Zilele Filmului Românesc la TIFF 2011 - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Published

on

Timp de 3 zile, cinefilii se pot bucura de cele mai recente producţii româneşti, difuzate în premieră absolută în România, masterclass-uri, seminarii şi dezbateri susţinute de profesionişti din industria cinematografică.

Selecţia din acest an, alcătuită de Directorul Artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj şi 15 scurtmetraje.

La zece ani de la apariţia Noului Val de cineaşti români, publicul se va putea bucura de o proiecţie cu totul specială, a unui film perceput ca un moment cheie pentru cinematografia românească Marfa şi banii – debutul lui Cristi Puiu. Cinema Florin Piersic va găzdui astfel proiecţia-eveniment care deschide oficial Zilele Filmului Românesc, joi, 9 iunie de la ora 21:30, proiecţia la care vor participa atât regizorul cât şi echipa.

Filmul spune povestea unui tânăr din Constanţa, care deţine propria afacere, şi îşi doreşte să se extindă prin achiziţionarea unui mic magazin. Un personaj influent îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparenţă simplu: o geantă care trebuie dusă la Bucureşti, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conţine anumite lucruri care îi interesează şi pe alţii.

În rolurile principale se regăsesc actorii Dragoș Bucur, Ioana Flora și Alexandru Papadopol. Cristi Puiu se va întâlni cu publicul, presa şi invitaţii festivalului în cadrul unei Lecţii de cinema pe care o va susţine vineri, 10 iunie, ora 11.00, la TIFF Lounge – Piaţa Unirii.

De-a lungul a două ore Cristi Puiu va încânta audienţa împărtăşind poveşti şi momente cheie din experienţa sa şi lucrul la cele trei lung metraje care îi poartă semnătura: Marfa şi banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005) şi Aurora (2010) precum şi la scurt metrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (2004) – film ce i-a adus Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurt metraj la Festivalul de Film de la Berlin în 2004.

Dubla sărbătorire a 10 ani de Nou Val în Cinema-ul Românesc şi 10 ani de TIFF va fi marcată şi prin organizarea unei mese rotunde 10 ani de la naşterea Noului Val al Filmului Românesc: ecouri în USA şi în lume. Dezbaterea, organizată de Institutul Cultural Român din New York şi TIFF va fi moderată de Corina Şuteu – director ICRNY.

Anul acesta, Zilele Filmului Românesc sunt patronate de prezenţa la Cluj a regizorului Lucian Pintilie. Toate filmele din cariera lui Lucian Pintilie au fost incluse într-o retrospectivă integrală, în cadrul noii secţiunii 100%. Regizorul este omagiat la TIFF 2011 prin oferirea Premiului de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz, ce îi va fi înmânat în cadrul Galei de Închidere TIFF.

Celebrul regizor va fi prezent în sala de cinema, alături de publicul clujean, la trei dintre proiecţiile filmelor sale, oferind o adevărată lecţie de cinema iubitorilor celei de-a şaptea arte. Astfel, spectatorii îl vor putea întâlni pe Lucian Pintilie joi, 9 iunie, ora 18.15 la Cinema Florin Piersic, la proiecţia filmului Balanţa, vineri, 10 iunie, ora 18.00, la Cinema Arta la proiecţia filmului Niki Ardelean, colonel în rezervă şi sâmbătă, 11 iunie, ora 18.00 la Cinema Arta la proiecţia filmului După-amiaza unui torţionar.

A doua zi dedicată cinematografiei autohtone va aduce la Cinema Florin Piersic două premiere absolute, care vor aduce la Cluj invitaţi de marcă ai ediţiei cu numărul 10.

De la ora 18.00, odată cu proiecţia debutului în lung metraj al lui Lucian GeorgescuTatăl Fantomă, publicul va avea plăcerea să se întâlnească cu actorii Marcel Iureş şi Mihaela Sîrbu şi cu scriitorul şi scenaristul Barry Gifford. Acesta din urmă revine la Cluj după ce în 2003 a fost unul din membrii Juriului Competiţiei oficiale TIFF. Filmul lui Lucian Georgescu pleacă de la scrierea lui Gifford, The Phantom Father, colaborarea cu scriitorul fiind una extrem de apropiată şi reuşită.

Cinema Florin Piersic, va găzdui de la ora 20.30, o altă premieră mult aşteptată – Loverboy, al doilea lung metraj semnat de Cătălin Mitulescu, avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, protagoniştii filmului-hit al anului 2010, Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban).

Luca (George Piştereanu), un tânăr de 20 de ani, este eroul celui mai recent film care poartă semnătura lui Cătălin Mitulescu. Luca seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Dar când o întâlneşte pe frumoasa şi exuberanta Veli (Ada Condeescu), Luca se îndrăgosteşte… E vară pe malul Dunării, la Hârşova. Muzica bubuie din maşinile luxoase, fetele sunt bronzate şi Veli fuge de-acasă în patul lui Luca. Prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă de atât.

După premiera mondială a filmului la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii Un Certain Regard, Loverboy ajunge la Cluj, aducând în faţa publicului actorii şi echipa de filmare. Zilele Filmului Românesc sunt co-organizate de Institutul Cultural Român şi ICR New York.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement
Vedete3 săptămâni ago

Ce bani au câștigat Faimoșii, în reality show-ul fenomen SURVIVIOR ROMÂNIA

Vedete2 săptămâni ago

Scandal monstru la Survivor România! Doi concurenți s-au luat la bătaie pe insulă: „Ai venit să arunci cu noroi în toată lumea!”

Premieră TV2 săptămâni ago

Zece concurente vor intra în cea mai frumoasă competiţie a stilului, la Kanal D2

Reality Show2 săptămâni ago

SURVIVIOR ROMÂNIA. Faimoșii, în pragul disperări nu mai găsesc drumul spre victorie!

Vedeteo săptămână ago

Mihai Zmărăndescu și Remus Boroiu de la Survivor România s-au luat la bătaie înainte de a participa la concurs

Reality Show4 săptămâni ago

VIDEO Ce concurent din tribul Războinicilor a părăsit competiția Survivor România!

Emisiuni3 săptămâni ago

Au început filmările pentru cel de-al 19-lea sezon Te cunosc de undeva!

Premieră TV2 săptămâni ago

Marea premieră a sezonului 11 Chefi la cuțite le aduce lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu adversari surpriză la lupta pentru amuletă

Reality Show2 săptămâni ago

Cel mai scandalos concurent din tribul Faimoșilor a părăsit competiția. Dan Pavel: ”Suntem la jumătatea cursei pentru câștigarea marelui premiu

Reality Show3 săptămâni ago

Victorii pentru Războinici, lacrimi și conflicte pentru Faimoși, la Survivor: ”Indiferent de tensiuni, sunt și momente foarte frumoase

AUDIENȚE TV4 săptămâni ago

America Express, pe primul loc în topul audiențelor! A doua imunitate, așteptată cu emoții

Facebook

Advertisement

IN Trending