Connect with us

EVENTS

Violonistul Alexandru Tomescu decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler

Published

on

Violonistul Alexandru Tomescu a fost decorat miercuri, 2 iulie, cu Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene. Distincţia a fost oferită din partea Preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, de către E. S., Diego Brasioli, Ambasador al Italiei la Bucureşti. Momentul a făcut parte din concertul prin care se celebrează preluarea de către Italia a Preşedinţiei rotative a Consiliului European. 

Legătura dintre Alexandru Tomescu şi cultura italiană este una strânsă şi datează de mult timp. În 1995 Alexandru Tomescu a câştigat Concursul Internaţional “Niccolò Paganini” de la Genova, Italia. De-a lungul anilor violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiţilor compozitori italieni, totul culminând cu proiectul “Paganini – înger sau demon” prezentat în Turneul Naţional Stradivarius din 2011, când cele 24 de Capricii de Paganini – cântate fără întrerupere – au fost combinate cu scurt metraje.

Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2 de Niccolò Paganini se regăseşte pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franţa) la rubrica “Descoperirea lunii” în 1999.

Alexandru Tomescu a interpretat acest concert – nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini – în data 2 iulie la Ateneul Român sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, în cadrul unui program alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitori italieni.

Seara a reprezentat un omagiu al Italiei adus Uniunii Europene şi României: în calitate de Preşedinte prin rotaţie al Consiliului UE în următoarele şase luni, Italia va lucra în strânsă colaborare cu celelalte ţări pentru a promova şi a dezvolta proiectul unei integrări tot mai puternice la toate nivelurile. Pe durata Preşedinţiei temele centrale vor fi combaterea şomajului, creşterea economică şi controlul migraţiei clandestine, într-o abordare care priveşte vecinii (la est şi la sud) într-o optică de colaborare crescândă.

Cu ocazia concertului de inaugurare a Preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Italiei doreşte să reamintească activitatea organizaţiei “Hope and Homes for Children” care de 15 ani se implică în susţinerea copiilor defavorizaţi din România. Peste 24.000 de copii au fost sprijiniţi de această fundaţie care le-a redat o casă şi o familie.

Alexandru Tomescu este Ambasador HHC România încă din 2012, reuşind prin Turneul Naţional Stradivarius să strângă fonduri care s-au îndreptat către proiecte destinate luptei împotriva abandonului.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending