Pe 15 februarie, la Palatul Național al Copiilor din Bucureșți, în cadrul conferințelor Citește și Dăruiește, ediția a XIV-a, Ambasadorul Culturii Euro Education Federation, Claudiu Dumitrache, le-a vorbit elevilor bucureșteni despre importanța educației și cunoașterii. Artistul a adus în atenția publicului faptul că un om fără educație este mai mult un neom, pentru că lipsa de educație se alfă la neoameni, cum ar fi animalele și plantele.
Vorbind în discursul său despre pseudo-științele care încearcă să demonstreze că iubirea, care este energie divină, lucrare dumnezeiască sau energie necreată, inexplicabilă științific, ar fi doar o reacție chimică sau fizică, cel mult una meta-fizică, scriitorul Claudiu Dumitrache a menționat că ideile unora care lansează astfel de teorii, pleacă de la anumite apucături rușinoase pe care le numesc pasiuni și așa cred ei că se pot salva în ochii celor asemenea lor, celor încuiați în propriul amor și înguști la minte.
Citându-l pe Bogdan Chiorean, Claudiu a mai adus aminte că, pentru a merge la Biserică, e musai să intuieșți ceva din relația pe care Hristos ți-o propune, iar cât reușești să descoperi, arată, de fapt, câtă dragoste ai.
Al doilea moment din cadrul conferințelor a fost susținut de Rareș Prisacariu, câștigătorul concursului Românii au Talent din anul 2023, care a emoționat publicul până la lacrimi.
Despre copilul-minune din Botoșani, Claudiu Dumitrache a spus că este un model de patriotism autentic, care vine să ne redea speranța unui viitor așa cum îl doreau și vedeau elitele intelectuale și artistice românești care și-au adus aportul la ceea ce istoricul Vasile Pârvan numea miracolul românesc.
Rareș Prisacariu, a mai menționat Dumitrache în prezentarea sa, iese în față cu bucurie, cu speranța și nădejdea că noi, românii, nu ne vom despărți de valorile care au construit civilizația, că nu vom deveni ignoranți sau orbiți de luminile artificiale, că nu ne vom lăsa înșelați de falsele modele și valori, așa cum alte națiuni au făcut și astăzi aproape că nu mai știu cine sunt, care e locul lor în lume și ce au de oferit celorlalți.
Rareș Prisacariu, în vârstă de 8 ani, a povestit publicului despre călătoria sa artistică, despre iubirea de Eminescu și de țară, despre credința în Dumnezeu, despre familie și comoara limbii române. El a menționat că părinții sunt primii care oferă copiilor puterea de a zbura, iar rolurile lui Dumnezeu, ale familiei și școlii, sunt esențiale, pentru că doar astfel mintea și sufletul nostru sunt în echilibru.
Cel mai talentat român din anul 2023 a spus, în fața a peste 250 de elevi, că în casa fiecărei familii ar trebui să existe două cărți de căpătai: Biblia și Dicționarul Limbii Române. Atâta timp cât ne cunoaștem istoria, a mai spus Rareș, știm de unde venim și încotro neîndreptăm. În finalul momentului său, Rareș a transmis că omul este definit prin educație.
Printre invitații conferinței Citește și Dăruiește – un atlfel de acces pentru știință și cultură, proiect inițiat de prof. Răzvan Vișan și demarat de Euro Education Federation și Myosotis Media Group, s-au mai numărat prof. Nicoleta Stavarache de la Școala Atlas, Denis Constantin (elev, Nucet), prof. Andrei Șchiopu, Amalia Gheorghe (interpretă), Ingrid Amuza (campion mondial la aritmetică mentală), Alin Popescu (doctor), Ștefan Gabriel Mateescu (scriitor), Ceata Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (coord. prof. Cristian Iordache) și Andrei Magus (iluzionist). Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Național al Copiilor, la invitația Școlii Atlas, în parteneriat cu televiziunea Columna Tv.