Connect with us

Life Style

Zaharul ne manipuleaza prin nostalgii. Iata principalele efecte nocive ale consumului de zahar rafinat

Published

on

Poate ca nicio amintire nu e mai frumoasa decat cea a copilariei, cu prajiturile bunicilor sau ale mamelor, asteptandu-ne pe masa sau„furate” direct din tava. Si poate tocmai de aceea, frumusetea amintirilor ne abate gandul de la o intrebare esentiala: de ce, dupa o anumita varsta, bunicile si mamele sau alte persoane dragi, ca de altfel chiar noi insine, suferim de anumite afectiuni?

 

Stiati ca, in majoritatea cazurilor, aceste afectiuni (puse, de obicei, pe seama varstei) sunt, de fapt, cauzate de consumul de zahar, de-a lungul vietii? Zaharul alb este inventia si tentatia epocii moderne. Nutritionistii il numesc “otrava alba” si considera ca acest aliment ar trebui eliminat din dieta noastra. Zaharul nu are nicio valoare biologica, cu exceptia caloriilor pe care ni le aduce si, odata cu acestea, a nenumaratelor riscuri asupra sanatatii.

 

“Albirea” zaharului se face cu dioxid de sulf, care este un aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E 220. Dioxidul de sulf este folosit la conservarea unor alimente, in industria vinului, avand si o serie de efecte secundare: datorita efectului sau oxidant, poate reduce continutul de vitamine din produse si poate provoca probleme de respiratie la pacientii astmatici. In concentratii crescute, poate provoca probleme gastrointestinale.

Asadar, replica “pe vremea mea, mancam zahar cu lingura si nu am patit nimic” ispierde, astazi, din credibilitate, in special din cauza faptului ca zaharul alb a devenit, in timp, un produs tot mai procesat, supus transformarilor chimice.

 

Principalele efecte nocive ale consumului de zahar rafinat

 

Diabetul ocupa primul loc in lista efectelor nocive ale consumului de zahar, nu numai pentru ca este foarte raspandit (in Romania sunt peste 500.000 de diabetici), ci si pentru ca este cel mai periculos. Produsele zaharoase sunt cei mai mari inamici ai pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametri normali. Prognozele specialistilor nu sunt prea optimiste: in urmatorii cincizeci de ani daca nu apar modificari majore in stilul de alimentatie al omului modern, proportia diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul favorizand aparitia aceastei boli.

 

Caria dentara. Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie, s-a ajuns ca in tarile “dezvoltate” aprox. 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii.

 

Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

 

Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului. Una din problemele majore generate de consumul de zahar este de reglare a metabolismului calciului. S-a constatat, in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.

 

Scaderea imunitatii si cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.

 

Cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon(intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.

La copii,consumulfrecvent de dulciuriinfluenteazaprocesele de crestere, duce la aparitiarahitismuluisi a fragilitatiiosoase, declanseazapubertateaprematura, genereazaprobleme de comportament(scadereavointei, predispune la violenta, scadecapacitatea de concentrare etc.)

 

Asadar, zaharul rafinat este o sursa bogata in substante chimice si toxice. Chiar daca la origine, zaharul brut contine un numar insemnat de nutrienti vitali pentru bunastarea organismului, pe masura ce este procesat, ii pierde, acestia fiind inlocuiti cu substante chimice si toxice. In momentul in care este supus procesului de rafinare, in compozitia zaharului ajung substante deteriorante pentru organism, precum acidul fosforic, acidul formic si dioxidul de sulf. Un numar insemnat de nutritionisti numesc zaharul rafinat „moartea alba”, dupa carne, el ocupând primul loc in scurtarea vietii. Inselator prin gust, stârneste in organism o furtuna de dezechilibre si, cu toate acestea, nu multa lume stie ca dulciurile, pe lânga faptul ca provoaca diabet, favorizeaza depunerile de colesterol si supun inima la eforturi suplimentare.

 

Ca alternativa sanatoasa va recomandam Green Sugar, singurul indulcitor 100% natural, al carui gust stabilizat, similar cu cel al zaharului, indulceste alimentele preferate fara a lasa gustul amarui specific altor indulcitori. Veti pierde 400 calorii la fiecare 100 de grame de zahar la care renuntati si veti castiga, alaturi de efectele benefice ale Steviei Rebaudiana asupra organismului, 0 calorii si 0 indice glicemic!

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Locuri de muncă în România

Locuri de muncă în România

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending