vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăEVENTSVICTORIE | Steaua Bucuresti, povestea oamenilor din umbra campioanei Romaniei

    VICTORIE | Steaua Bucuresti, povestea oamenilor din umbra campioanei Romaniei

    Steaua București a fost mereu ţinta controverselor. Dar şi sursa pasiunii a milioane de suporteri. Multă lumea asociază Steaua cu finanţatorul Gigi Becali. Săptămâna aceasta viitorul echipei în cupele europene a fost pus sub semnul întrebării în urma condamnărilor din Dosarul „Valiza”. Dar, la fel de multă lume uită că o echipă nu înseamnă doar patronul, antrenorul sau jucătorii săi. În spatele unui meci se ascund zeci de necunoscuţi care fac ca totul să mergă impecabil, indiferent de cine vine la conducerea clubului.

    Reporterii emisiunii „Din interior” au surprins faţa nevăzută a echipei cu cei mai mulţi suporteri din România . Ei sunt cei care, fără mari pretenții, au avut grijă de toți fotbaliștii și antrenorii care au trecut pe la cea mai titrată echipă de fotbal din România. Cine gătește de 20 de ani la clubul Steaua? Și cine are grijă de ghetele și echipamentul sportivilor? Cine îi ajută să se recupereze după accidentări? Sunt toate întrebări la care găsiți răspuns duminică, de la 18.30, pe Digi 24.

    În zilele de antrenament de la stadionul Ghencea, departe de teren, de jucători sau patroni se duce un altfel de „meci”. Unul în contratimp cu grătarele şi cuptoarele încinse. Marius Fălan e „Pele” de la Steaua. Nu pentru că ar avea un talent la fotbal egalabil cu cel al legendarului jucător brazilian. Ci pentru că așa i-a spus, în urmă cu mai mulți ani, Ilie Dumitrescu, fostul jucător de legendă al Stelei. Așa că „Pele al bucătăriei” îi spune acum tot lotul echipei. Fălan a gătit pentru toţi fotbaliştii care au trecut pe la club în ultimele două decenii. Viaţa lui Marius se confundă perfect cu istoria Stelei de după 1989. A venit aici în 1993. A prins şi perioada marilor jucători, ca Marius Lăcătuş sau Ilie Dumitrescu, dar şi perioada de schimbări, cu echipele noi, de după 2000. „Erau pe vremea aia Lăcătuş, Panduru, Ilie Dumitrescu, Parvu, Panait, Filipescu…”, își amintește bucătarul începuturile carierei printre cratițele de la Steaua. „Când am gătit primele zile îmi tremură cuţitul în mână. Efectiv! Îmi tremura cuţitul în mână la emoţiile pe care le aveam. Când venea câte un fotbalist pe lângă mine în bucătărie să vadă ce am făcut sau să-i dau câte ceva eram tot fleaşcă!

    Fostul fotbalist Ilie Dumitrescu își amintește de mâncarea lui „Pele”. „Ei, eu eram un răsfăţat, îmi făcea cam tot ceea ce voiam, cât am fost antrenor la Steaua. E genul de om care nu este fericit, nu pleacă acasă fericit, dacă tot ce înseamnă personaje din viaţa echipei nu sunt fericiţi şi nu sunt bucuroşi. Şi pot să spun că foarte mulţi antrenori, sub-antrenori, oameni care au făcut parte din viaţa echipei au avut probleme cu greutatea, mai ales la ţesut adipos, pentru că intrau în contact cu acest personaj!”, glumește fostul antrenor de la Steaua.

    De 15 ani, culorile echipei Steaua sunt păzite cu stricteţe de magazionerul Dan Simion. E aici din 1998. Un om de puține cuvinte, Dan Simion explică în voce joasă care sunt sarcinile lui la echipă. „Eu sunt care cu… Le pregătesc totul pentru meci!”. Magazionerul are grijă că fiecare jucător să-şi găsească întreg echipamentul, aranjat şi curăţat, mereu la locul pe care îl ocupă în vestiar. „E vorba de echipament de încălzire, echipament de joc, tot ce trebuie pentru un meci ca să-l şi câştige. La meciuri trebuie să cunoşti şi locul jucătorului, să ştii ce poartă. În afară de tricou şi short mai sunt multe textile, să le zic aşa, pe care le poartă ei pe dedesubt”, spune Dan Simion.

    Se spune că cizmăria este o meserie pe cale de dispariţie. Nu şi aici în Ghencea, se pare. Costel Ciontolac este cizmar la Steaua din 1990. Costel Ciontolac descrie în termeni simpli munca sa: „Le car ghetele, le curăț, le pun la meciuri acolo în vestiar. Vin ei, băieţii, după antrenament, se uită la teren şi văd cum e. Şi în funcţie de cum e terenul schimb crampoane. (…) Mai rar acum cu reparat cu… Dar câte unul mai vrea să le repare, ține prea mult la gheată sau ştiu eu… Vorba aia: au o superstiţie, dacă au dat multe goluri cu ea, zic că cu aia merge!”.

    Accidentările sunt cea mai mare frică a jucătorilor profesionişti de fotbal. O căzătură urâtă îi poate scoate pe tuşă luni întregi. Recuperarea la Steaua se face în cabinetul de fizioterapie unde lucrează maseurii și asistenții medicali. Și nimeni nu înţelege mai bine gustul înfrângerii sau al bucuriei decât veteranul staff-ului „din umbră”. Mitică Neagu este singurul angajat de azi al clubului care a fost de faţă la cea mai mare victorie a Stelei: câştigarea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla, pe 7 mai 1986. Acum, la peste 40 de ani de carieră ca maseur şi asistent medical la Steaua, Mitică Neagu poate face o comparaţie între jucătorii de altădată şi cei de azi. Deşi, cu diplomaţie, spune că toţi fotbaliştii au avut ceva special. „Ei, orice fotbalist sare capra… E normal. Are ziua lui liberă. Uite, de exemplu în echipa de astăzi n-am un fumător! Atunci, cu echipa cu care am câştigat Cupa Campionilor Europeni vreo doi trei nu fumau! Dar nu aveam jucător mulţi”, spune nea Mitică, duminică, de la 18.30, la Digi24.

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente