Connect with us

Emisiuni

Ziua Brâncuși în programele TVR

Published

on

Ne-am obișnuit ca pe 19 februarie să ne așezăm la „Masa Tăcerii”, amintindu-ne de Constantin Brâncuși. Și în acest an, programele speciale ale Televiziunii Române, reunite generic sub denumirea de „Ziua Brâncuși”, sunt gata să devină pentru telespectatori întâlniri inedite, captivante, cu creatorul „Păsării Măiestre”.

La TVR 1, se vor difuza două documentare. De la ora 17.45, „Români care au schimbat lumea: Constantin Brâncuşi”, un portret eseu al artistului Constantin Brâncuşi – făcut altfel de Cornel Mihalache.

De ce altfel? Pentru că, după cum mărturiseşte regizorul, „Cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brâncuși este chiar autoportretul său. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de alții că le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui și din imaginile filmate de el însuși”. (Documentarul va fi difuzat și pe TVR 3 de la ora 17.50).

De la ora 18.30, în documentarul „Hobiţa, Coloana şi tractorul” îl vom cunoaște pe Tanasie Lolescu, omul care în 1953 a tras cu tractorul de „Coloana fără sfârşit” a maestrului, aflată la Târgu Jiu.

Astăzi regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Timp de 16 ani, a fost primarul oraşului Motru şi este venerabilul primei loji masonice rurale din lume, la Hobiţa.

Documentarul semnat de Cornel Mihalache a primit Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar și Premiul UCIN 2006 pentru regie film documentar.

Sâmbătă, 19 februarie, TVR 3 acordă spații largi în programele sale vieții și creației lui Constantin Brâncuși. De la ora 16.30, sub genericul „Lumea și noi”, Doina Lemny – cel mai important specialist în opera lui Brâncuși –va descoperi atelierul parizian, creuzet al unor lucrări fără de care arta modernă ar fi arătat altfel.

Va fi urmată, de la 17.00, de „Lecția despre infinit” – povestea restaurării Coloanei Infinitului, un moment unic în care aceasta a existat timp de patru ani într-o formă fragmentată. Continuăm cu „Mic portret de mari românce” în care strălucește chipul celei care a fost una dintre muzele sculptorului năcut la Hobița: dansatoarea și terapeuta Lizica Codreanu.

De la ora 18:30, „Memoria locului” ne poartă în Craiova, iar de la ora 19:00, telespectatorii TVR 3 sunt invitați la Concertul extraordinar „Veșnicia s-a născut la sat”, desfășurat la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”. Soliști: Alexandru Tomescu – vioară și Sînziana Mircea – pian.

Ziua Brâncuși se încheie la TVR 3 la ora 20:30, cu o ediția specială „Vizual”, realizată cu ocazia deschiderii Festivalului Internațional EUROPALIA 2019 la Bruxelles. În acest context, la Bozar a fost vernisată cea mai importantă retrospectivă Brâncuși din ultimele decenii.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending