Un Mefisto de Oscar: Focus István Szabó | Episoade noi din Muntele Morții: Mefisto de Oscar - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Published

on

Pe final de an, îl celebrăm pe unul dintre cei mai apreciați regizori maghiari din istorie: István Szabó. În 60 de ani, a regizat peste 40 de filme, iar unele au avut un traseu spectaculos.

Trei dintre ele, toate multi-premiate, intră în mini-colecția pe care i-o dedicăm începând de azi pe unlimited.tiff.ro: Confidence (1980), Mefisto (1981) și Colonel Redl (1985).

După ce au câștigat premii la Cannes sau Berlin, cele trei filme remarcabile despre identitate și alegeri personale, în perioade istorice tumultuoase, au fost nominalizate la Oscar, iar Mephisto a câștigat statueta. „Puțini regizori au abordat realitățile dure ale secolului 20 în Europa cu atâta sensibilitate și grație” – Richard Armstrong, The Rough Guide to Film

Mephisto (1981)

Focus István Szabó

Când naziștii preiau puterea în Germania, un actor care umple sălile jucând fascinantul rol al lui Mefisto, e pus în fața unei dileme: îmbrățișează o doctrină nazistă sau va fi dat uitării. Dar pactul faustian cu succesul are prețul lui și el nu e niciodată mic.
Filmul i-a adus celebritatea actorului favorit al lui István Szabó, Klaus Maria Brandauer. „A performance of electrifying power.” – Roger Ebert

🏆 Premiul pentru scenariu și Premiul criticii – FIPRESCI, Cannes 1981
🏆 Oscar pentru Cel mai bun film străin

Confidence (1980)
Bizalom// Focus István Szabó

Un bărbat și o femeie, membri ai rezistenței, sunt forțați să se ascundă împreună într-un apartament, în 1944. Au acte false și pretind că sunt soț și soție, deși ambii sunt deja căsătoriți. Dar dragostea și încrederea pe care o capătă față de celălalt fac ca totul să devină mult mai complicat.

🏆 Ursul de Argint pentru regie, Berlin
🏆 Nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin
Colonel Redl (1985)
Focus István Szabó

O dramă complexă, inspirată de biografia unui personaj real. Alfred Redl este un ofițer cu origini modeste, dar cu o ascensiune fulminantă în Imperiul Austro-Ungar. Loialitatea și ambiția sa îl aduc într-o poziție de mare încredere la curtea regelui. Există însă ceva ce-l face foarte vulnerabil: atracția sa față de bărbați. 

🏆 Premiul Special al Juriului, Cannes 
🏆 Nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending