Viermii de matase, o afacere de milioane de euro ratata, duminica, de la 18.30, la "Din interior" la Digi24 - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Emisiuni

Viermii de matase, o afacere de milioane de euro ratata, duminica, de la 18.30, la “Din interior” la Digi24

Published

on

România fost odata ţara borangicului. Moşii si strămoşii noştri purtau cu mândrie cămaşa românească, imaculată, moale, preţioasă. Astăzi, în toată România mai trăieşte o singură femeie care ţese la război straie din borangic, produs chiar la ea în bătătură. La Stoeneşti, în Vâlcea se ţese ultimul capitol al unei istorii vechi de peste 500 de ani.

Reporterii emisiunii „Din interiorau filmat pentru ediția de duminică, de la 18.30, a emisiunii difuzată de Digi24, acasă la familia Cristinei Niculescu. Aici cresc viermii de mătase, cei care n-au altă treabă toată ziua decât să roadă frunză de dud şi, într-un final, să ţeasă gogoaşa de mătase. Pentru acest lucru, Cristina şi cele câteva femei angajate trebuie să culeagă frunze de dud de cinci ori pe zi, să le toace şi chiar să le usuce, când plouă afară. „Iniţial, nu ne-am gândit că vom creşte şi viermi de mătase. Mă ocupam cu ţesutul hainelor tradiţionale. La un moment dat, bumbacul se scumpea, materialele nu prea erau de calitate şi am decis să facem pasul acesta”, explică femeia cum a ajuns să se ocupe de borangic „de la frunză la bluză”. În gospodăria familiei Niculescu se produc anual în jur de 80 de kilograme de gogoşi de mătase.

In Bucuresti, la Baneasa, într-o zonă râvnită de de orice dezvoltator imobiliar, o zona în care o palmă de pâmânt înseamnă aur curat, se află sediul SERICAROM, societate de stat care se ocupă cu cercetarea si creşterea viermilor de mătase. Înainte de 1989 aici erau livezi de dud cât vezi cu ochii. Frunzele hrăneau viermii de mătase, gogosile erau filate in hale speciale si din fire se faceau haine. Astazi locul arată dezolant. Câtiva pomi mai amintesc de gloria de altadata a sericulturii romanesti. In anul 2005, soarta borangicului a fost decisa cu toporul.

Povestea tristă cu final nefericit a unei industrii care ar fi putut aduce milioane de euro României din exporturi, duminică, de la 18.30, la “Din interior”, emisiune difuzată de Digi24.

 

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending