Connect with us

Life Style

Zile intense la cea de-a treia editie a Festivalului Transeuropa la Cluj-Napoca (galerie foto si video)

Published

on

Saptamana trecuta a avut loc la Cluj-Napoca cea de-a treia editie a Festivalului Transeuropa, un festival transnational de arta, cultura si activism civic organizat de Asociatia European Alternatives. Fesivalul s-a desfasurat in 14 tari din Europa. Rolul sau a fost de a aduce impreuna oameni din diferite colturi ale lumii, care sunt animati de aceleasi idei si idealuri: ale democratiei, libertatii, creativitatii, imaginatiei si – nu in ultimul rand – a activismului civic.

Din sumedenia de activitati ale festivalului, fiecare mai interesanta decat cealalta, mentionam Expozitia itineranta “ A History of Protests” (“O istorie a protestelor”), Workshop-ul “Noi forme ale activismului civic”, Workshop-ul imaginativ “Constructing other realities” (“Construirea de noi realitati”) sustinut de artistul vizual Michael Kurzwelly, Targul social (social market) sau flea market bazat pe schimbul de obiecte, Biblioteca vie – Changing words in a changing world si, nu in ultimul rand, Workshop-ul creativ de creatie de materiale activiste.

 

Expozitia itineranta “A history of protests” (O istorie a protestelor)

“Evenimentul O istorie a protestelor – A History of Protests este o expozitie itineranta, practic un mars, cu fotografii de la principalele proteste din Romania, din Nordul Africii, din Orientul si din Europa din ultimii doi ani – proteste la care am participat, practic istoria noastra, la care am fost actori. Incercam sa readucem in atentia opiniei publice toate aceste proteste si sa continuam discutiile la workshop-ul care va urma de la ora 4 la Facultatea de Sociologie”, ne-a declarat George Iordachescu, unul dintre organizatori.

 

Workshop-ul “Noi forme ale activismului civic”

Workshop-ul “Noi forme ale activismului civic” a avut ca tema centrala dreptul oamenilor de a iesi in strada si de a-si exprima in mod pasnic opinia, asa cum au facut-o in cadrul protestelor din luna ianuarie si februarie din Piata Unirii din Cluj-Napoca, evenimente cu care Radar de Media si Galaxy Tv v-au tinut la curent.

Una dintre ideile centrale ale acestui workshop a fost aceea referitoare la modul in care societatea civila poate contribui in mod pasnic la transformarea societatii in care traim. Printre raspunsurile la aceasta intrebare s-au numarat: actiunile directe (proteste pasnice), flash-mob-urile, actiunile de photobombing (adica alergarea la propriu dupa camerele de filmat), actiunile de afisaj ca si modalitate de crestere a gradului de constientizare in ceea ce priveste un anumit aspect. Ca si exemplu, s-a dat Campania “Salvati Rosia Montana”.

Piesele de teatru cu substrat sunt o alta forma de activism civic. Cum se face asta? Se alege un subiect de actualitate si se scrie un scenariu, in care se ofera o solutie la problema respectiva, cu scopul de a-i imprima spectatorului o atitudine pozitiva, de a-i conferi putere personala. Acestea sunt piese de teatru cu caracter psihologic. Dar – de fapt – psihologia se intalneste peste tot acolo unde este vorba de oameni si de problemele lor sociale.

 

Workshop-ul creativ “Creating other realities”

Advertisement

Workshop-ul creativ “Creating other realities” a fost sustinut de artistul vizual Michael Kurzwelly, care a creat in anul 1999 o noua realitate, un oras la granita dintre Germania si Polonia – Slubfurt, primul oras care se situeaza partial pe teritoriul Poloniei si partial pe teritoriul Germaniei. Aici nu mai exista granita dintre Germania si Polonia.

Regiunea din jurul acestui oras se numeste Nowa-Amerika si are un steag de sine statator.

Domnul Kurzwelly a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.

 

R: Buna ziua, stam de vorba cu domnul Michael Kurzwelly, un profesor care a avut o prezentare foarte interesanta in cadrul Festivalului Transeuropa din Cluj.

M.K: Buna ziua. In primul rand, nu sunt profesor, ci artist. Si am dezvoltat ideea construirii de realitati,. Am fost invitat la acest festival care este foarte simpatic. Am avut astfel ocazia pentru prima data sa vin la Cluj, in Transilvania, in Romania. Acest lucru este foarte interesant pentru mine. Am cunoscut niste oameni foarte interesanti si sper ca, in viitor, vom putea sa cooperam.

Am creat mai multe realitati noi, cum ar fi orasul Slubfurt. Slubfurt este primul oras care se situeaza pe jumatate in Polonia si pe jumatate in Germania, la granita Poloniei cu Germania, care consta din doua districte: districtul Slub in partea poloneza si districtul Furt in partea germana, care poarta impreuna denumirea de Slubfurt. Acest oras a fost creat in anul 1999 si creste incontinuu de 12-13 ani si a devenit acum capitala regiunii Nowa-Amerika. Nowa-Amerika este regiunea fostei granite polono-germane si creeaza un nou spatiu: spatiul din mijloc. Ceea ce inseamna ca granita Poloniei cu Germania nu mai exista, ea a disparut. Toti cei care locuim in aceasta zona suntem nowa-amerikani. Avem o coloana vertebrala delimitata de cele doua fluvii Oder si Nise, si precum o amoeba crestem sau devenim mai mici (ca teritoriu – n.t.), in functie de numarul de oameni care se implica. De fapt, Nowa-Amerika este si o retea de oameni, de polonezi si de germani, dar si de alti oameni care locuiesc in regiunea granitei polono-germane si dorim sa contribuim impreuna la dezvoltarea acestei zone, fara sa avem delimitari de genul “Aici suntem noi si acolo sunt ei” .

Deci nu mai trebuie sa vorbim despre prietenia polono-germana sau de contacte deoarece incercam sa dezvoltam aceasta regiune impreuna. In acelasi timp avem de-a face cu problematici referitoare la democratie adevarata, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa asteptam dupa politicieni sa ia decizii dificile sau dupa politicieni polonezi si germani care nu pot sa vorbeasca unii cu altii, nu doar din cauza barierelor lingvistice, ci si din cauza stereotipurilor inglobate in gandirea lor, Insa noi, oamenii din aceasta zona, germani si polonezi, dorim sa lucram impreuna asa ca nu avem astfel de stereotipuri . Din ce in ce mai multi oameni se alatura acestei idei. Aceasta face ca noi sa crestem. De asemenea ceea ce face ca noi sa crestem este faptul ca nu suntem doar o comunitate de artisti, sunt oameni din diferite profesii care coopereaza si datorita acestor cunostinte variate si a experientelor pe care oamenii le aduc in aceasta retea putem sa dezvoltam noi idei deoarece fiecare contribuie cu propriul sau punct de vedere . De aceea este este atat de interesant. Aceasta retea a inceput sa creasca in luna noiembrie a anului trecut si – daca privesc in urma – ceea ce s-a intamplat in tot acest timp este de-a dreptul extraordinar.

R: Care este mesajul dvs pentru cititorii Radar de Media si Galaxy TV?

M.K: Construiti-va propria realitate, deoarece realitatea este ceea ce cream cu propria noastra minte si – prin urmare – suntem liberi sa ne creem propria realitate. Daca luam aceasta ca punct de pornire, atuncu puteti sa incepeti cu propriile voastre vise si viziuni ca sa va creati propria realitate pur si simplu. Nu trebuie sa cereti voie nimanui ca sa faceti asta.

 

 

Advertisement

Social market

Social market este denumirea in limba engleza pentru targ social sau flea market (schimb de purici) care se realizeaza prin schimbul de obiecte. Iata ce ne-a declarat in legatura cu aceasta ctiune George Iordachescu, unul dintre organizatorii Festivalului Transeuropa de la Cluj:

“Evenimentul Social Market din cadrul festivalului este o piata bazata pe liber schimb, fara bani, fara tarife, fara preturi. Doar schimb de obiecte, de haine. Sunt carti, bijuterii, tot felul de lucruri pe care participantii le au acasa si vor sa le impartaseasca cu dragoste celorlalti participanti sau vizitatorilor care nu aduc neaparat ceva. Speram sa putem face o traditie din acest lucru si sa ne strangem cel putin o data pe luna sau la doua saptamani ar fi si mai frumos, sa schimbam lucruri, idei, abilitati, fiecare ce stie sa faca, sa ne invatam intre noi – e un fel de idee de incubator. Si sa avem o traditie in Cluj, chiar aici. Nu este Oser in Piata Muzeului, ci o piata de liber schimb. Putem sa luam lucruri chiar si pe gratis daca nu avem ceva la noi sau nu ajungem sa negociem in vreun fel”.

 

Biblioteca vie – Changing words in a changing world

Biblioteca vie – Changing words in a changing world a fost un itinerar prin povestile de viata ale oamenilor straini care ales Clujul ca escala pentru o parte din viata, pentru a-si atinge fericirea. Fiecare participant a putut alege denuimirea unei carti pe care dorea sa o citeasca, cartea ceea fiind de fapt o persoana straina. De fapt fiecare om are o poveste. Peste cateva zile incepe la Cluj cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, al carui motto este: “Orice moment poate fi sursa de inspiratie pentru un nou film”. Tot asa, orice intamplare, orice poveste din viata cuiva poate fi subiectul unei piese de teatru sau – de ce nu? – a unei carti.

 

Workshop-ul creativ de creatie de materiale activiste

Workshop-ul creativ de creatie de materialea ctiviste a avut ca scop identificarea unei cauze pentru care fiecare luptam, si ilustrarea acesteia prin realizarea unui poster, cu ajutorul chevaletelor, a carbunelui, a colajelor, si a acuarelelor. Afisele realizate aici vor fi trimise la Roma, unde va avea loc evaluarea finala a Festivalui, la inceputul lunii iunie.

Partenerul media al festivalului pe intreg teritoriul Europei a fost presseurop.eu

Advertisement

             

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending