Un nou episod „Adevăruri despre trecut” la TVR: despre lumea închisă a gimnasticii de performanță - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Emisiuni

Un nou episod „Adevăruri despre trecut” la TVR: despre lumea închisă a gimnasticii de performanță

Published

on

Foto Credit: TVR

În următoarele două săptămâni, pe 20 şi 27 octombrie, emisiunea „Adevăruri despre trecut” pătrunde în lumea închisă a gimnasticii de performanță.

„În epoca dictaturii comuniste, gimnastica, sportul cu cele mai multe medalii olimpice era, pentru privitori, prilej de mândrie și bucurie națională. Când admiram săriturile incredibile, grația, concentrarea gimnastelor și ascultam emoționați Imnul României, nu bănuiam abuzurile din spate. Astăzi, povești despre înfometare, bătăi, jigniri, antrenamente istovitoare încep sa iasă la iveală.”

Advertisement

„Cred că am iertat foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, mărturisește Georgeta Gabor, fostă gimnastă care a făcut parte din Lotul Olimpic de la Montreal.

Întrebat cât de politizată era gimnastica în România, Stejărel Olaru răspunde: „Totul era politizat, nu doar gimnastica. Așa era construit sistemul. Gândiți-vă că Ceaușescu ajunsese să indice câte medalii să câștige un sportiv sau o echipă care participa la un campionat internațional. Am aflat, de exemplu, că la sfârșitul anilor ’70, Elena Ceaușescu obișnuia să indice ca Nadia să aducă „vreo 2 – 3 medalii de aur”. Atâta timp cât sportul facea excelență, nu numai în gimnastică, ci şi în fotbal, tenis, handbal, Nicolae şi Elena își dădeau cu părerea, iar părerea lor se transforma în obiectiv politic”.

Pentru „Fabrica de 10”, documentarul pe care TVR 1 îl va difuza în două părți în emisiunea „Adevăruri despre trecut”, Irina Luca a stat de vorbă cu foste gimnaste olimpice și antrenori.

Iar dacă pentru Anca Grigoraș, acum Președintă a Comitetului Tehnic Feminin al „European Gymnastics”, „gimnastica a fost o mare familie”, pentru Georgeta Gabor, a fost un lung șir de abuzuri: „Când te coborai de pe podium și te urcai în mașină, intrai în aceeași rutină: la fel n-am mâncat în seara aceea. (…) Te cântărea de două ori, de trei ori pe zi, de 4 ori. Și dacă beai o gură de apă, era normal ca 5 grame să se vadă (…) Nu ținea nimeni cont de noi, nu te întreba nimeni daca ți-e rău sau ți-e bine, dacă iți dorești sau nu îți dorești ceva, dacă ești sănătos sau nu… Nu, tu erai bun pentru a obține niște rezultate. Și a culege alții niște lauri.”

Advertisement

Cele două părți ale documentarului „Fabrica de 10” vor putea fi urmărite sub genericul „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1, miercuri, pe 20 şi 27 octombrie, la ora 22.00.

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending