Connect with us

Premieră TV

PREMIERA. Unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Primului Război Mondial, dezvăluit la BBC Knowledge

Published

on

BBC Knowledge va difuza miercuri, 16 iulie, de la ora 23:00, documentarul Somme: Războaiele din labirintele secrete ce prezintă unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Primului Război Mondial: o rețea de tuneluri adânci, recent descoperită, care se întinde pe mai mulți kilometri.

Acest câmp de luptă pierdut, situat în subteranele micului sat francez La Boisselle din Picardy, a fost construit, în mare parte, de trupele britanice, între 1914 și 1916. Peste 120 de oameni și-au pierdut viața în aceste tuneluri, în încercarea de a străpunge liniile germane din apropiere, aceste galerii fiind mormintele multora dintre ei. Documentarul îi urmărește pe istoricul Peter Barton și o echipă de arheologi, aceștia devenind primii oameni în aproape o sută de ani care au intrat în acest labirint încă periculos.

Minele militare erau încărcături explozive uriașe care puteau distruge un tranșeu fortificat într-o secundă. Pentru a plasa aceste mine sub liniile germane, soldații britanici erau nevoiți să joace un joc terifiant de-a șoarecele și pisica în subteran – trebuiau să monitorizeze în permanență săpăturile dușmanului și să încerce să intercepteze tunelurile germane fără a fi detectați.

Dezvăluind realitatea sumbră a acestui straniu război subteran, Peter află povestea oamenilor care au luptat aici, inclusiv a minerilor și muncitorilor civili specializați în lucrări de canalizare. Ies astfel la iveală misiunea secretă a acestora din prima zi a Bătăliei de pe Somme, precum și motivul pentru care comandamentul britanic nu a reușit să valorifice avantajul tactic crucial oferit de cei care au săpat aceste tuneluri.

BBC Knowledge poate fi recepționat în rețelele Romtelecom, Digi și Orange TV.

Mihai Știrbu este Senior Editor și îi poți scrie la contact(a)radardemedia.ro

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending