Connect with us

BAZAR

Un sculptor român la „Art Monaco”: Giulian Dumitriu

Published

on

 

România va fi reprezentată la „Art Monaco 2015” de către sculptorul Giulian Dumitriu. Evenimentul reunește celebre galerii de artă, dar și zece sculptori din diverse țări, considerați de echipa de selecție ca făcând parte dintre cei mai reprezentativi artiști ai prezentului. „Art Monaco”, eveniment extrem de select și selectiv, se va desfășura în perioada 9-12 iulie și va fi inaugurat în prezența Prințului Albert de Monaco, a unor critici recunoscuți și colecționari de marcă.

„Este o mare bucurie faptul că juriul <<Art Monaco>> mi-a dat șansa de a reprezenta România într-un eveniment de o asemenea anvergură. Lucrările pe care le voi expune sunt inspirate de ceea ce aș putea numi <<the other reality>>. Materializarea acestei viziuni a presupus eforturi foarte mari și, adesea, atingerea limitelor fizice. Dar cred că numai prin forțarea limitelor, prin șlefuire până la epuizare și prin sublimarea materiei fruste într-o altă realitate, revelată, bronzul sau piatra capătă sens și, în cele din urmă, viață”, a declarat Giulian Dumitriu.

Printre lucrările expuse la „Art Monaco” va fi și sculptura Higher Together, creată de Giulian Dumitriu pentru a ilustra valorile companiei JTI. Artistul explorează în lucrările ultimilor ani și un gen de nișă, un neo-realism contemporan abstract care, fără a fi asimilat artei industriale, răspunde căutarilor legate de identitatea artistică a corporațiilor, cu referire la branding și valori exprimate plastic. De exemplu, Higher Together reprezintă interpretarea originală a valorilor JTI: Enterprising, Open, Challenging. „S-a turnat bronz incandescent în căușe, pentru ca, mai târziu, elemente solide să răsară din pietre ca sâmburii fructelor. A fost nevoie de foarte multă forță, pentru ca nu este ușor să ajungi din bucăți la un întreg. Este vorba despre valorile companiei, dar și despre cele naționale, îngemănate simbolic cu cele ale companiei mamă din Japonia, la fel de simple și profunde”, declara Gilda Lazăr, Director JTI România, cu ocazia vernisajului lucrării, care va părăsi sediul JTI pentru o săptămână, spre a fi expusă la „Art Monaco”.

Higher Together

„Higher Together se așază pe verticală, coagulează în jurul ei elemente aparent disparate și face legătura între spiritualități, cea a extremului orient și cea creștină, românească” spunea Pavel Șușară, critic de artă, la vernisaj. „Coloana, indiferent că este a lui Giulian sau a lui Brâncuși, are ca sursă arborele vieții, axul lumii, care dă sens existenței și din care, până la urmă, se cioplește și crucea reînnoirii și a resurecției spirituale. Trăim într-o lume orizontală, o lume care a uitat verticalul. Verticala leagă pământul de cer, iar arta sculptorului Dumitriu reprezintă o formă de căutare împreună a unei noi soluții de descoperire a naturii noastre, care nu se erodează odată cu primul răsărit și cu primul avânt. Putem comunica la nivel de specie doar în urma unor intense experiențe individuale și este ceea ce, în cele din urmă, face Giulian Dumitriu prin lucrările sale”, a declarat Șușară.

Născut în 1971, la Bacău, într-o familie de artiști, absolvent  al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, avându-l ca mentor pe Mihai Buculei, Giulian Dumitriu este prezent în expoziții personale şi de grup la București, Milano, Amsterdam, Paris și Toronto, iar lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Canada, Statele Unite și Elveția. Artistul se poate mândri, printre altele, și cu realizarea unor sculpturi monumentale  din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara și Ion Ghica și a contribuit, în 1996, la restaurarea celebrului Palat Ghica.

În ultimii ani, arta contemporană românească a devenit din ce în ce mai apreciată, la loc de cinste în marile galerii ale lumii, dar și în marile colecții. Și iată că nu doar pictura,  reprezentata prin nume ca Adrian Ghenie, ci și sculptura românească intră în acest club select.

JTI susține în România evenimente și instituții culturale prestigioase: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Comedy Cluj, turneele Duelul Viorilor, Pianul Călător si Flautul de Aur, organizate de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo, cu sprijinul Radio România. JTI organizează de 16 ani Întâlnirile JTI, eveniment devenit un brand cultural național, care a avut ca invitați personalități marcante ale dansului contemporan: Bejart Ballet Lausanne, Joaquin Cortes, Sylvie Guillem, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui sau Akram Khan Company.  JTI este un promotor al moștenirii culturale japoneze în România, fiind și cel mai important investitor japonez pe piața locală.

Foto credit: Ciprian Zinca

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Evenimente

Chef Scărlătescu organizează ediția de toamnă a Festivalului Scoicilor

Published

on

 

Toamna aceasta, chef Cătălin Scărlătescu își va relua locul la masa jurizării pentru cel mai nou sezon Chefi la cuțite, însă, până atunci, juratul are în plan să transforme ultimele zile de vară într-un adevărat ospăț culinar. Festivalul Scoicilor își redeschide porțile pentru a doua oară anul acesta, cu o ediție specială, de toamnă, iar gurmanzii sunt așteptați între 29 august și 1 septembrie în Piața Ovidiu din Constanța, la un nou festin gastronomic, sub marca consacrată a iubitului jurat.
”Festivalul Scoicilor rămâne cel mai drag eveniment pe care l-am făcut! Tocmai de aceea vreau să aduc din nou oamenii împreună, la final de vară, și sper ca toți constănțenii, dar și cei care au venit din cele mai îndepărtate colțuri ale țării la malul mării, să ne treacă pragul pentru un spectacol în bucate cu și despre scoici. Va fi o ediție extraordinară!”, a mărturisit chef Cătălin Scărlătescu.
Toți cei care nu pot rezista în fața midiilor pane, a tocănițelor din fructe de mare, a scoicilor sotate cu vin sau cu sos de roșii și pătrunjel, sunt așteptați în Piața Ovidiu, din centrul vechi al Constanței, acolo unde îl pot întâlni și pe chef Cătălin Scărlătescu, prezent în toate cele patru zile de festival.
Tot în această toamnă, juratul revine și la Chefi la cuțite, alături de bunii său colegi- Sorin Bontea și Florin Dumitrescu. Cel mai nou sezon al show-ului culinar de la Antena 1 va înteți competiția gustului atât între jurați, cât și între bucătarii aspiranți la cel de-al șaptelea titlu al show-ului culinar.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Vertical Entertainment prezintă „Cod Roșu în Serviciile Secrete”, din 30 august la cinema

Published

on

 

În urma unui atentat asupra președintelui Statelor Unite (Morgan Freeman), acuzat de incident este garda lui de corp, agentul serviciilor secrete Mike Banning (Gerard Butler). După ce reușește să scape de autorități, agentul este dat în urmărire generală, astfel că trebuie să evite propria lui agenție și să fie cu un pas înaintea FBI-ului pentru a demasca adevărații autori ai atacului.

Disperat să își dovedească nevinovăția, Banning se bazează pe ajutorul unor aliați neașteptați pentru a-și proteja familia și a salva țara de pericolul iminent.

Gerard Butler revine pentru a treia oară în rolul celui mai eficient agent de Securitate în acțiunea Cod Roșu în Serviciile Secrete”, din 30 august, pe marile ecrane.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Vertical Entertainment prezinta din 23 august pe marile ecrane ,,Bucataria Iadului”

Published

on

 

Povestea a trei femei curajoase, „Bucătăria Iadului” le prezintă pe Melissa McCarthy, Tiffany Haddish și Elisabeth Moss în rolurile a trei soții de mafioți arestați de FBI care, în anul 1978, luptă să își mențină poziția privilegiată in faimosul cartier american Hell’s Kitchen.

Rămase fără protecție și venituri stabile, doamnele decid să preia chestiunile mafiei irlandeze în propriile mâini – reușind să găsească aliați atât în gestionarea problemelor din cartier, cât și în eliminarea concurenței.

New Line Cinema, în asociere cu BRON Creative, prezintă o producție Michael De Luca filmul „Bucătăria Iadului” din 23 august pe marile ecrane.

Mai multe informații se găsesc pe pagina de oficială Facebook/VerticalEntertainment.

Galeria foto a filmului poate fi descărcată de AICI

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: