Connect with us

Film

Vertical Entertainment prezintă „Bătălia de la Midway”, din 15 noiembrie la cinema

Avatar

Published

on

Titlul original: Midway

Gen: Acţiune, Razboi

Regia: Roland Emmerich

Scenariul: Wes Tooke

Producători: Alastair Burlingham, Roland Emmerich, Harald Kloser

Distribuţia: Woody Harrelson, Luke Evans, Patrick Wilson, Mandy Moore, Dennis Quaid, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas,

Casa de producţie: AGC Studios, Entertainment One

Limba: Engleză

Lansare în România: 15.11.2019

O producție grandioasă, Bătălia de la Midway” urmărește povestea adevărată a incredibilei victorii purtate de curajosii piloți și comandanți de pe flota americană care, deși depășiți numeric, au reușit să învingă un adverar incredibil de puternic. Luptând pentru democrație și libertate, armata SUA a distrus flota japoneză în bătălia de la Midway, o confruntare epică purtată în aer și pe apă care i-a condus pe Aliați către victorie și a schimbat cursul evenimentelor în Pacific în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.

Distribuit de Vertical Entertainment, filmul „Bătălia de la Midway” are premiera pe marile ecrane din țară începând cu 15 noiembrie.

Comentarii

Film

Sezonul Iubirii aduce la DIVA o „Idilă în paradis”

Avatar

Published

on

            Filmele romantice de vară de la DIVA sunt difuzate duminica, de la ora 16:00, iar data de 9 august aduce o nouă premieră: „Idilă în paradis” (Retreat to Paradise, 2020).

 

Într-un peisaj tropical de vis, Ellie (Melanie Stone) are grijă de Jordan (Casey Elliott), care se reface în urma unei răni serioase la umăr. Problema este că atitudinea lui morocănoasă o determină pe Ellie să-și dorească să plece cât mai departe de el și să-l lase singur cu durerea.

Recuperarea cere timp și pe masură ce ajung să se cunoască, Jordan începe să vadă că Ellie este tot ceea ce el își dorește de la viață și poate doar să spere că și ea simte la fel. În ciuda atitudinii sale, soarele, marea și atmosfera de vacanță lucrează în favoarea lui.

 

Sezonul iubirii continuă cu filmul „Dragoste la Daisy Hills” (Love at Daisy Hills, 2020), programat duminica viitoare, pe 16 august. Urmăriți DIVA pentru doza săptămânală de romantism și filmele de vară din Sezonul iubirii.

 

Urmărește DIVA în social media:

Facebook: www.facebook.com/divaromania/

Instagram: @diva_romania

Comentarii

Continue Reading

Film

Duminica filmului românesc vă invită să vă amintiţi de cei mai frumoşi ani, cu îndrăgita producţie „Liceenii”

Avatar

Published

on

            Pe 9 august, Duminica filmului românesc este dedicată regizorului Nicolae Corjos în vara în care cineastul a aniversat 85 de ani. „Liceenii” (1986), de la ora 13.10 şi „Pădurea nebună” (1982), de la ora 20:10, sunt doar două dintre producţiile care reamintesc telespectatorilor TVR 2, despre talentul inegalabil al cineastului.

 

Filmele seriei „Liceenii” (1986), în regia lui Nicolae Corjos, au marcat mijlocul anilor ’80. Devenite un adevărat fenomen cinematografic, producţiile s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat, iar protagoniştii – Oana Sârbu, Ştefan Bănică Jr. şi Mihai Constantin – s-au transformat în idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă.

„Cred că farmecul peliculei „Liceenii” de aici pornește, din stăpânirea acelor mișcări interioare care îngăduie fiecărui erou „să vină în față”, fără ostentație. Există așadar, în film, eleva model, dar evidența modelului nu supără, și băiatul harnic aflat în cumpănă, și băiatul bun, „dar cu lipsuri”, și descurcărețul simpatic și fata despre care nu știm prea multe, dar care are personalitate și haz din belșug etc.”, scria în 1986 ziarul „Informația”, la rubrica Cronică de film.

Povestea melodiei „Ani de liceu”

Element central, genericul „Ani de liceu”, a devenit un adevărat imn pentru generaţii de liceeni. Melodia a fost cerută de regizorul Nicolae Corjos lui Florin Bogardo pentru filmul „Liceenii”, iar cei doi colaboraseră anterior la pelicula „Declarație de dragoste” (1985). „Ani de liceu” urma să fie momentul central al coloanei sonore, interpretat de protagoniștii Ștefan Bănică Jr. și Oana Sârbu (care se lansase deja în muzica ușoară).

Iniţial, regizorul Nicolae Corjos nu a apreciat cântecul, considerându-l monoton. Cei doi tineri actori nu au reușit o interpretare convingătoare, astfel încât s-a apelat la duetul Bogardo–Stela Enache. Versurile cântecului au fost considerate scandaloase de către cenzori din pricina tonului ironic în care era prezentată activitatea școlară a elevilor de liceu.

„Am sute de piese în repertoriu, dar dacă nu cânt asta tot degeaba. Vă vine să credeţi, „Ani de liceu” are 34 de ani… Surprinzător e că tinerilor care nu mă ştiu, nici pe mine, nici pe Florin Bogardo, dacă le spun despre „Ani de liceu” fac imediat legătura”, povestea Stela Enache într-un interviu.

 

„Liceenii”, rampă de lansare pentru actorii din distribuție

Ştefan Bănică Jr, Oana Sârbu, Mihai Constantin și Tudor Petruț, care ne-au încântat în rolurile lui Mihai, al Danei, al lui Ionică și al lui Șerban, au evoluat extraordinar după această producție. Iată ce fac astăzi, la 34 de ani după lansare. Cariera lui Ștefan Bănică Jr. s-a desfăşurat cu mare succes atât în televiziune sau film, cât şi pe scenele teatrelor sau cele muzicale, cu concertele rock’n’roll. Oana Sârbu – eleva Dana Vasilescu, iubita lui Mihai – și-a găsit locul pe scena dedicată jazz-ului, într-un band, dar şi în muzica uşoară.

Mihai Constantin, Ionică în „Liceenii”, este unul dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național București. Fiu al marelui actor George Constantin și al mezzosopranei Iulia Buciuceanu, sora actriței Tamara Buciuceanu (care a jucat la rându-i în „Liceenii”, în rolul lui Isoscel), Mihai a dat mai departe ștafeta actoriei fiului său. Matei, fiul lui Mihai Constantin, și Radu Ștefan, fiul lui Ștefan Bănică Jr, au jucat împreună la TNB în piesa „Totul în grădină”, la fel cum tații lor au jucat împreună în „Liceenii”.

Cesonia Postelnicu, eleva Geta, este în prezent actriță a Teatrului Național București, unde joacă în piesele „Cinci femei de tranziție” și „Idolul și Ion Anapoda”. Tudor Petruț era Șerban Pascu, elev olimpic la matematică și preferatul profesoarei Isoscel. Acum, în viața reală, este profesor de matematică. Însă nu în România, ci în America, unde s-a stabilit la câțiva ani după Revoluție. Tot peste Ocean, Tudor, rivalul lui Bănică la inima Oanei în film, și-a împlinit visul de a deveni scenarist și a devenit gazda unei emisiuni.

 

Depănaţi amintiri frumoase, duminică, 9 august, la Duminica filmului românesc:

13:10 Liceenii (România, 1987), Distribuţia: Ştefan Bănică Jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin, Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru.

20:10 Pădurea nebună (România, 1982), Distribuţie: Florin Zamfirescu, Horaţiu Mălăele, Valeria Sitaru.

 

Comentarii

Continue Reading

Film

Sâmbăta aceasta „Grăbeşte-te încet !”, dar nu şi la comedie pe TVR 1. Actorul Radu Gheorghe povesteşte cu bucurie întâmplări din culisele filmului

Avatar

Published

on

            TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet !”, în regia lui Geo Saizescu. Cu această ocazie, actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul lui Bebe Ciupercuţă, povesteşte cu mare drag despre întâlnirea cu marii actori din distribuţie, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante din culise.

 

Din distribuţie fac parte nume importante ale scenei româneşti ca Tamara Buciuceanu Botez, Dem Rădulescu, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Nicu Constantin, Ileana Stana-Ionescu. Cu umor și ironie, filmul poartă titlul proverbului latin, „Grăbește-te încet !” (Festina lente) şi ne îndeamnă să ne aplecăm asupra unor principii importante de viață: sinceritatea şi dragostea. Pelicula prezintă pățania directorului Dumitraşcu (Dem Rădulescu), un om onest, dar veşnic grăbit, care accidentează un tânăr aiurit, ce mergea pe mijlocul străzii (interpretat de Radu Gheorghe). După ce, iniţial, fuge de la locul faptei, şoferul se întoarce, dar nu-şi mai găseşte victima. Ca din senin, tânărul accidentat reapare în viaţa eroului, bulversându-i familia cu încurcături comico-sentimentale.

 

„Să fii partenerul unora dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor nu a însemnat doar o imensă bucurie, ci un adevărat curs de actorie de film pe care l-am luat !”

„Distribuindu-mă în filmul Grăbeşte-te încet !, Geo Saizescu mi-a oferit şansa  să joc lângă unii dintre cei mai mari actori ai perioadei aceleia şi, poate, unii dintre actorii cei mai mari ai tuturor timpurilor.” […]

 

„Era cât pe ce să rămân cu porecla Fifi…”

„Nici nu ştiam că am acest nume în film… Bebe Ciupercuţă… pentru că în dialogurile mele cu actorii nu s-a pomenit numele meu din film. Sigur, în scenariu era, mi-am învăţat rolul, dar mi-a ieşit din minte, nu se pomenea numele meu în film. În amintirile mele au persistat şi persistă ce au remarcat spectatorii: era cât pe ce să rămân cu porecla FIFI… şi asta pentru că era foarte sonor în film, într-una dintre replicile mele (care se repeta), îi spuneam actriţei Tania Filip, parteneră în film, „Fii cuminte, fii cuminte!”, iar unii dintre spectatori au asociat numele acesta, Fifi, cu năzdrăvăniile globe-trotter-ului care şi-a propus să înconjoare pământul mergând pe jos. […]

„Iar asta mă cam încurca, pentru că sărisem peste lecţia cu pupatul ! Mi-a scos peri albi turnarea scenei…”

„[…] Pentru mine, sărutul era şi rămâne un act intim, pe care nu îl filmezi şi în niciun caz la anunţul: fiţi atenţi, acum !, iar eu mă pup la comandă cu domnişoara asta… sau cu doamna sau cu cine e necesar şi veniţi să vedeţi ! Nu, nu veniţi să vedeţi nimic, deloc ! Rămâneţi acasă unde sunteţi ! Eu mă pup cu ea în parc sau acasă, sau într-un loc intim, în care ne exprimăm sentimentele de dragoste… Se spune că sărutul e o promisiune pentru mai mult ! E, păi ce facem ? Filmăm şi mai mult ? Acesta a fost chinul meu ca actor în acea perioadă: să fiu socotit june prim şi asta pentru că, mai devreme sau mai târziu, trebuia să pup fata, partenera. Iar în acest film, partenera mea, Tania Filip, a trebuit să suporte sărutul meu, dar sper că ea a reuşit să se transpună mai bine în pielea personajului… Deşi o iubeam în film, totul era perfect până la faza cu pupatul… Mi-a scos peri albi turnarea scenei ! Din fericire, a fost doar un singur pupat şi, mă rog, poate câteva duble, şi oricum, în rolul globe-trotter-ului, o tăiam repede de acolo, plecam”.

 

Întâlnirile cu actorii din Grăbeşte-te încet, frumoase prietenii profesionale

Radu Gheorghe se cunoştea cu mai toţi actorii din distribuţia filmului, dar nu este timp să te bucuri de aceste întâlniri în măsura în care ţi-ai fi dorit: „Ne ştiam din teatru cu majoritatea actorilor, eu îi cunoşteam din teatru, şi ei începuseră să mă cunoască drept un cal breaz, care face tot felul de comedii, care plac publicului, jucam deja la Naţional. De exemplu, cu Dem Rădulescu, am avut în film o relaţie care a consolidat colaborarea profesională pe care o aveam din Teatrul Naţional. Cu Tania Filip – cu care atunci ne-am cunoscut ca actori, o relaţie foarte bună pe platourile de filmare, iar după filmări, s-a consolidat o frumoasă prietenie profesională. Iar cu Tamara Buciuceanu, am dezvoltat o relaţie profesională specială, eu am propus organizatorilor şi împreună am făcut un turneu în Statele Unite.

Dar din păcate, în timpul filmărilor, nu ai timp, nu reuşeşti să te bucuri de relaţiile astea, vine machiajul, trebuie să intri repede în pielea personajului într-un timp foarte scurt, să îi găseşti personajului cele mai importante trăsături şi să i le pui în valoare, să iasă ceva credibil. În teatru e altfel, ai mai mult timp, o lună, poate două să tot exersezi personajul şi să interacţionezi cu ceilalţi colegi”. […]

 

Radu Gheorghe, un globe-trotter în propria viaţă, la fel ca personajul său din comedia Grăbeşte-te încet !

„Bebe Ciupercuţă mi s-a potrivit ! Poate nu atât numele, cât caracterul personajului, felul lui de a fi. Şi eu, ca şi personajul interpretat în film, eram un globe-trotter, nu ocoleam pământul, ci încercam să îl parcurg. […] Şi eu, ca şi personajul meu, eram firi sportive: caiac, înot, windsurf, călărie, unele dintre ele făcute cu mult entuziasm în Institutul de Teatru.  Acum pot recunoaşte că plecam de la socialism ştiinţific şi mă duceam la călărie sau la bazinul de înot. Orice era mai bine decât teorie. Toate acestea, alături de simţul umorului, pe care îl moştenesc din familie, consolidat apoi în întâlnirea cu mari actori, în filmele în care am jucat, m-au recomandat pentru acest rol. […]

„Dacă nu abordam cariera artistică, poate eram și eu pe lângă Patzaichin – el canoist, eu caiacist…”

„Eu fiind din Tulcea, vă dați seama că, vrând-nevrând, am avut o viață sportivă. Unchiul meu m-a aruncat în apă de când eram mic, el fiind lângă mine. Zice: „Acum, înoată!”, până la urmă, am înotat, de frică, de ne-frică, din prima zi. Am înotat și, Dunărea fiind acolo, asta era, asta făceam, și distracția, și sportul nostru de zi cu zi. […]

Dacă nu abordam cariera artistică, poate eram și eu pe lângă Patzaichin – el canoist, eu caiacist. Dar n-a fost să fie așa. Am făcut școala de muzică din clasa I, la vioară, și până la urmă nici vioară n-am făcut, că mi-a fost inoculat microbul teatrului și zic: „Dom’le, încerc și eu o dată. Dacă e, să nu trăiesc cu un cui în suflet că n-am încercat. Asta îmi place”. În definitiv – mi-am zis eu atunci, adolescent fiind – în teatru, poți să folosești muzica, poate e un atu important să cunoști și un instrument, să poți să cânți, pe când în muzică nu te apuci să faci comedie acolo, la vioara a treia… să începi „da’ eu mai știu un banc, stați, opriți puțin Simfonia a V-a, știu eu una mai bună!”. Iar calculul lui, până la urmă, a funcționat: „Cum-necum, i-am păcălit pe cei din comisie – comisia fiind Sanda Manu și Octavian Cotescu, cei care m-au luat sub aripa lor ocrotitoare ca pedagogi, m-am dus la clasa Sanda Manu și am jucat și în clasa paralelă, Octavian Cotescu – așa că am trecut ușor de la sport la muzică și, până la urmă, la teatru, unde iată că mi-au folosit toate, și pasiunea mea de sportiv, până acum”.

 

„Dar uneori vântul suflă din spate şi poate te împinge unde trebuie !”

[…] Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt fericit că am apucat să joc în Grăbeşte-te încet !, un film care a rezistat în timp, mă bucur privind la colegii mei, mulți dintre ei dispăruți acum, de la care am învățat meserie – știți că se spune că meseria de actor se învață toată viața. Și trebuie să recunosc că încă învăț, atât de la mai marii actori ai noștri, cât și de la cei mai tineri. Practic în continuare meseria de actor, atât cât pot și mă ajută Dumnezeu.

Vă invit să vedeți spectacolul „Ludwig, Niccolo & Jo”, un spectacol de divertisment teatral și muzical, în care sunt trei actori – eu, colegul meu de la Teatrul Bulandra, Mihai Bisericanu și mai tânăra noastră parteneră, actriță și ea, Georgeta Ciocârlan. Vom juca în parcul Muzeului Cesianu, pe Calea Victoriei 151, pe 20 august, la ora 20.00. În aer liber, păstrând distanța fizică – doi metri în stânga, în dreapta, în față, în spate – dumneavoastră, ca spectatori, veți fi feriți de orice contact, vi se va lua temperatura la intrarea în grădină, e de preferat să aveți măști, totuși, că sunt actori știrbi, care scuipă (dar nu la așa mare distanță), sper să fie timp frumos… Dar noi să fim sănătoși ! Eu am să vă rog din când în când, dacă veți purta mască, să scoateți masca, să văd dacă râdeți sau plângeți; dacă râdeți, continuăm și vom continua așa, cu voie bună, trecând pandemia și măcar să rămânem sănătoși la cap. Vă mulțumesc și vizionare plăcută sâmbătă, la TVR 1 !”

 

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0