Connect with us

Campanie TV

Ziua mondială a Teatrului, celebrată la TVR printr-o serie de producţii autohtone

Published

on

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de către Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.

Înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internaţional de Teatru este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.

 

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional e invitată să transmită un mesaj întregii comunități de artiști. Mesajul este tradus apoi în peste 50 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

 

An de an, figuri celebre precum Jean Cocteau (1962), Arthur Miller (1963), Richard Burton (1974), Ellen Stewart (1975), Eugen Ionesco (1976), Radu Beligan (1977), Peter Brook (1988), Augusto Boal (2009), John Malkovich (2012), au transmis mesajul de Ziua Mondială a Teatrului.

 

Potrivit site-ului oficial “www.world-theatre-day.org”, mesajul de anul acesta va fi transmis de actriţa franceză Isabelle Huppert.

 

Sâmbătă, 18 martie, ora 11.00, pe TVR1 şi pe TVRHD cu reluare la ora 0.30 pe TVR1 FEST(IN) PE BULEVARD

Advertisement

 

În 15 octombrie 2016, chiar în timpul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care a marcat revenirea în Bd Magheru a Teatrului Nottara, se împlineau 70 de ani de la primele spectacole jucate în sălile construite de marele inginer Liviu Ciulley pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei.

 

În aceeaşi zi, a fost dată jos bulina roşie de pe clădire, eliberând Teatrul Nottara de stigmatul pericolului în caz de cutremur, pe care l-a purtat pe nedrept vreme de 20 de ani.

Ca instituţie însă, Teatrul Nottara lua naştere abia un an mai târziu, în 1947, iniţial sub denumirea de Teatru al Armatei, pentru ca, ulterior, să primească numele pe care îl poartă şi astăzi.

Pentru a sărbători cele şapte decenii de existenţă, Teatrul Nottara organizează în luna martie o serie de evenimente speciale, menite să arate că, la 70 de ani, poţi fi mai tânăr ca niciodată.

 

 

FEST(IN) PE BULEVARD,  o producție Casa de Producţie TVR

Producţie: Cezarina Hărăbor

Advertisement

Imagine: Vlad Micu, Gini Ignat

Montaj: Robert Kallos

Redactori: Sandrino Gavriloaia, Savina Bantaş, Carmen Târnoveanu

Producător: Sînziana Miloşoiu

                                           

Luni, 20 martie, la ora 20:10, pe TVR 2 puteți vedea în premieră spectacolul „Poker” de Adrian Lustig, o preluare a producţiei Teatrului de Comedie. Spectacolul regizat de Alexandru Tocilescu a avut premiera oficială în 17 aprilie 2004

 

„După „Oblomov” am simţit nevoia să revin la una din temele preferate din activitatea mea. Piesa lui Adrian Lustig mi s-a părut foarte tăioasă şi ţinând cont de experienţele pe care le-am avut, cu „Paradis de ocazie” şi „Concurs de frumuseţe”, a lui Tudor Popescu, cred că de atunci nu m-am mai întâlnit cu un text atât de acut şi atât de acid, iar satira politică fiind o temă a lucrului meu în teatru, alegerea acestui text a fost firească. Nu e un început, nici un prim autor pe care încerc să-l lansez, am mai făcut chestia asta şi o voi mai face.” (Alexandru Tocilescu)

 

“Încă o şansă a Teatrului de Comedie de a se face remarcat.
ŞANSA TOCILESCU
Premieră absolută pe o scenă. Un mare dramaturg – Lustig.
Este prima comedie românească, din cele vreo 150 pe care le-am citit, care este ancorată în realitatea imediată, în circul care ne înconjoară.
Pornim la joacă cu trei aşi – Tocilescu, Lustig, Comedie
Jucăm poker şi nu trişăm.
Unii aleargă după o royală toată viaţa.
Noi am prins-o: Poker de Adrian Lustig.” – George Mihăiţă

Advertisement

 

Distribuția: George Mihăiță, Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Simona Stoicescu

Asistent de regie: Claudia Nedelescu
Organizatori producţie: Traian Andriescu, Sunetiști: Valentin Bartolomeu și George Sandu, Postprocesare sunet: Cătălin Popescu, Editor imagine: Costică Marciuc, Director de imagine: Aurel Pițigoi, Regia de montaj: Judith Georgescu, regizor TV: Dominic Dembinski, Producător: Cristina Anton, Producator delegat: Dana Filip Von Becker
Decor: Puiu Antemir
Costume: Anca Răduță
Regia și adaptarea: Alexandru Tocilescu

 

Luni, 27 martie cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiu Vanea” de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky

  • Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artiști pentru artiști”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donațiile

 

Telespectatorii  intră, de această dată, în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

 

Cine sunt ei?

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Macaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

 

Advertisement

„Se doreşte a fi un fel de declaraţie de intenţie, un fel de arătare a unui drum, încontro ne îndreptăm atunci când facem selecţia acelor spectacole care sunt în repertoriile teatrelor şi pe care le considerăm ca un fel de categoricus imperativus necesar a fi preluate, a dobândi prin noi, prin Televiziunea Română, cum îmi place mie să cred, un paşaport către eternitate.” (Demeter András István, Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR)

 

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea este realizată de Moni Ghelerter şi de Radu Teculescu.

Echipa tv: organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rușitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu; producător Diana Dumitru; producător delegat: Dana Andriescu; regia TV: Gini Ignat.

 

Ne face plăcere să anunţăm că în perioada 21- 26 martie, la Cinemateca Eforie, are loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Aripi.

Casa de Producţie TVR este partener media al festivalului, şi va participa cu documentarul „Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov”, realizat de Ana Preda, ce va fi proiectat pe 25 martie 2017, ora 13:00, în sala Jean Georgescu.

 

 

ROMFILATELIA  și Poșta Română s-au alăturat campaniei „AUZUL E UN DAR. NU-L IGNORA!”

Advertisement

Începand de luni, 13 martie, puteți găsi în centrele poștale din toată țara 15000 de plicuri inscripționate cu datele de identificare ale campaniei.

 

„Este o campanie de suflet. Ne dorim să fim parte din viața oricărei familii care are o problemă. Împreună putem să devenim mai buni. Atunci când scrieți destinatarul pe un plic, opriți-vă o secundă ochii asupra mesajului campaniei. Aveți un număr de sms la care puteți să trimiteți 2 euro. Împreună putem să devenim mai buni” – Cristina Popescu, director  Romfilatelia 

 

8834 este numărul la care puteți dona, în continuare,  2 euro pentru a susține obiectivele campaniei.

 

Foto Credit: TVR

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending