Votul obligatoriu, un subiect deja controversat, vine cu argumente pro si contra - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

Votul obligatoriu, un subiect deja controversat, vine cu argumente pro si contra

Published

on

Referitor la introducerea votului obligatoriu, subiect asupra caruia deja exista critici din partea puterii, trebuie aduse cateva precizari.

Argumente pro:

–      Responsabilizarea populatiei si dezvoltarea simtului civic. Astfel, cetateanul va trebui sa se informeze despre candidati si partidele politice, pentru a lua decizia cea mai potrivita intereselor sale politice si economice.

–      Legitimitatea Parlamentului si a Presedintelui cresc odata cu procentul participarii la vot

–      Mita si fraudarea electorala s-ar reduce drastic. Niciun partid aflat la putere, oricate institutii ar avea sub control, nu va putea cumpara voturile tuturor cetatenilor. In acest mod, s-ar descuraja orice initiativa de fraudare a alegerilor.

–      Responsabilizarea candidatilor si a partidelor politice care vor trebui sa-si respecte programele prezentate in campaniile electorale, astfel incat acestea nu vor ramane doar la nivel de promisiuni neonorate.

Argumente contra:

–      aceasta lege poate fi interpretata ca o ingradire a drepturilor cetatenesti si o incalcare a drepturilor omului

–      va trebui modificata Constitutia care, in prezent, reglementeaza doar dreptul la vot, varsta si categoriile care nu pot vota.

–      insasi absenta la vot poate fi considerata a declaratie politica a cetateanului care, prin aceasta forma, isi manifesta neincrederea fata de clasa politica, in general.

Totodata, ultimele alegeri au aratat ca interesul cetatenilor vizavi de exercitarea dreptului la vot a scazut foarte mult, la alegerile parlamentare din 2008 prezenta la vot, la nivel national, fiind de 39,26%. Doar cateva judete, Teleorman, Vrancea si Ilfov au inregistrat o crestere peste 45%. O prezenta redusa la vot a fost, de altfel, si in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2009, unde procentul s-a ridicat putin peste 50%. Situatia poate fi interpretata ca o amendare a intregii clase politice, dar, mai ales trebuie sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca o minoritate, activa sau manipulata, poate decide pentru o majoritate.

Mentionam ca la nivelul conducerii PSD nu s-a luat nicio decizie referitoare la introducerea votului obligatoriu, asa cum a precizat si secretarul general al partidului Liviu Dragnea, in cadrul unei conferinte de presa. Totodata, considerand ca aceasta lege este de maxim interes, atat pentru clasa politica, cat mai ales pentru cetatenii cu drept de vot, la nivelul departamentelor Consiliului National al PSD s-a discutat doar despre posibilitatea lansarii unor dezbateri publice pe aceasta tema.

Toate aceste precizari referitoare la introducerea obligativitatii votului sunt necesare, avand in vedere ca, in laboratoarele PDL, s-au pregatit deja teorii care urmeaza sa induca populatiei ideea ca USL doreste sa implementeze o lege care ingradeste drepturile cetatenilor.

Codrin Stefanescu – Secretar al Consiliului National PSD

Comentarii

comments

Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. erdei emilia-eva

    12 septembrie 2011 at 23:18

    Da! dreptul la vot sa fie obligatoriu !dar nu inainte ca cetatenii Romaniei sa fie informati de ce trebuie sa-ti exerciti dreptul de vot.
    Astfel ca multi politicieni ar pleca acasa sa se culce,si altii care vor sa faca ceva pentru tara asta si poporul ei sa poata cel putin INCERCA!!!-nu va suparati dragi concetatenii ,dar multi dintre noi nu si-au exercitat dreptul de vot numai ca sa-i pedepseasca pe politicieni!!!!-si a-ti vazut ce-a iesit? ne-am dat cu dreptul in stangul,si ne-am faultat noi pe noi!Si ce mai rade Europa de noi!-avem exact imaginea care ne-am dorito in lume,si anume un soi de Papitoi care rade-plange,plange-rade, si se uita la noi cu un ochi ca la niste idioti,si faptul ca ne jigneste si ne face in toate felurile ne place in loc sa luam atitudine!in curand ne va decima si v-a putea vinde ROMANIA cui o sa-i convina!!!Asa ca DESTEAPTA-TE ROMANE!!!!!-cat adevar este in versurile acestea!-stimate domn daca vrei sa stii nu despre D-vs Traian B a fost scris imnul ci despre un Traian mai LUMINAT!!!!-si faptul ca saracul Marcel Pavel a avut emotii si a sarit peste o strofa ,nu este o greseala capitala!-mult mai multe greselii a-ti facut D-vs de cand conduceti aceasta tara!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending