Connect with us

A-Z NEWS

Ziarul Adevărul, ediţie specială de Paşte cu numărul din 1933

Published

on

„Adevărul“ continuă seria reeditărilor unor ediții de colecție din istoria ziarului. Luna aceasta am ales să readucem în fața cititorilor ediția de Paște din anul 1933. A fost numit „Anul sfânt“ pentru că se împlineau nouăspreze veacuri de la moartea și învierea Domnului.

 

După o lungă criză financiară, care a afectat viața de zi cu zi, dar și presa din România, „Adevărul“ apare la 16 aprilie 1933 într-o formulă inedită. În partea de jos a paginii întâi este inserat un desen color – o inovație publicistică la vremea respectivă – în care țărăniștii Alexandru Vaida Voevod și Iuliu Maniu ies dintr-un ou pascal și își dau mâna. Sub desen, parafrazând primele cuvinte ale Mântuitorului după ieșirea din mormânt – „Pace, vouă!“, stă scris „Pace, nouă!“.

 

Este o ediție impresionantă prin numele care semnează articolele (Brunea Fox, Gala Galaction, Tudor Teodorescu Braniște, Victor Eftimiu), dar și prin numărul de pagini – 12 (într-o perioadă în care majoritatea ziarelor aveau 4-6 pagini). În pagina 11 și-a găsit locul și un interviu cu scriitorul Mihail Sadoveanu, care are în titlu o predicție ce se va dovedi neinspirată: „Hitlerismul e o rătăcire trecătoare“.

 

Adevărul din 12 aprilie 2017 apare cu o ediție de colecție din 1933, în care  Paștele din perioada interbelică poate fi retrăit și înțeles la un nivel cultural, politic și social care reprezenta atunci România.  O ediție reprodusă integral și oferită gratuit numai împreună cu ziarul „Adevărul” de mâine, 12 aprilie.

 

Foto Credit: ADEVARUL

REZULTATE PREMIILE RADAR DE MEDIA 2017 – Etapa preliminară

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending