Ziua Culturii Naţionale la Radio România Cultural - RADAR DE MEDIA
Connect with us

EVENTS

Ziua Culturii Naţionale la Radio România Cultural

Published

on

“Dăm tonul culturi” este deviza Radio România Cultural, iar pe frecvenţele sale şi pe www.radioromaniacultural.ro, în fiecare zi, 24 de ore din 24, cultura este în sărbătoare. Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) este însă un moment special şi programele dedicate acesteia vor face ca ea sa fie sărbătorită aşa cum se cuvine de ascultătorii din toată ţara.

Reportajele, relatările şi transmisiunile în direct în emisiunile Espresso (ora 7:20 – 9:00) şi Oraşul Vorbeşte (ora 10:00 – 10:50) vor anunţa cele mai importante evenimente dedicate momentului, dar vor lua şi pulsul receptării acestuia de către publicul larg.

De la la Botoşani, unde va avea loc Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima şi Opera Omnia, vom ajunge la Iaşi, pe urmele poetului naţional. Aflăm apoi în exclusivitate de la Radio România Cultural despre prima traducere în limba engleză a unor poeme de Mihai Eminescu dar cerem şi explicaţii de la un antropolog, Vintilă Mihailescu, despre cum poate intra în conştiinţa românilor o zi cum este Ziua Culturii Naţionale.

De Ziua Culturii Naţionale, la Dimineaţa crossover (ora 9:05-10:00), Mihai Eminescu este la intersecţia artelor. În perioada 9 – 15 ianuarie au loc întâlniri între celebre poeme eminesciene, în lectura marilor actori români, cu personalităţi contemporane ale vieţii culturale. Poemele eminesciene au fost selectate de pe cele 4 CD-uri cu interpretări de patrimoniu din Arhivele Radio România, recent apărute la Editura Casa Radio, în Colecţia „Fonoteca de Aur”, seria Spectacolul poeziei.

Emisiunea de documentare Storymania (ora 16:00 – 16:30) va difuza documentarul cu tema Amita Bhose – De la Gangele măreţ la codrul lui Eminescu.

În rubrica Poveşti despre Oameni Mari (ora 15:00) analizăm cele şase presupuse date de naştere ale poetului naţional şi despre cum s-a ajuns la stabilirea zilei de 15 ianuarie ca dată oficială a naşterii, dar şi despre localităţile în care s-a discutat de-a lungul vremii că s-ar fi născut Eminescu – Săveni, Dumbrăveni, Ipoteşti şi, în cele din urmă, Botoşani.

În intervalul orar 18:00 – 19:00, Radio România Cultural continuă tradiţia de a transmite în direct, pe data de 15 ianuarie, Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2013. Se vor acorda următoarele cinci premii: Tânărul Poet al anului 2013; Tânărul Prozator al anului 2013; Tânărul Critic al anului 2013; Tânărul Scriitor al anului 2013; Cartea de poezie a anului 2013. Juriul a fost format din critici literari care au câştigat Premiul Tânărul critic literar în cadrul Galei, în ediţiile 2011, 2012, 2013: Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Câştigătorul Premiului Cartea de Poezie a anului 2013 a fost desemnat scriitorul Dan Sociu, pentru volumul Vino cu mine ştiu exact unde mergem, Editura Tracus Arte. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitaţi pe muzicienii Mircea Tiberian, Diana Miron (voce şi vioară) şi Sian Brie (chitară). Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea Cipariu.

Proiectul Ora de Educaţie Teatrală, organizat de Radio România Cultural pe 15 ianuarie la Liceul Sf. Pantelimon din Bucureşti, va fi dedicat, de asemenea, personalităţii lui Mihai Eminescu, încercărilor sale dramaturgice şi poveştilor despre viaţa poetului.

Advertisement

Votaţi AICI în semifinala premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending