Connect with us

ALL MEDIA

Valentin Jucan, membru CNA propune: TVR, fără publicitate. Plus o „taxă universală”

Published

on

 

Valentin Jucan, membru al CNA, îi propune public Directorului general interimar al TVR, Stelian Tănase, câteva măsuri concrete de reformare a TVR pornind de la cererea acestuia privind mărirea taxei TV. Radar de Media va prezinta textul integral al apelului lui Jucan.

„Preşedintele director-general interimar al Televiziunii Române, domnul Stelian Tănase, a propus, recent, mărirea, de către Guvern, a cuantumului taxei pentru funcţionarea Societăţii Române de Televiziune. Este o măsură aşteptată, ţinând cont că această contribuţie a cetatenilor la constituirea bugetului serviciului public de televiziune are cea mai mică valoare faţă de cele stabilite în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului remarc, însă, că acest subiect nu poate fi abordat cu simplitatea argumentelor privind doar nivelul acestei taxe, eventuala mărire a acesteia obligând, în opinia mea, la adoptarea unui set complex de decizii, inclusiv de natură legislativă.

Potrivit aliniatului (2) al articolului 31 din Constituţia României („Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal”), în legătură cu asigurarea dreptului la informare,potrivit articolulului 31 aliniatul (5) din Legea Supremă,(„Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurile sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin legea organica”), împreună cu responsabilităţile ce îmi revin în confomitate cu Legea audiovizualului, sunt obligat la a urmări protejarea interesului public, inclusiv în chestiunea măririi taxei pentru serviciul public de televiziune. Cu alte cuvinte, doresc – aşa cum cred că doresc şi concetăţenii mei – să ştiu ce vor primi românii în plus de la T.V.R. în schimbul măririi taxei pentru acest serviciu public. Această dorinţă este, cred, cu atât mai legitimă, cu cât, până în acest moment, am asistat la prăbuşirea audienţelor T.V.R., la închiderea T.V.R. Cultural – singura oază de cultură din spaţiul audiovizual românesc – , la luptele pentru controlul politic al acestei instituţii cu poziție strategică într-un stat modern şi democratic, lansări de grile fastuoase şi costisitoare financiar pentru emisiuni lipsite de calitate şi relevanţă, blocaje economico-financiare şi decizionale e.t.c.

După cum se ştie, potrivit Legii de organizare şi funcţionare, pe lângă fondurile care se strâng din colectarea taxei TV, Societatea Română de Televiziune mai beneficiază de surse de finanţare directe şi indirecte: banii din publicitatea pe care o difuzează (este drept, în limita a 8 minute pe oră, faţă de 12 minute în cazul televiziunilor comerciale), fonduri guvernamentale pentru diverse investiţii, dar şi ştergeri sau reeşalonării de datorii la bugetul de stat, stabilirea, de către Guvern, a categoriilor de cetăţeni scutiţi de la plata taxei şi a nivelulului taxei pe categorii de plătitori – pe care le consider tot “surse de finanţare”.

Din punctul meu de vedere, toate aceste pârghii financiare, cumulate, nu pot şi nu vor asigura niciodată o reală autonomie inclusiv din punct de vedere economico-financiar a SRTV, în spiritul şi litera Constituţiei României.

Mai mult, politicul, prin pârghiile aflate la dispoziţia Guvernului (oricare ar fi acesta), va putea oricand să constrângă financiar serviciul public de televiziune, cu implicaţii directe asupra conţinutului programelor şi a independenţei editoriale. În acest sens, avem un exemplu recent: protocolul semnat de fostul preşedinte director-general Claudiu Săftoiu, cu Ministerul Agriculturii, prin care conţinutul editorial al TVR3 era în mare parte cedat ministerului.

Controlul asupra presei audiovizuale nu se mai face prin retrageri de licenţe, ci prin suprimarea sau diminuarea surselor de venit adică prin măsuri financiar-fiscale. (A se vedea, în acest sens, şi încercările de modificare a Codului insolvenţei, cu privire la radiodifuzori).

În acest context, consider că S.R.T.V., în actuala formă de organizare şi funcţionare, nu are capacitatea să asigure publicului său informarea corectă, promptă, obiectivă şi echidistantă şi formarea propriilor opinii de catre telespectatori. S.R.T.V. nu îşi îndeplineşte, în prezent, nici obligaţiile cultural-educative, informativ-formative şi nici pe cele privind posibilitatea vizionării desfăşurării unor evenimente sportive interne sau internaţionale.

În opinia mea, simpla mărire a cuantumului taxei tv nu va rezolva situaţia financiară precară a T.V.R., situaţie care influenţează în mod direct conţinutul şi calitatea programelor serviciului public de televiziune.

Dacă noua conducere a televiziunii publice îşi asumă respectarea publicului şi a valorilor la care m-am referit, propun ca, în dezbaterile referitoare la mărirea taxei tv, să se ţină cont şi de următoarele aspecte pe care le consider esentiale:

 

1. INTRODUCEREA UNEI “TAXE UNIVERSALE”

– totalul sumei care se poate colecta la bugetul S.R.T.V. prin introducerea acestui tip de taxă va fi mult mai mare decât nivelul total al surselor actuale;

– taxa universală este o ecuație care se aplică fiecărei persoane fizice și juridice;

– se ține cont de veniturile persoanei fizice si juridice și de fluctuațiile acestora;

– obligă persoanele juridice cu cifre de afaceri mari să plătească o taxă mai mare;

– Guvernul este eliminat din mecanismul stabilirii taxei şi aducerii altor resurse. Acesta nu mai poate stabili, după bunul plac, cuantumul taxei și cine este exceptat de la plata acesteia. Guvernul nu va mai trebui să aloce alte fonduri, şi, prin urmare, va pierde această pârghie de control de tip financiar-fiscal;

– persoanele cu venituri sub un anumit prag nu vor plăti această taxă, conform calcului care va rezulta.

2. ELIMINAREA TOTALĂ A PUBLICITĂȚII DIN PROGRAMELE T.V.R.

– existenţa taxei universale, plătită de fiecare cetățean, suficientă pentru ca T.V.R. să își îndeplinească misiunea, scuteşte publicul de publicitatea difuzată, acesta beneficiind de programe și informare fără întrerupere;

– se va asigura, în acest fel, şi o concurenţă loială pe piaţa programelor de televiziune, între televiziunile comerciale şi serviciul public de televiziune.

3. DEFALCAREA BUGETULUI T.V.R.

– această defalcare ține cont de cele 5 studiouri teritoriale (Cluj, Mureș, Craiova, Timișoara și Iași) și de necesitățile financiare ale acestora;

– trebuie stimulată creșterea independenței financiare a studiourilor teritoriale, în multe cazuri prin aceasta realizându-se și o eliberare de comenzile editoriale de la centru;

– defalcarea bugetului presupune că un procent din taxa universală să fie distribuit direct către bugetul studioului teritorial fără a mai trece prin filtrul bugetului centralizat;

• de ex: un locuitor al municipiului Zalău va plăti, în funcție de venit, 6 lei reprezentând taxa tv. Studioul teritorial de care aparține este cel din Cluj. Un procent din cei 6 lei (ex: 1,3 lei) va merge direct către studioul teritorial Cluj.

– defalcarea bugetului înseamnă sprijin direct pentru realizarea conținutului editorial regional, înseamnă o apropiere a T.V.R., prin studiourile teritoriale, de identitatea și problematicile locale și regionale, într-o manieră mult mai aplicată;

– defalcarea bugetului ajută la crearea unei identități audiovizuale regionale prin implicarea directă a studiourilor teritoriale în proiectele dorite de comunități;

Votaţi AICI în semifinala premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALL MEDIA

Schimbare in Managementul Kanal D Romania

Published

on

Foto Credit: KANAL D
 

Ugur Yesil, General Manager Kanal D din anul 2011, preia pozitia de CEO si Executive Board Member Kanal D (Dogan Media International S.A. ), dupa ce aceasta functie a fost ocupata de Haluk Kurcer.

Ugur Yesil este primul angajat al Kanal D si cel care a pus bazele echipei in 2006 cand Kanal D intra pe piata media din Romania. In perioada 2006-2011 a fost CFO Kanal D, iar din aprilie 2011 si pana in prezent a indeplinit functia de General Manager al postului de televiziune.

Impreuna cu Haluk Kurcer, Ugur Yesil a dezvoltat de-a lungul timpului o strategie bine articulata,  a avut viziunea si curajul de a face schimbari radicale si inspirate care au consolidat pozitia de trendsetter a  Kanal D pe piata media din Romania.

De-a lungul celor 10 ani in care Haluk Kurcer a fost Presedintele statiei, Kanal D a gasit echilibrul perfect intre investitii si rezultate, traversand perioada dificila a crizei economice si ajungand pe profit in 2015, la doar opt ani de la lansarea acestei televiziuni. Abordarea unei strategii de programe care a oferit publicului diversitate si unicitate a generat atat cresterea cotei de piata, cat si a veniturilor.  An de an, Kanal D si-a consolidat pozitia pe piata TV, devenind astazi una dintre statiile din top 3 televiziuni generaliste din Romania; Kanal D se afla adesea pe primul si al doilea loc in topul audientelor, prin programele de succes difuzate pe diferite intervale orare.

Foarte atasat de echipa, vizionar si curajos decizional, Haluk Kurcer si-a pus in valoare vasta experienta manageriala in slujba acestei televiziuni. II multumim pentru implicare, leadership si contributia sa in ceea ce a devenit Kanal D astazi.

Pana la finalul lunii decembrie, Ugur Yesil va prelua atributiile manageriale de la Haluk Kurcer, care va ramane membru al Board-ului, cu atributii diferite.

Kanal D este subsidiara Dogan Sirketler Grubu Holding AS si a emis pentru prima data pe 18 februarie 2007.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Radio

Alex Dima, la DigiFM: „Preoții nu ar trebui să umble împăiați și foarte răi, acri”

Published

on

Foto Credit: DIGI FM
 

Alex Dima a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea “Oameni de Colecție”, emisiune de interviuri unice, difuzate LIVE pe pagina de facebook DigiFMRadio și în fiecare duminică, on air, la DigiFM.

Jurnalistul a vorbit despre dorința sa din copilărie de a deveni preot.

„Ani de zile mi-am dorit să fiu preot. În ultimii ani de facultate, când am venit aici în București, am ajuns să nu mai simt că vreau să fac lucrul ăsta. Credeam și cred în continuare că e un lucru foarte fain să fii preot. Dar simțeam că nu sunt eu omul care să se îmbrace în veșminte și să slujească, așa cum cred eu că ar trebui să slujești, cu credință. Când ești în fața sfintei mese și ești în altar și lucrezi cu harul lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu trebuie să fie acolo, să îl simți pe Dumnezeu și după ce ai ieșit din biserică. Eu nu m-am simțit că pot să păstrez relația asta vie și permanentă.”

Alex a criticat preoții care consideră că ceea ce fac este doar un job.

„Cine consideră că preoția este o profesie, este greșit. Cu atât mai mult să fii preot și să zici că te duci la job. Atunci ești un actor nefericit care te îmbraci în niște veșminte și din păcate joci aceeași piesă toată viața.”

Cătălin Striblea a fost curios să afle de la Alex Dima cum vede el Biserica.

„Depinde cum vrei sa vezi biserica. Tu trebuie să găsești un preot care este doctorul sufletului tau, cu care să te conectezi. Ar trebuie să îți cauți un preot care să îți fie duhovnic. Dacă deschizi Facebook-ul, se vede un pic cam nasol. Eu vorbesc și din interior, după 9 ani de Teologie. Foarte mulți preoți sunt farisei care l-au confiscat pe Dumnezeu. Mulți dintre ei sunt niște actori. Dumnezeu e bun, e iubire. Nu ne pedepsește, nu ne dă cu biciul în cap. Cum zice părintele Necula, dacă Iisus ar veni acum, s-ar îmbrăca în blugi și ar sta de vorbă cu tinerii în fața blocului. Eu am mai zis asta, ar trebui să ia exemplul Papei, care oprește mașina, se dă jos și stă de vorbă cu oamenii. Avem foarte mulți episcopi care fac lucrul ăsta. Nu ar trebui să umble împăiați și foarte răi, acri. De câte ori l-ai văzut pe Patriarh zâmbind?”

Deși este un om credincios, nu a fost la referendumul pentru redefinirea familiei. Și a explicat și de ce a ales asta.

„Nu am fost la referendum. O să mi-o iau după interviul ăsta. Eu cred în căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Ce fac alți oameni pe lângă, e treaba lor. Nu am fost la referendum pentru că mi s-a părut că am inventat o temă, pe care s-au tocat o grămadă de bani. Tema asta, dacă o aveam, dacă eram preocupați de familia tradițională, pregăteam asta. A fost o comunicare foarte proastă care a venit din partea Bisericii, cum ar fi că dacă nu votezi nu crezi în Dumnezeu. Coaliția pentru Familie a comunicat foarte prost. Dacă vin niște tradiționali, un bărbat și o femeie, să îți ia copiii din casă, nu ai nici o problemă? Ai o problemă doar dacă vin doi bărbați?”

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Radio

Nono Semen va prezenta matinalul de weekend la DIGI FM

Published

on

Foto Credit: DIGI FM
 

Binecunoscutul DJ de radio, realizator de programe și unul dintre cei mai iubiți MC de la noi, Nono Semen, se întoarce la microfon pe frecvențele DigiFM. El va fi amfitrionul morning show-ului de weekend, începând din 20 octombrie, sâmbăta de la 08.00 la 11.00 și duminica de la 8.00 la 12.00.

„Diminețile de weekend sunt mult mai animate decat par. Cei mai mulți oameni pe care-i cunosc sunt ca tine și ca mine, adică la fel de activi ca în oricare altă zi, doar că sâmbăta și duminica fac lucruri diferite față de restul săptămânii. De obicei, acestea sunt și mult mai plăcute. Sau ar trebui să fie… Aici intervin eu, încă de la prima oră. Îți completez starea de bine sau îți dau o mână de ajutor s-o găsești. Mă arunc și cu sugestii și îți reamintesc că, deși uneori norii par atât de negri, dincolo de ei te așteaptă mereu un soare cald și prietenos. Ca să știi”, promite Nono Semen și așteaptă toate urechile ciulite la DigiFM, în diminețile de sâmbătă și duminică .

O noapte lungă? Nono are remediul. Vrei să pleci la drum? Știe Nono de ce ai nevoie, pe unde s-o iei, sau pe unde să n-o iei. Nu știi unde să ieși în zilele libere? Afli tot ce vrei să știi doar ascultându-l pe Nono la DigiFM.

Pasionat de mașini, avioane, astronomie și fotbal, Nono Semen a debutat în ‘95 la Radio Târgu Jiu. Când un coleg DJ s-a îmbolnăvit, Nono a avut șansa să fie invitat să preia microfonul, de care nu s-a mai despărțit niciodată. Este și acum recunoscător pentru încrederea care i s-a acordat.

Morning show de weekend cu Nono Semen se ascultă la DigiFM dis-de-dimineață cu cea mai bună muzică și știrile de care ai nevoie pentru un weekend așa cum ai așteptat toată săptămâna.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement Https://Www.Autodoc24.RO

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement
Advertisement

Trending