care anul trecut a virat la buget peste 2,75 miliarde de euro, sumă care reprezintă aproape 2% din PIB și circa 13% pondere în totalul veniturilor bugetare. Vorbim despre restricționarea comerțului legal, pierderea de bani la buget, de locuri de muncă și, nu în ultimul rând, creșterea pieței negre și a crimei organizate. Orice polițist de frontieră sau lucrător vamal poate spune că o rețea de comerț ilegal cu țigări se reprofilează ușor într-una de trafic cu arme, persoane sau droguri.

Ministerul Sănătății, coordonatorul Comitetului interministerial pentru politicile legate de tutun, are în atribuții și combaterea comerțului ilegal. Cum face acest lucru? Până una alta, permite unor ONG-uri, care folosesc în mod manipulator tragedia Colectiv, să forțeze adoptarea unui proiect de lege care conține prevederi de un extremism fără precedent nu doar pentru România, dar și pentru țările europene. Aceste ONG-uri foarte active din Coaliția România respiră sunt coordonate informal chiar de un expert al Ministerului Sănătății, dr Magdalena Ciobanu, care este în același timp și coordonatorul programelor antifumat finanțate chiar de minister. Desigur, beneficiari mai sunt și companii farmaceutice, cabinete de consiliere psihologică, ONG-uri.

Amendamentul interzicerii “afișării” țigărilor va bifa un succes pentru câteva persoane interesate să dea bine în fața OMS, organizație generoasă, beneficiară a fonduri consistente antitutun și va finanța crima organizată în România. O țară care are cea mai extinsă graniță externă a UE, fiind înconjurată la nord și nord-est de conflicte deschise, iar la vest de un regim politic cvasi dictatorial.

Toate studiile prezentate, chiar de activiștii antifumat, inclusiv experta amintita, arată că măsurile luate până acum, de tipul avertismentelor, pictogramelor, samd, nu au avut efectul scontat. Campaniile publice și educarea populației reprezintă soluții echilibrate, cu efecte reale asupra reducerii consumului de tutun. Măsurile extreme, în schimb, au întotdeauna efecte extreme, și nu în sensul urmărit.

Comentarii

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Revista Presei

Doresti sa vinzi cartile pe care le-ai citit?

AllProWeb.ro

Published

on

Anticariat-Carti.com

Cumpar carti din Bucuresti este anuntul care atrage atentia celor care isi doresc sa obtina bani in plus in aceasta perioada, in care fiecare isi propune sa ii surprinda pe cei dragi cu daruri mai mult sau mai putin costisitoare. Intuind si aceste nevoi, Anticariat-Carti.com nu-si inceteaza campania de achizitii de carti nici in perioada sarbatorilor de iarna, continuand sa cumpere mii de titluri de carte din diferite domenii.

Anunturile de tipul „cumpar carti Bucurestisunt cat se poate de reale si, materializate fiind, au ca rezultat marirea stocului propriu pe de o parte si obtinerea de sume frumoase de bani, de cealalta parte. Raportul este unul echitabil, avand in vedere ca anticariatul plateste preturi corecte pentru carti pe care ulterior le va repune pe circuit.

De ce „cumpar carti” este un anunt de luat in seama?

In primul rand, pentru onestitatea echipei care face achizitii pentru anticariat. Preturile sunt stabilite in raport cu mai multe criterii care fac diferenta. De exemplu, pentru o carte rara si veche, persoana care vinde carti va primi o suma de bani mai mare. Daca pe carte exista si autograful autorului, cu atat mai bine pentru vanzator, pentru ca va primi mai multi bani. La modul general, insa, toate cartile sunt platite foarte corect, la un pret bun.

In al doilea rand, pentru ca anticariatul cumpara carti din orice domeniu – cu mentiunea ca toate volumele achizitionate trebuie sa aiba coperti in stare buna si numarul de pagini complet. Se pot vinde carti de beletristica, stiinte, dezvoltare personala, teologie, albume de arta, carti pentru copii si din orice alt domeniu – chiar si cartile care au aparut anii anteriori in colectii, la unele ziare.

In al treilea rand, pentru ca procesul de vanzare este in avantajul clientului, fiind suficient ca acesta sa contacteze anticariatul si sa stabileasca ziua, ora si locul de intalnire. In cazul in care persoanele care vand cartile au un program incarcat, merg la serviciu si nu pot fi toata ziua acasa, reprezentantii anticariatului se deplaseaza acolo unde sunt solicitati inclusiv vinerea, sambata si duminica sau, in timpul saptamanii, la ore mai tarzii, dupa program.

In al patrulea rand, pentru ca se achizitioneaza chiar si sute de carti in acelasi timp. Practic, pentru vanzarea intregii biblioteci nu exista varianta mai buna. Evaluatorii cumpara toate cartile pe care clientul le vinde, cu plata pe loc. In alte conditii de vanzare, cel care vinde asteapta sa incaseze banii pentru fiecare carte in parte.

Nu in ultimul rand, pentru ca intreg procesul este gratuit, ceea ce inseamna ca vanzatorul doar incaseaza bani, fara sa plateasca nimic – deplasarea expertilor si evaluarea cartilor in sine sunt servicii gratuite.

In concluzie, sarbatorile nu trebuie sa fie un motiv de stres, ci de bucurie. Vanzand cartile citite din biblioteca, se pot obtine sume de bani importante care pot fi investite in cadouri, bradul si masa de Craciun. Anticariat-Carti.com este si in luna decembrie alaturi de cei care vor sa desfiinzeze biblioteca din diverse motive si expertii sai vor fi prezenti acolo unde vor fi solicitati!

Continue Reading

ALL MEDIA

Un jurnalist de la ziarul Adevarul reclama cenzura dupa un interviu cu un consultant politic

Avatar

Published

on

Ziaristul Mircea Barbu reclama intr-o postare pe Facebook o presupusa cenzurare a interviului pe care i l-a luat consultantului politic american Roger Stone, noteaza Hotnews.ro

Mircea Barbu scrie ca redactorul-sef Dan Marinescu, i-a cerut sa elimine din interviu doua intrebari – una legata de episodul in care Donald Trump facea o referire ireverentioasa la adresa unei femei, si alta despre un episod din trecutul lui Stone, cand acesta postase un anunt pe un site de swingeri. Marinescu spune a declarat pentru HotNews.ro ca “i-am zis sa scoata doua intrebari care nu cred ca aveau profilul ziarului Adevarul”.

Mircea Barbu scrie ca, pe langa cererea lui Dan Marinescu, a mai fost sunat si de actionarul ziarului, Cristi Burci, in legatura cu interviul luat lui Stone.

“Conducerea Adevărul a pus presiuni considerabile asupra mea, jurnalist angajat full-time, să scot anumite intrebări incomode dintr-un interviu cu Roger Stone, un controversat consultant politic american”, scrie Barbu pe contul sau de Facebook.

 

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

Cea mai mare televiziune din Orientul Mijlociu, Al-Jazeera ar urma sa fie inchisa!

Redactia Radar de Media

Published

on

Al-Jazeera, telviziunea din Orientul Mijlociu care emite din anul 1996 si a revolutionat mass-media din lumea araba, risca sa fie inchis.

 

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul si-au suspendat luna trecuta relatiile cu Qatarul, pe care l-au acuzat ca finanteaza terorismul si au acordat conducerii de la Doha 10 zile sa se conformeze solicitarilor lor, pentru a ridica sanctiunile diplomatice si economice fara precedent. Printre aceste solicitari se numara si inchiderea televiziunii Al-Jazeera, scrie The Guardian, citat de Hotnews.ro .

Termenul impus de cele patru tari arabe pentru indeplinirea solicitarilor de catre Qatar, in schimbul ridicarii sanctiunilor diplomatice si economice fara precedent si a blocadei agresive, expira la inceputul saptamanii viitoare.

Pe lista de 13 solicitari se afla de asemenea si aceea ca Doha sa isi intrerupa legaturile cu miscarile Fratii Musulmani, Hezbollah, precum si cu gruparile Al-Qaida si Statul Islamic.

 

Foto Credit: Al-Jazeera

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0